Den här sidans innehåll kommer från region Stockholm. Välj Stockholm som din region här eller välj en annan region här.
Lena Landberg Lillqvist med Mathias Åström, förhandlingschef Lärarförbundet

Årets UF-lärare vågar utmana sina elever

Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet, så heter Årets UF-lärare 2015. Och det är ingen nykomling i UF-sammanhang, med ett dussintal år som UF-lärare har fler än 700 UF-företagare lärt känna sina styrkor, under hennes vingar.

2015-02-26

Stockholm

– Att vara UF-lärare ger mig oerhört mycket inspiration tillbaka, man får utmana eleverna på ett annorlunda sätt, i och med att de får ta ansvar för utvecklingen i sina egna företag. De lär sig verkligen att man behöver varandras kompetenser för att kunna bli starka tillsammans, säger Lena Landberg Lillqvist.

Att vara tydlig och rak är en grundpelare.

– Alla elever tycker inte att skolan är stimulerande, men UF-företagandet ger dem en positiv upplevelse som gör att de kommer till skolan. För mig handlar det om att få eleverna att överträffa sina mål. Jag försöker lyfta varje individ från den nivå de tror att de är på, till en eller flera nivåer högre. Att våga ställa krav har också gett mig otroligt goda relationer med mina gamla elever, menar Lena Landberg Lillqvist.

Lena har jobbat i Järfälla i fem år, och är som oftast med och drar i trådarna.

– Jag är glad över det gensvar som finns inom kommunen. Vi samarbetar med fastighetsbolaget Citycon som driver Järfälla centrum och upplåter lokaler för vår lokala UF-mässa, och så har jag ett jättebra samarbete med näringslivschefen Kjell Barkman och näringslivsstrategen Niklas Paulsson, som stöttar.

Framåt då?

– Jag tycker att entreprenörskap ska få större plats, alla borde få möjlighet att välja det som individuellt val. Min förhoppning är att fler program och skolor i Järfälla hoppar på tåget nästa år. Jag vet också att det finns intresse för mer entreprenörskap även i grundskolan. När man ser att andra elever både når framgångar och har roligt och utvecklas så väcker det lusten hos många fler, avslutar Lena Landberg Lillqvist.

Vi gratulerar Lena för ett fantastiskt jobb och önskar fortsatt lycka till med arbetet, nu som Årets UF-lärare i Stockholmsregionen!

Fakta om Årets UF-lärare

 • Lena Landberg Lillqvist, 48 år
 • Handleder detta år 14 UF-företag med 71 elever på Mälargymnasiet.
 • Undervisar i entreprenörskap och företagande på Ekonomiprogrammet, Handelsprogrammet och Hotell- och Turismprogrammet.
 • På skolan integreras UF-företagandet i ett dussin kurser, Branschkunskap inom handel och administration, Entreprenörskap, Entreprenörskap och Företagande, Gymnasiearbetet, Handel – specialisering, Ledarskap och Organisation, Marknadsföring, Marknadsföring och försäljning, Praktisk Marknadsföring 1-2-3.

Motiveringen lyder:
Årets UF-lärare vågar ställa tuffa krav på sina elever och får genom aktiv stöttning dem att överträffa sina mål. Med avstamp i programmålen skapar hon en röd tråd och integrerar flera ämnen samtidigt som hon involverar kollegor, skolledning, näringslivet, politiker och allmänheten. Vi ser en tydlig utveckling på skolan, där hennes engagemang har lett till att fler elever än tidigare är engagerade i UF-företagande. Årets UF-lärare 2015 – Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet

Nominerade till priset Årets UF-lärare var även Anne Alsén, Hersby Gymnasium samt Kamilla Roos, Didaktus skolor Liljeholmen

 

 

Nyheter

 • Från UF-företag till 140 anställda

  Stockholm 2008 grundade de UF-företaget Share a pair, affärsidén byggde på att för varje par barnskor de sålde, ge ett par skor till behövande barn i Senegal. Det var starten på en resa som både ledde till Dakar, som till insikter och grogrund för vidare företagande. Idag är Scawiba ett snabbväxande företag med expansiva planer.
 • Sveriges tyngsta unga politiker: mer Ung Företagsamhet i skolan!

  Stockholm ALMEDALEN: Hur ser de politiska ungdomsförbunden på entreprenörskapets roll i skolan? När Günther Mårder, VD för Företagarna, under ett seminarium i Almedalen om ungas entreprenörskap ställde frågan till sex av Sveriges tyngsta unga politiker rådde stor enighet. Ung Företagsamhet är en prioriterad satsning. Men det fanns även skiljelinjer.
 • IHM stärker förändringsarbete hos Årets UF-skola

  Stockholm När Mälargymnasiet i Järfälla vann titeln Årets UF-skola i Stockholm så stod mer än ära och uppmärksamhet för gott arbete på spel. En användbar tvådagarsutbildning i förändringsarbete hos tävlingsvärden IHM Business School möjliggjorde för ett 20-tal lärare och rektorer att samlas och diskutera framtida utmaningar.
 • Yrkesprogrammen i fokus på populär konferens

  Stockholm Allt som är på riktigt är bra, då tar man mer ansvar och motivationen ökar. Det var en av många goda tankar kring varför UF-företagande passar in så väl på yrkesprogrammen. Trots väl tilltagna 80 deltagarplatser så blev konferensen snabbt fullsatt.
 • Stefan Löfvens tal till Ung Företagsamhet

  Stockholm Vad har H.K.H. Prins Daniel, Stefan Löfven, Anna Kinberg Batra, Annie Lööf och Aida Hadzialic gemensamt? De hade alla svårt att slita sig från SM i Ung Företagsamhet!