Båstadstekarna går från UF till företag

Fyra gymnasiekillar i Båstad tröttnade på att det fanns för få matställen i Båstad när nattklubbarna stängde och startade Båstadstekarna UF – en rullande matvagn.

2017-06-16

Sverige


-    När vi var ute på klubbar i Båstad upptäckte vi att alla var hungriga när de stängde. Det saknades matställen i närheten och vi såg ett behov som behövde stillas, säger Viktor Forsberg, medgrundare och vd i Båstadstekarna UF.
Viktor Forsberg, Adam Rikede, Firat Gultekun och Hugo Svensson gick i parallellklass och såg att de skulle passa bra att driva företag ihop.

- Adam är håller koll, Hugo kan siffror, Firat är socialt överkompetent och jag är ganska strukturerad, säger Viktor. De har alla gått på gymnasieskolan Båstad Akademi med 250 elever.  

- Min pappa är entreprenör och har varit aktiv på Malmöfestivalen i mer än 20 år. Där jobbade jag med att steka hamburgare och bygga upp varumärket, berättar Viktor.

Redan sommaren 2016 ville de prova sin affärsidé innan de startade UF-företag. De köpte ett partytält och två grillar och stod på Lyckantorget i Båstad. Även om det i början var svårt att få tillstånd för matservering blev det en succé.

- Kommunen ska verkligen ha en eloge som stöttade oss. Vi åkte till Rodhos för pengarna vi tjänade den sommaren, säger Viktor.

När de sedan drog igång sitt UF-företag fick de en hel del lärdomar.

Båstadstekarna UF kör matvagn hela sommaren

– Vi lärde oss att aldrig ta något för givet. Det man inte tror kan hända, det händer. Man måste dubbelkolla allt och ibland vara snabb med att ta beslut. Man ska inte få panik när planen spricker, utan fokusera på att hitta lösningar. Vi insåg också att tiden rann iväg. Man måste komma igång med försäljningen snabbt och våga ta de obekväma samtalen. Vi väntade för länge, säger Viktor.

Under sommaren 2017 drar Viktor, Adam, Firat och Hugo igång på riktigt. De hyr en matvagn och har inlett ett samarbete med bland annat Pepes Bodega, Båstad Företagsby och Bjärekraft. De har genom det fått möjlighet att jobba på stora event som Tennisveckan och musikfestivalen Summer on 7-8 juli.

- Vi kommer köra vagnen stora delar av sommaren i Båstad utanför Pepes Bodega och kommer att driva vidare med förhoppningen att få riktigt stora event, säger Viktor Forsberg.

Håll utkik på Båstadstekarnas Facebooksida var de jobbar i sommar.

Nyheter

 • Därför ska du välja att driva UF-företag i höst

  Sverige Företagsamhet är att ta risker och våga utforska. Att ta ansvar och förverkliga drömmar. På några sekunder får du klart för dig varför du ska välja att driva UF-företag.
 • Elevröster om Ung Företagsamhet

  Sverige Följ din dröm, jobba hårt och dela upp ditt projekt i delmål, är några av de lärdomar som UF-eleverna fått genom sina företag. Se elevernas idéer och vad de upplevt under året som UF-företagare.
 • Disney: - Vårt samarbete med Ung Företagsamhet lyfter oss som företag

  Sverige Det säger Casper Bue Bjørner, chef för The Walt Disney Company Nordic, Ung Företagsamhets nya samarbetspartner. Redan i entrén på Disneys kontor i Stockholm förstår man att filmkaraktärerna är grundbulten i verksamheten.
 • Ung Företagsamhet får unga att växa

  Sverige Om fler unga får lära sig entreprenörskap och företagande i skolan kommer fler jobb att skapas i Sverige. Ung Företagsamhets verksamhet får unga människor att växa.
 • Ljusdals-posten: ”Företagare är inga övermänniskor”

  Sverige Det som entreprenören åstadkommer är samhällsviktigt, men man behöver inte vara någon övermänniska för att axla rollen. Det skriver Ljusdals-posten på ledarplats och lyfter Ung Företagsamhet.