Lena Landberg Lillqvist med Mathias Åström, förhandlingschef Lärarförbundet

Årets UF-lärare vågar utmana sina elever

Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet, så heter Årets UF-lärare 2015. Och det är ingen nykomling i UF-sammanhang, med ett dussintal år som UF-lärare har fler än 700 UF-företagare lärt känna sina styrkor, under hennes vingar.

2015-02-26

Stockholm

– Att vara UF-lärare ger mig oerhört mycket inspiration tillbaka, man får utmana eleverna på ett annorlunda sätt, i och med att de får ta ansvar för utvecklingen i sina egna företag. De lär sig verkligen att man behöver varandras kompetenser för att kunna bli starka tillsammans, säger Lena Landberg Lillqvist.

Att vara tydlig och rak är en grundpelare.

– Alla elever tycker inte att skolan är stimulerande, men UF-företagandet ger dem en positiv upplevelse som gör att de kommer till skolan. För mig handlar det om att få eleverna att överträffa sina mål. Jag försöker lyfta varje individ från den nivå de tror att de är på, till en eller flera nivåer högre. Att våga ställa krav har också gett mig otroligt goda relationer med mina gamla elever, menar Lena Landberg Lillqvist.

Lena har jobbat i Järfälla i fem år, och är som oftast med och drar i trådarna.

– Jag är glad över det gensvar som finns inom kommunen. Vi samarbetar med fastighetsbolaget Citycon som driver Järfälla centrum och upplåter lokaler för vår lokala UF-mässa, och så har jag ett jättebra samarbete med näringslivschefen Kjell Barkman och näringslivsstrategen Niklas Paulsson, som stöttar.

Framåt då?

– Jag tycker att entreprenörskap ska få större plats, alla borde få möjlighet att välja det som individuellt val. Min förhoppning är att fler program och skolor i Järfälla hoppar på tåget nästa år. Jag vet också att det finns intresse för mer entreprenörskap även i grundskolan. När man ser att andra elever både når framgångar och har roligt och utvecklas så väcker det lusten hos många fler, avslutar Lena Landberg Lillqvist.

Vi gratulerar Lena för ett fantastiskt jobb och önskar fortsatt lycka till med arbetet, nu som Årets UF-lärare i Stockholmsregionen!

Fakta om Årets UF-lärare

 • Lena Landberg Lillqvist, 48 år
 • Handleder detta år 14 UF-företag med 71 elever på Mälargymnasiet.
 • Undervisar i entreprenörskap och företagande på Ekonomiprogrammet, Handelsprogrammet och Hotell- och Turismprogrammet.
 • På skolan integreras UF-företagandet i ett dussin kurser, Branschkunskap inom handel och administration, Entreprenörskap, Entreprenörskap och Företagande, Gymnasiearbetet, Handel – specialisering, Ledarskap och Organisation, Marknadsföring, Marknadsföring och försäljning, Praktisk Marknadsföring 1-2-3.

Motiveringen lyder:
Årets UF-lärare vågar ställa tuffa krav på sina elever och får genom aktiv stöttning dem att överträffa sina mål. Med avstamp i programmålen skapar hon en röd tråd och integrerar flera ämnen samtidigt som hon involverar kollegor, skolledning, näringslivet, politiker och allmänheten. Vi ser en tydlig utveckling på skolan, där hennes engagemang har lett till att fler elever än tidigare är engagerade i UF-företagande. Årets UF-lärare 2015 – Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet

Nominerade till priset Årets UF-lärare var även Anne Alsén, Hersby Gymnasium samt Kamilla Roos, Didaktus skolor Liljeholmen

 

 

Nyheter

 • Så avvecklar du UF-företaget!

  Stockholm Det har blivit dags att avveckla UF-företagen, årsredovisningarna ska laddas upp på vår hemsida av eleverna och för UF-läraren väntar några viktiga moment för att slutföra året!
 • Berghs belönar UF-företagare med stipendium

  Stockholm Under årets kickoff inför SM i UF-företagande fick tre av deltagarna oväntat mycket uppskattning då Berghs School of Communication belönade dem med varsin introduktionskurs till ett värde av 8000kr vardera. På Berghs studerar framtidens kommunikationsstjärnor och intresset var stort kring vilka utbildningar som finns sökbara.
 • Nu får grundskolan koll på entreprenörskap

  Stockholm Entreprenörskap ska löpa som en röd tråd genom hela skolan, det har Skolverket bestämt. Och nu är det inte bara gymnasieelever som växer med Ung Företagsamhet. Med 600 grundskolelärare på kurs och tre läromedel för hela grundskolan har Ung Företagsamhet i Stockholm under året gjort ett rejält entreprenörskapsavtryck i länets grundskolor.
 • Tre nya stjärnor på Stockholmskontoret!

  Stockholm Tre vinnarskallar, två med varsitt SM-guld och pedagogutbildningar i bagaget samt en företagare - här är vår nya regionchef Johannes samt Camilla och Erika - nya projektledare för UF-företagande.
 • Så mycket mer än ett skolarbete

  Stockholm Det är läskigt att göra något första gången, andra gången är det mycket lättare. För hur ska man egentligen hälsa på folk? Och hur presenterar man sitt företag för en jury? Möt RemindHer UF från Viktor Rydberg Gymnasium i Djursholm som haft en häftig resa med sitt företag.