Den här sidans innehåll kommer från region Stockholm. Välj Stockholm som din region här eller välj en annan region här.
Lena Landberg Lillqvist med Mathias Åström, förhandlingschef Lärarförbundet

Årets UF-lärare vågar utmana sina elever

Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet, så heter Årets UF-lärare 2015. Och det är ingen nykomling i UF-sammanhang, med ett dussintal år som UF-lärare har fler än 700 UF-företagare lärt känna sina styrkor, under hennes vingar.

2015-02-26

Stockholm

– Att vara UF-lärare ger mig oerhört mycket inspiration tillbaka, man får utmana eleverna på ett annorlunda sätt, i och med att de får ta ansvar för utvecklingen i sina egna företag. De lär sig verkligen att man behöver varandras kompetenser för att kunna bli starka tillsammans, säger Lena Landberg Lillqvist.

Att vara tydlig och rak är en grundpelare.

– Alla elever tycker inte att skolan är stimulerande, men UF-företagandet ger dem en positiv upplevelse som gör att de kommer till skolan. För mig handlar det om att få eleverna att överträffa sina mål. Jag försöker lyfta varje individ från den nivå de tror att de är på, till en eller flera nivåer högre. Att våga ställa krav har också gett mig otroligt goda relationer med mina gamla elever, menar Lena Landberg Lillqvist.

Lena har jobbat i Järfälla i fem år, och är som oftast med och drar i trådarna.

– Jag är glad över det gensvar som finns inom kommunen. Vi samarbetar med fastighetsbolaget Citycon som driver Järfälla centrum och upplåter lokaler för vår lokala UF-mässa, och så har jag ett jättebra samarbete med näringslivschefen Kjell Barkman och näringslivsstrategen Niklas Paulsson, som stöttar.

Framåt då?

– Jag tycker att entreprenörskap ska få större plats, alla borde få möjlighet att välja det som individuellt val. Min förhoppning är att fler program och skolor i Järfälla hoppar på tåget nästa år. Jag vet också att det finns intresse för mer entreprenörskap även i grundskolan. När man ser att andra elever både når framgångar och har roligt och utvecklas så väcker det lusten hos många fler, avslutar Lena Landberg Lillqvist.

Vi gratulerar Lena för ett fantastiskt jobb och önskar fortsatt lycka till med arbetet, nu som Årets UF-lärare i Stockholmsregionen!

Fakta om Årets UF-lärare

 • Lena Landberg Lillqvist, 48 år
 • Handleder detta år 14 UF-företag med 71 elever på Mälargymnasiet.
 • Undervisar i entreprenörskap och företagande på Ekonomiprogrammet, Handelsprogrammet och Hotell- och Turismprogrammet.
 • På skolan integreras UF-företagandet i ett dussin kurser, Branschkunskap inom handel och administration, Entreprenörskap, Entreprenörskap och Företagande, Gymnasiearbetet, Handel – specialisering, Ledarskap och Organisation, Marknadsföring, Marknadsföring och försäljning, Praktisk Marknadsföring 1-2-3.

Motiveringen lyder:
Årets UF-lärare vågar ställa tuffa krav på sina elever och får genom aktiv stöttning dem att överträffa sina mål. Med avstamp i programmålen skapar hon en röd tråd och integrerar flera ämnen samtidigt som hon involverar kollegor, skolledning, näringslivet, politiker och allmänheten. Vi ser en tydlig utveckling på skolan, där hennes engagemang har lett till att fler elever än tidigare är engagerade i UF-företagande. Årets UF-lärare 2015 – Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet

Nominerade till priset Årets UF-lärare var även Anne Alsén, Hersby Gymnasium samt Kamilla Roos, Didaktus skolor Liljeholmen

 

 

Nyheter

 • Han är Sveriges bästa säljare

  Stockholm Theo Pokorny, lägg namnet på minnet – så heter Sveriges bästa säljare som korades under SM i Ung Företagsamhet. Av 26400 gymnasieelever som detta år drivit UF-företag så var det Theos charm och målmedvetenhet som räckte allra längst.
 • Lyxig sommaravslutning för UF-lärare

  Stockholm Hur blir du en tydligare ledare i klassrummet och går det att hypnotisera sig själv till framgång? Välkommen till årets sommaravslutning den 14 juni som bjuder på användbar fortbildning, god mat och ny energi till att utvecklas som UF-lärare.
 • Se stilsäkra solglasögonen som gör succé

  Stockholm Vad får du om du kombinerar hög kvalitet, hög trendfaktor och viljan att skapa en prisvärd och modemässig produkt? Mercy UF har inte bara övertygat sina kunder att de lyckats skapa en framtida klassiker. Nu ställer de ut på SM i Ung Företagsamhet den 16-17 maj efter att ha fått juryn för tävlingen Årets UF-företag i Stockholm på fall.
 • Från UF-företag till 140 anställda

  Stockholm 2008 grundade de UF-företaget Share a pair, affärsidén byggde på att för varje par barnskor de sålde, ge ett par skor till behövande barn i Senegal. Det var starten på en resa som både ledde till Dakar, som till insikter och grogrund för vidare företagande. Idag är Scawiba ett snabbväxande företag med expansiva planer.
 • The Rip Kit UF vässar din garderob

  Stockholm En affärsidé som både utvecklar en modetrend, uppmuntrar cirkulärt tänkande och samtidigt passar ungdomars strama budget? Möt The Rip Kit UF, grundat av fem modeintresserade tjejer med stora framtidsplaner. Nu är de aktuella som en av närmare 300 utställare på SM i Ung Företagsamhet den 16-17 maj. Siktet är högt inställt, med fler produkter och ny bolagsform på gång till hösten.