Den här sidans innehåll kommer från region Stockholm. Välj Stockholm som din region här eller välj en annan region här.
Lena Landberg Lillqvist med Mathias Åström, förhandlingschef Lärarförbundet

Årets UF-lärare vågar utmana sina elever

Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet, så heter Årets UF-lärare 2015. Och det är ingen nykomling i UF-sammanhang, med ett dussintal år som UF-lärare har fler än 700 UF-företagare lärt känna sina styrkor, under hennes vingar.

2015-02-26

Stockholm

– Att vara UF-lärare ger mig oerhört mycket inspiration tillbaka, man får utmana eleverna på ett annorlunda sätt, i och med att de får ta ansvar för utvecklingen i sina egna företag. De lär sig verkligen att man behöver varandras kompetenser för att kunna bli starka tillsammans, säger Lena Landberg Lillqvist.

Att vara tydlig och rak är en grundpelare.

– Alla elever tycker inte att skolan är stimulerande, men UF-företagandet ger dem en positiv upplevelse som gör att de kommer till skolan. För mig handlar det om att få eleverna att överträffa sina mål. Jag försöker lyfta varje individ från den nivå de tror att de är på, till en eller flera nivåer högre. Att våga ställa krav har också gett mig otroligt goda relationer med mina gamla elever, menar Lena Landberg Lillqvist.

Lena har jobbat i Järfälla i fem år, och är som oftast med och drar i trådarna.

– Jag är glad över det gensvar som finns inom kommunen. Vi samarbetar med fastighetsbolaget Citycon som driver Järfälla centrum och upplåter lokaler för vår lokala UF-mässa, och så har jag ett jättebra samarbete med näringslivschefen Kjell Barkman och näringslivsstrategen Niklas Paulsson, som stöttar.

Framåt då?

– Jag tycker att entreprenörskap ska få större plats, alla borde få möjlighet att välja det som individuellt val. Min förhoppning är att fler program och skolor i Järfälla hoppar på tåget nästa år. Jag vet också att det finns intresse för mer entreprenörskap även i grundskolan. När man ser att andra elever både når framgångar och har roligt och utvecklas så väcker det lusten hos många fler, avslutar Lena Landberg Lillqvist.

Vi gratulerar Lena för ett fantastiskt jobb och önskar fortsatt lycka till med arbetet, nu som Årets UF-lärare i Stockholmsregionen!

Fakta om Årets UF-lärare

 • Lena Landberg Lillqvist, 48 år
 • Handleder detta år 14 UF-företag med 71 elever på Mälargymnasiet.
 • Undervisar i entreprenörskap och företagande på Ekonomiprogrammet, Handelsprogrammet och Hotell- och Turismprogrammet.
 • På skolan integreras UF-företagandet i ett dussin kurser, Branschkunskap inom handel och administration, Entreprenörskap, Entreprenörskap och Företagande, Gymnasiearbetet, Handel – specialisering, Ledarskap och Organisation, Marknadsföring, Marknadsföring och försäljning, Praktisk Marknadsföring 1-2-3.

Motiveringen lyder:
Årets UF-lärare vågar ställa tuffa krav på sina elever och får genom aktiv stöttning dem att överträffa sina mål. Med avstamp i programmålen skapar hon en röd tråd och integrerar flera ämnen samtidigt som hon involverar kollegor, skolledning, näringslivet, politiker och allmänheten. Vi ser en tydlig utveckling på skolan, där hennes engagemang har lett till att fler elever än tidigare är engagerade i UF-företagande. Årets UF-lärare 2015 – Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet

Nominerade till priset Årets UF-lärare var även Anne Alsén, Hersby Gymnasium samt Kamilla Roos, Didaktus skolor Liljeholmen

 

 

Nyheter

 • Träffa KPMG för en karriärboost under UF-mässan

  Stockholm Hennes egna UF-företagande ligger idag sju år tillbaka i tiden. En inspirerande lärare styrde om Alexandra Salomonssons sikte mot en helt annan karriär, och nu är hon tillbaka på UF-mässan som utställare. Träffa Alexandra och hennes kollegor på KPMG, ett företag som både stöttar unga människor med idéer och som gärna anställer unga med driv.
 • Entreprenörskap på riktigt 2017

  Stockholm Entreprenörskap på riktigt 2017 är Sveriges största mässa med unga idéer. Välkommen till Stockholmsmässan den 20-21 mars (Fri entré!) då 670 UF-företag ställer ut fördelat på två dagar. Under mässan avgörs en stor mängd tävlingar, vi bjuder lärare till vår VIP-lounge och näringslivet, partners och skolvärlden till två högst aktuella luncher på temat hållbarhet.
 • 5 tips till dig som mässutställare

  Stockholm Grattis, du ska ställa ut på UF-mässan. Men hur får ditt UF-företag ut så mycket som möjligt på plats? Här kommer fem snabba tips och en uppmaning att sprida ordet om ditt mässdeltagande!
 • Så gör du en grym företagspitch

  Stockholm Vad innehåller egentligen en bra pitch och hur skapar du den? Här kommer några goda råd till dig som skall göra en företagspitch i tävlingen Årets UF-företag den 20 februari. Resterande moment avgörs på plats under Entreprenörskap på riktigt den 20-21 mars 2017.
 • UF-mässan blev startskott för Designtorgets mest sålda produkt

  Stockholm Vet du vad en pluring är? Gissningsvis inte. Men tänk på en liten rund disktrasehållare som finns nästan överallt, och du är rätt ute! Camilla Ljunggren var 16 år gammal när idén till pluring föddes. Idag går pluring på export till över 30 länder.