Emil: Ung Företagsamhet hjälper mina elever.

Han är bagarmästare, restaurangkonditor och UF-lärare i Uppsala. Emil coachar sina elever att nå sina drömmar.

2017-09-12

Sverige

Emil Holmberg började sin resa på Ekebygymnasiets Bageri och konditori i Uppsala, en anrik utbildning där många duktiga och kända konditorer passerat igenom. Efter avslutad utbildning arbetade han på många högt rankade restauranger och var även på väg ut i Europa och världen, men ödet ville annorlunda.

UF-företagande passar bra
Efter att ha vikarierat ett läsår på Ekebygymnasiet fick Emil en tjänst som bageri- och konditorilärare.
- Den främsta anledningen till att jag sökte tjänsten var möjligheten att få vara med och utveckla framtidens bageri- och konditoriutbildning, förklarar Emil.

Han snurrar lite på kaffekoppen och berättar att gymnasiereformen från 2011 främjar entreprenörskap, företagande och innovationstänkande.
- Och eftersom många av eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet startar egna företag, får säljande roller eller ett ekonomiskt ansvar senare i livet, passar UF-företagande mycket bra, säger Emil.

Han tilldelades så småningom mästarbrev i bageriyrket och titeln bagarmästare.

- Jag blev UF-lärare och alldeles nyligen fick jag min lärarlegitimation, förklarar han stolt. Vi har fått in en naturlig UF-anda på Ekebygymnasiet, något som märks främst på eleverna. Ung Företagsamhets regionala mässa i Uppsala Entreprenörskap på riktigt är en av årets viktigaste händelser på skolan. Jag får hela tiden bevis för att vi på skolan tänker rätt. Alla vi UF-lärare är som en familj som stöttar varandra och delar med sig oavsett vilket gymnasium vi arbetar på.

Emil menar att Ung Företagsamhet bygger en stolthet och självkänsla hos eleverna som kanske mest märks hos de lite svagare eleverna.
- Vi har haft elever som knappt vågat kommunicera med någon, men i slutet av UF-året har de tävlat som Årets säljare på mässan!

Bli UF-lärare nu
Läs mer om Emil

Nyheter

 • Att driva UF-företag: Så skapar ni ett vinnande team

  Sverige När ni ska förverkliga er affärsidé ska ni ha inställningen att bli det bästa teamet. Här får du tips på hur ni blir vinnare – tillsammans.
 • Relode vinner Spendrups stipendiet 2017

  Sverige För tre år sedan drev killarna ett UF-företag på gymnasiet i Halmstad. Nu har de tilldelats Familjen Spendrups stipendium på 50 000 kronor för att fortsätta utveckla sin affärsidé.
 • Ung Företagsamhet tände drömmen. Nu driver Josefin eget

  Sverige Hon var 17 år när Ung Företagsamhet kom till Söderportskolan i Kristianstad. Nu har hon en egen webbutik för heminredning.
 • Niklas Adalberth: Jag tror på Ung Företagsamhet.

  Sverige Han var med och skapade Klarna och grundade Norrsken Foundation. - Entreprenörer kommer med nya idéer och sätt att lösa olika problem som i förlängningen driver samhället framåt, säger Niklas. Därför tror han på Ung Företagsamhet.
 • Så kommer du på en galet bra affärsidé

  Sverige Du har bestämt dig för att driva UF-företag med dina kompisar? Grattis! Här har du några tips på hur ni kommer på en affärsidé.