Affärsidéer inom Ung Företagsamhet

Många människor kommer på minst en riktigt bra affärsidé någon gång i livet, men det är långt ifrån alla som gör någonting av den. Året som UF-företagare handlar om att ta tag i sina idéer och tillsammans men sin grupp förverkliga den.

Sverige

UF-året går ut på att lära sig allt om företagande, från idé till avveckling. Det betyder att affärsidén är viktig men inte avgörande för att ett UF-år ska bli lyckat. Ett tips är att ta fram en affärsidé som känns lustfylld, intressant och viktig så att hela gruppen kan stå bakom den från start till mål!


 

Din idé behöver inte vara ny
UF-året är ingen innovationstävling eller uppfinnartävling - det betyder att en UF-företagsidé inte behöver vara ny eller att UF-året går ut på att uppfinna en ny produkt!

Vägen till en bra affärsidé
Det finns många vägar till en bra affärsidé och under åren har många UF-företagare presenterat både spännande och intressanta affärsidéer, ett tips är att prata med tidigare UF-företagare om hur de tänkte i arbetet med sin affärsidé. 

Exempel på affärsidé
De flesta vet att ett företags affärsidé ska kunna beskrivas på ett enkelt sätt så att många förstår den. Dock är det utmanande att veta hur lång den ska vara, vad den ska innehålla och hur säljande den ska beskrivas. En UF-företagsaffärsidé bör bestå av två delar, en kort och tydlig mening med en efterföljande beskrivning. Läs mer om affärsidéer i Ung Företagsamhets läromedel - Entreprenörskap på riktigt på sidan 29 eller kolla in Visma Spcs:s tips på affärsidéer.

Hur själva affärsidén kan beskrivas står gruppen helt fritt. Här är ett exempel på en affärsidé med efterföljande beskrivning.

Affärsidé
Vi arbetar för att minska olyckor i trafiken.

Beskrivning
Vi erbjuder reflexer i 3D och målgruppen är föräldrar. Vi kommer att marknadsföra oss på webben, via sociala medier samt via annonser i lokaltidningen. Materialet till reflexen köper vi in och vi hyr 3D skrivare från ett företag i vår kommun.