Antalet UF-företagare ökar

Hela 27 769 ungdomar driver egna företag på gymnasiet i år och flera av dem har nyss kommit till Sverige. – Vi ser att de genom UF-företagande får kontakter i samhället och lär sig språket snabbare, säger Cecilia Nykvist, vd Ung Företagsamhet Sverige.

2016-12-13

Sverige

Hela 27 769 elever driver UF-företag läsåret 2016/2017. Samtidigt har också antalet UF-företag ökat till 8603 stycken (8243 förra året). Det visar färsk statistik från organisationen Ung Företagsamhet som står bakom utbildningen. Just bland nyanlända elever ökar intresset för att driva UF-företag. Ung Företagsamhet har följt några av dessa elever med ett filmteam. Se filmen.

Ung Företagsamhet är en ideell utbildningsorganisation som ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Att driva UF-företag innebär att som gymnasieelev under ett läsår starta, driva och avveckla ett företag som en del av sin gymnasieutbildning. Utbildningen finns på 581 gymnasieskolor i hela landet och går att läsa på alla gymnasieprogram. Sedan starten 1980 har över 360 000 elever drivit UF-företag. 

– Forskning visar att personer som driver UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet, blir oftare chefer och tjänar mer, säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet i Sverige. – Ung Företagsamhet gör skillnad både för individen och för samhället.
Årets siffror visar att det fortsatt är populärt att driva UF-företag på högskoleförberedande program medan andelen UF-elever är relativt låg på yrkesförberedande program. Detta är något som Ung Företagsamhet jobbar hårt på att ändra. 

– Jag är väldigt glad över att så många gymnasieelever driver UF-företag i år. Samtidigt är jag bekymrad över att inte fler elever på yrkesprogrammen får möjligheten att driva UF-företag. Många av dem ska direkt ut i ett liv som företagare eller anställda i småföretag, det borde vara självklart att de ska få öva på det. Jag vill att alla ungdomar ska få möjligheten att driva UF-företag, säger Cecilia Nykvist.

Faktaruta
UF-företagande läsåret 2016/2017 (*förra årets siffror):

 • Antal elever som driver UF-företag: 27 769 (26 430)*
 • Antal UF-företag: 8 603 (8 243) 
 • Antal UF-lärare: 1 657 (1 648)
 • Antal UF-rådgivare: 8 991 (7 420) 
 • Antal skolor som har utbildningen: 581 (607) 
 • Antal kommuner där utbildningen erbjuds: 208 (212)
 • Antal elever som drivit UF-företag sedan starten 1980: över 350 000

För mer statistik klicka här.

För mer information, kontakta: 
Cecilia Nykvist, vd Ung Företagsamhet Sverige
Tel: 072-565 98 66, E-post: cecilia.nykvist@ungforetagsamhet.se

Nyheter

 • Tom, 18: Jag vill hjälpa barn släppa surfplattan

  Sverige Tom Hellberg, 18, har satt fart på de allra yngsta på sin gamla skola. Genom hans UF-företag "Barn i rörelse UF" har eleverna kunnat prova olika aktiviteter efter skoltid, helt gratis. - Jag vill hjälpa barnen att släppa surfplattorna och få upp ögonen för hur bra man mår av att röra på sig, säger han.
 • Båstadstekarna går från UF till företag

  Sverige Fyra gymnasiekillar i Båstad tröttnade på att det fanns för få matställen i Båstad när nattklubbarna stängde och startade Båstadstekarna UF – en rullande matvagn.
 • Linköping storsatsar på Ung Företagsamhet

  Sverige Linköpings kommun satsar 400 000 kronor på Ung Företagsamhet Östergötland. - Vi vill stärka näringslivet i Linköping och den här satsningen är ytterligare ett steg i den riktningen, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.
 • En cool alumnihistoria

  Sverige Sven Dahlin har längst resans gång hunnit med att driva eget företag, dömt basket på elitnivå och rekryterats som chef för ett internationellt bolag. För några månader skrev han en Excel-guide som blev viral på Linkedin med 15000 kommenterar och med över 25 000 nedladdningar. Vi ställde några frågor till Sven och blev själva riktigt inspirerade.
 • Nytt samarbete för digitaliserat styrelsearbete

  Sverige Ung Företagsamhet och Admincontrol, ledande leverantör av styrelseportaler, har ingått ett långsiktigt partnerskap. Digitalisering och innovation går hand i hand med entreprenörskap. Genom partnerskap med Admincontrol kommer vår nya partner att tillhandahålla ett digitalt verktyg för att stödja och effektivisera Ung Företagsamhets styrelsearbete.