Lena Landberg Lillqvist med Mathias Åström, förhandlingschef Lärarförbundet

Årets UF-lärare vågar utmana sina elever

Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet, så heter Årets UF-lärare 2015. Och det är ingen nykomling i UF-sammanhang, med ett dussintal år som UF-lärare har fler än 700 UF-företagare lärt känna sina styrkor, under hennes vingar.

2015-02-26

Stockholm

– Att vara UF-lärare ger mig oerhört mycket inspiration tillbaka, man får utmana eleverna på ett annorlunda sätt, i och med att de får ta ansvar för utvecklingen i sina egna företag. De lär sig verkligen att man behöver varandras kompetenser för att kunna bli starka tillsammans, säger Lena Landberg Lillqvist.

Att vara tydlig och rak är en grundpelare.

– Alla elever tycker inte att skolan är stimulerande, men UF-företagandet ger dem en positiv upplevelse som gör att de kommer till skolan. För mig handlar det om att få eleverna att överträffa sina mål. Jag försöker lyfta varje individ från den nivå de tror att de är på, till en eller flera nivåer högre. Att våga ställa krav har också gett mig otroligt goda relationer med mina gamla elever, menar Lena Landberg Lillqvist.

Lena har jobbat i Järfälla i fem år, och är som oftast med och drar i trådarna.

– Jag är glad över det gensvar som finns inom kommunen. Vi samarbetar med fastighetsbolaget Citycon som driver Järfälla centrum och upplåter lokaler för vår lokala UF-mässa, och så har jag ett jättebra samarbete med näringslivschefen Kjell Barkman och näringslivsstrategen Niklas Paulsson, som stöttar.

Framåt då?

– Jag tycker att entreprenörskap ska få större plats, alla borde få möjlighet att välja det som individuellt val. Min förhoppning är att fler program och skolor i Järfälla hoppar på tåget nästa år. Jag vet också att det finns intresse för mer entreprenörskap även i grundskolan. När man ser att andra elever både når framgångar och har roligt och utvecklas så väcker det lusten hos många fler, avslutar Lena Landberg Lillqvist.

Vi gratulerar Lena för ett fantastiskt jobb och önskar fortsatt lycka till med arbetet, nu som Årets UF-lärare i Stockholmsregionen!

Fakta om Årets UF-lärare

 • Lena Landberg Lillqvist, 48 år
 • Handleder detta år 14 UF-företag med 71 elever på Mälargymnasiet.
 • Undervisar i entreprenörskap och företagande på Ekonomiprogrammet, Handelsprogrammet och Hotell- och Turismprogrammet.
 • På skolan integreras UF-företagandet i ett dussin kurser, Branschkunskap inom handel och administration, Entreprenörskap, Entreprenörskap och Företagande, Gymnasiearbetet, Handel – specialisering, Ledarskap och Organisation, Marknadsföring, Marknadsföring och försäljning, Praktisk Marknadsföring 1-2-3.

Motiveringen lyder:
Årets UF-lärare vågar ställa tuffa krav på sina elever och får genom aktiv stöttning dem att överträffa sina mål. Med avstamp i programmålen skapar hon en röd tråd och integrerar flera ämnen samtidigt som hon involverar kollegor, skolledning, näringslivet, politiker och allmänheten. Vi ser en tydlig utveckling på skolan, där hennes engagemang har lett till att fler elever än tidigare är engagerade i UF-företagande. Årets UF-lärare 2015 – Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet

Nominerade till priset Årets UF-lärare var även Anne Alsén, Hersby Gymnasium samt Kamilla Roos, Didaktus skolor Liljeholmen

 

 

Nyheter

 • IHM Business School ny tävlingsvärd för Årets UF-skola

  Stockholm – Jag är både exalterad och imponerad. Jag har träffat unga människor som är orädda i sitt agerande, som är framtidsorienterade och kreativa. Det gav mig gåshud, jag fick energi, en rejäl dos framtidstro och allt är länkat till samma sak - UF-Mässan! Så sade Henrik Frohm, försäljningschef IHM Stockholm efter ett besök på förra årets UF-mässa.
 • Ung Företagsamhet Stockholm söker projektledare för gymnasiet

  Stockholm Är du en utvecklingsbenägen pedagog som gillar entreprenörskap och kan inspirera lärare och skolledare till att våga prova nya arbetssätt? Välkommen att söka Stockholms roligaste jobb.
 • ”Det finns ett stort värde i att vara rådgivare”

  Stockholm Vad innebär det att vara rådgivare åt ett UF-företag, och hur får man samarbetet att fungera? Grant Thornton stod som värd och hälsade ett sjuttiotal personer som valt att engagera sig som rådgivare till UF-företag, välkomna till höstens rådgivarträff.
 • Fem företag vinner säljutbildning hos 3

  Stockholm Att skapa en Instagramsida med flest följare, det var utmaningen årets UF-företag ställdes för under StartUp2015. Nu har fem vinnare korats, som alla vinner ett fint pris.
 • Vem vinner tävlingen Årets Affärsplan?

  Stockholm En genomtänkt affärsplan ger UF-företaget större möjligheter att lyckas. Här kommer tre tips från Svea Ekonomi, som är tävlingsvärd för Årets Affärsplan. Den 13 november är det deadline för uppladdning av tävlingsbidrag i tävlingen Årets Affärsplan - se till att ditt UF-företags affärsplan blir nominerad av din lärare!