Antalet UF-företagare ökar

Hela 27 769 ungdomar driver egna företag på gymnasiet i år och flera av dem har nyss kommit till Sverige. – Vi ser att de genom UF-företagande får kontakter i samhället och lär sig språket snabbare, säger Cecilia Nykvist, vd Ung Företagsamhet Sverige.

2016-12-13

Sverige

Hela 27 769 elever driver UF-företag läsåret 2016/2017. Samtidigt har också antalet UF-företag ökat till 8603 stycken (8243 förra året). Det visar färsk statistik från organisationen Ung Företagsamhet som står bakom utbildningen. Just bland nyanlända elever ökar intresset för att driva UF-företag. Ung Företagsamhet har följt några av dessa elever med ett filmteam. Se filmen.

Ung Företagsamhet är en ideell utbildningsorganisation som ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Att driva UF-företag innebär att som gymnasieelev under ett läsår starta, driva och avveckla ett företag som en del av sin gymnasieutbildning. Utbildningen finns på 581 gymnasieskolor i hela landet och går att läsa på alla gymnasieprogram. Sedan starten 1980 har över 360 000 elever drivit UF-företag. 

– Forskning visar att personer som driver UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet, blir oftare chefer och tjänar mer, säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet i Sverige. – Ung Företagsamhet gör skillnad både för individen och för samhället.
Årets siffror visar att det fortsatt är populärt att driva UF-företag på högskoleförberedande program medan andelen UF-elever är relativt låg på yrkesförberedande program. Detta är något som Ung Företagsamhet jobbar hårt på att ändra. 

– Jag är väldigt glad över att så många gymnasieelever driver UF-företag i år. Samtidigt är jag bekymrad över att inte fler elever på yrkesprogrammen får möjligheten att driva UF-företag. Många av dem ska direkt ut i ett liv som företagare eller anställda i småföretag, det borde vara självklart att de ska få öva på det. Jag vill att alla ungdomar ska få möjligheten att driva UF-företag, säger Cecilia Nykvist.

Faktaruta
UF-företagande läsåret 2016/2017 (*förra årets siffror):

 • Antal elever som driver UF-företag: 27 769 (26 430)*
 • Antal UF-företag: 8 603 (8 243) 
 • Antal UF-lärare: 1 657 (1 648)
 • Antal UF-rådgivare: 8 991 (7 420) 
 • Antal skolor som har utbildningen: 581 (607) 
 • Antal kommuner där utbildningen erbjuds: 208 (212)
 • Antal elever som drivit UF-företag sedan starten 1980: över 350 000

För mer statistik klicka här.

För mer information, kontakta: 
Cecilia Nykvist, vd Ung Företagsamhet Sverige
Tel: 072-565 98 66, E-post: cecilia.nykvist@ungforetagsamhet.se

Nyheter

 • Fem finalister utsedda i UF till AB-stipendiet

  Sverige Nu står det klart vilka fem före detta UF-företagare som tagit sig vidare som finalister i UF till AB-stipendiet. En jury bestående av initiativtagare till stipendiet, Kadim Akca, och personer från näringslivet inklusive tidigare stipendietagare kommer att träffa finalisterna under SM i Ung Företagsamhet den 8 maj.
 • Disney: - Vårt samarbete med Ung Företagsamhet lyfter oss som företag

  Sverige Det säger Casper Bue Bjørner, chef för The Walt Disney Company Nordic, Ung Företagsamhets nya samarbetspartner. Redan i entrén på Disneys kontor i Stockholm förstår man att filmkaraktärerna är grundbulten i verksamheten.
 • Reviderat läromedel Se möjligheterna

  Sverige Nu släpper vi en reviderad version av läromedlet Se möjligheterna som riktar sig främst till grundskolans senare årskurser. Nya illustrationer, ett utvecklat elevhäfte, uppdaterade entreprenörskapskort och två nya tilläggsaktiviteter, hör till nyheterna.
 • UF-företaget som platsar på Svenskt Tenn?

  Sverige Ett designat lyxarmband i älgskinn, producerat av hantverkare och med erfaren smyckesdesigner som rådgivare. Algiz Design UF har halvvägs in i UF-året äntligen en färdig första kollektion med ett stilrent och tidlöst unisexarmband. Det är en exklusiv produkt i liten upplaga som nu kommer ut på marknaden.
 • Fler tjejer i tech-världen

  Sverige Är du tjej och tror att it-konsultjobb bara är för killar? Glöm det. Läs vad Malin, Julia och Viktoria gör som trainees på techbolaget Avanade och att it-världen är långt ifrån att bara sitta framför en dator.