Lena Landberg Lillqvist med Mathias Åström, förhandlingschef Lärarförbundet

Årets UF-lärare vågar utmana sina elever

Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet, så heter Årets UF-lärare 2015. Och det är ingen nykomling i UF-sammanhang, med ett dussintal år som UF-lärare har fler än 700 UF-företagare lärt känna sina styrkor, under hennes vingar.

2015-02-26

Stockholm

– Att vara UF-lärare ger mig oerhört mycket inspiration tillbaka, man får utmana eleverna på ett annorlunda sätt, i och med att de får ta ansvar för utvecklingen i sina egna företag. De lär sig verkligen att man behöver varandras kompetenser för att kunna bli starka tillsammans, säger Lena Landberg Lillqvist.

Att vara tydlig och rak är en grundpelare.

– Alla elever tycker inte att skolan är stimulerande, men UF-företagandet ger dem en positiv upplevelse som gör att de kommer till skolan. För mig handlar det om att få eleverna att överträffa sina mål. Jag försöker lyfta varje individ från den nivå de tror att de är på, till en eller flera nivåer högre. Att våga ställa krav har också gett mig otroligt goda relationer med mina gamla elever, menar Lena Landberg Lillqvist.

Lena har jobbat i Järfälla i fem år, och är som oftast med och drar i trådarna.

– Jag är glad över det gensvar som finns inom kommunen. Vi samarbetar med fastighetsbolaget Citycon som driver Järfälla centrum och upplåter lokaler för vår lokala UF-mässa, och så har jag ett jättebra samarbete med näringslivschefen Kjell Barkman och näringslivsstrategen Niklas Paulsson, som stöttar.

Framåt då?

– Jag tycker att entreprenörskap ska få större plats, alla borde få möjlighet att välja det som individuellt val. Min förhoppning är att fler program och skolor i Järfälla hoppar på tåget nästa år. Jag vet också att det finns intresse för mer entreprenörskap även i grundskolan. När man ser att andra elever både når framgångar och har roligt och utvecklas så väcker det lusten hos många fler, avslutar Lena Landberg Lillqvist.

Vi gratulerar Lena för ett fantastiskt jobb och önskar fortsatt lycka till med arbetet, nu som Årets UF-lärare i Stockholmsregionen!

Fakta om Årets UF-lärare

 • Lena Landberg Lillqvist, 48 år
 • Handleder detta år 14 UF-företag med 71 elever på Mälargymnasiet.
 • Undervisar i entreprenörskap och företagande på Ekonomiprogrammet, Handelsprogrammet och Hotell- och Turismprogrammet.
 • På skolan integreras UF-företagandet i ett dussin kurser, Branschkunskap inom handel och administration, Entreprenörskap, Entreprenörskap och Företagande, Gymnasiearbetet, Handel – specialisering, Ledarskap och Organisation, Marknadsföring, Marknadsföring och försäljning, Praktisk Marknadsföring 1-2-3.

Motiveringen lyder:
Årets UF-lärare vågar ställa tuffa krav på sina elever och får genom aktiv stöttning dem att överträffa sina mål. Med avstamp i programmålen skapar hon en röd tråd och integrerar flera ämnen samtidigt som hon involverar kollegor, skolledning, näringslivet, politiker och allmänheten. Vi ser en tydlig utveckling på skolan, där hennes engagemang har lett till att fler elever än tidigare är engagerade i UF-företagande. Årets UF-lärare 2015 – Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet

Nominerade till priset Årets UF-lärare var även Anne Alsén, Hersby Gymnasium samt Kamilla Roos, Didaktus skolor Liljeholmen

 

 

Nyheter

 • Allt om Entreprenörskap på riktigt 2016

  Stockholm Fri entré 22-23 feb - Stockholmsmässan kl.12:00-18:00. Välkommen till två ovanligt företagsamma mässdagar då Stockholms mest drivna gymnasieelever säljer sina produkter och knyter användbara kontakter inför framtiden.
 • Mässavslutning 24 feb - anmäl dig här

  Stockholm Nu är det dags att kora vilka av Stockholms UF-företag som vinner priser - välkommen med din anmälan till en underhållande kväll där vi hyllar den unga företagsamheten.
 • ”UF gör lärarjobbet roligare”

  Stockholm 26 000 gymnasieelever i Sverige får detta läsår prova på entreprenörskap i praktiken genom att starta och driva ett UF-företag. Men det är inte bara elever som blir mer företagsamma – som lärare har du stora möjligheter att ta in egna idéer och knyta ihop undervisningen med världen utanför skolan.
 • De får ditt barn att synas i trafiken

  Stockholm Har du som förälder någon gång känt dig otrygg att släppa ut dina barn i trafiken? Du är inte ensam. Sverige är ett land med många mörka höst- och vintermånader. Träffa Guang UF, ett av de över 600 företag som ska ställa ut på UF-mässan Entreprenörskap på riktigt den 22-23 februari (fri entre!).
 • UF-mässan lade grunden till succé

  Stockholm Som UF-företaget Mobil Utbildning UF utvecklade de mobilapplikationer. Idag har digitalbyrån IVEO nio medarbetare och stora framtidsplaner. I år sluts dessutom cirkeln då Per Almhorn är tillbaka på UF-mässan i rollen som jurymedlem.