Lena Landberg Lillqvist med Mathias Åström, förhandlingschef Lärarförbundet

Årets UF-lärare vågar utmana sina elever

Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet, så heter Årets UF-lärare 2015. Och det är ingen nykomling i UF-sammanhang, med ett dussintal år som UF-lärare har fler än 700 UF-företagare lärt känna sina styrkor, under hennes vingar.

2015-02-26

Stockholm

– Att vara UF-lärare ger mig oerhört mycket inspiration tillbaka, man får utmana eleverna på ett annorlunda sätt, i och med att de får ta ansvar för utvecklingen i sina egna företag. De lär sig verkligen att man behöver varandras kompetenser för att kunna bli starka tillsammans, säger Lena Landberg Lillqvist.

Att vara tydlig och rak är en grundpelare.

– Alla elever tycker inte att skolan är stimulerande, men UF-företagandet ger dem en positiv upplevelse som gör att de kommer till skolan. För mig handlar det om att få eleverna att överträffa sina mål. Jag försöker lyfta varje individ från den nivå de tror att de är på, till en eller flera nivåer högre. Att våga ställa krav har också gett mig otroligt goda relationer med mina gamla elever, menar Lena Landberg Lillqvist.

Lena har jobbat i Järfälla i fem år, och är som oftast med och drar i trådarna.

– Jag är glad över det gensvar som finns inom kommunen. Vi samarbetar med fastighetsbolaget Citycon som driver Järfälla centrum och upplåter lokaler för vår lokala UF-mässa, och så har jag ett jättebra samarbete med näringslivschefen Kjell Barkman och näringslivsstrategen Niklas Paulsson, som stöttar.

Framåt då?

– Jag tycker att entreprenörskap ska få större plats, alla borde få möjlighet att välja det som individuellt val. Min förhoppning är att fler program och skolor i Järfälla hoppar på tåget nästa år. Jag vet också att det finns intresse för mer entreprenörskap även i grundskolan. När man ser att andra elever både når framgångar och har roligt och utvecklas så väcker det lusten hos många fler, avslutar Lena Landberg Lillqvist.

Vi gratulerar Lena för ett fantastiskt jobb och önskar fortsatt lycka till med arbetet, nu som Årets UF-lärare i Stockholmsregionen!

Fakta om Årets UF-lärare

 • Lena Landberg Lillqvist, 48 år
 • Handleder detta år 14 UF-företag med 71 elever på Mälargymnasiet.
 • Undervisar i entreprenörskap och företagande på Ekonomiprogrammet, Handelsprogrammet och Hotell- och Turismprogrammet.
 • På skolan integreras UF-företagandet i ett dussin kurser, Branschkunskap inom handel och administration, Entreprenörskap, Entreprenörskap och Företagande, Gymnasiearbetet, Handel – specialisering, Ledarskap och Organisation, Marknadsföring, Marknadsföring och försäljning, Praktisk Marknadsföring 1-2-3.

Motiveringen lyder:
Årets UF-lärare vågar ställa tuffa krav på sina elever och får genom aktiv stöttning dem att överträffa sina mål. Med avstamp i programmålen skapar hon en röd tråd och integrerar flera ämnen samtidigt som hon involverar kollegor, skolledning, näringslivet, politiker och allmänheten. Vi ser en tydlig utveckling på skolan, där hennes engagemang har lett till att fler elever än tidigare är engagerade i UF-företagande. Årets UF-lärare 2015 – Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet

Nominerade till priset Årets UF-lärare var även Anne Alsén, Hersby Gymnasium samt Kamilla Roos, Didaktus skolor Liljeholmen

 

 

Nyheter

 • Passion och drivkrafter i Almedalen

  Stockholm Den 29 juni firar vi den Nationella Entreprenörsdagen, välkommen till en späckad dag med nätverkande kring och seminarier om entreprenörskapets betydelse för Sveriges utveckling. Självklart hittar du UF-alumner i diskussionerna, både som gäster och som moderator!
 • Glada lärare på sommaravslutning

  Stockholm Många igenkännande skratt, erfarenhetsutbyte och idel glada miner syntes när ett sextiotal av Stockholmsregionens mest engagerade UF-lärare samlades på Kungliga Myntkabinettet för årets Sommaravslutning.
 • Prisbelönt lärare har coachat över 2000 UF-företagare

  Stockholm I våras hjälpte vi Lärarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv att söka efter Sveriges bästa lärare i Entreprenörskap. Tre finalister - samtliga UF-lärare - prisades. Vi säger grattis till Anne Alsén från Hersby Gymnasium på Lidingö, som knep tredjeplatsen och ett stipendium på 10 000 kr.
 • Prins Daniel: ”Jag älskar UF”

  Stockholm Ett knippe goda råd, pepp och genuint intresse för ungas företagande, det visade Prins Daniel under invigningen av årets SM i Ung Företagsamhet. Och han sparade inte på krutet när han till publikens jubel stod på scenen.
 • Lyxig sommaravslutning för UF-lärare

  Stockholm Hur får du igenom din vilja och påverkar kollegor, vänner och elever? Årets läraravslutning bjuder på lyxmat, goodiebag, spännande studiebesök och en exklusiv workshop med framgångsexperten Annika R Malmberg Hamilton.