Stöd från myndigheter

Här hittar du som UF-företagare myndigheter som du har nytta av under ditt UF-år. Ta kontakt med den myndighet som arbetar inom ditt produktområde.

Sverige

 

Skatteverket

Skatteverket svarar på frågor om allt från skatt till avgifter och vad som ska vara med på en faktura. Om man väljer att driva ett tjänsteföretag som UF-företag är det bra att veta att det innebär andra skatteregler än vid ett företag med varor - allt sånt och mycket mer svarar Skatteverket på. Ta del av dem här.

PRV
Patent- och registreringverket vet allt om patent, varumärken och immaterialrätt. För UF-företag som funderar på att skydda sin idé eller 

produkt är ett besök hos PRV att rekommendera. Men även för UF-företag som undrar över hur det funkar med att själva sälja ett varumärke som någon annan redan äger. Kolla här: PRV-Skolan


Tullverket
Många UF-företag väljer att importera produkter eller varumärken från andra länder. Här kan det uppstår olika frågor i början på sitt UF-år. Tullverkets tips är att UF-företagen hör av sig innan beställning läggs och att den tänkta importerade produkten bör stämmas av med andra myndigheter också. Läs mer på Tullverkets hemsida.

 

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket får varje år frågor från UF-företag som vill tillverka och sälja kosmetika. Det finns många olika regler för kosmetikatillverkning och Läkemedelsverket vill gärna att UF-företag hör av sig innan tillverkningen har påbörjats. Läs vilka regler som gäller innan du sätter igång.

 

 

Konsumentverket
Ett UF-företag betraktas som en näringsidkare av Konsumentverket, dvs en person som handlar och säljer för att stärka sin egen näringsverksamhet. Detta betyder att alla UF-företag har ett ansvar mot konsumenten då UF-företagets vara eller tjänst säljs. Information för UF-företag.

Livsmedelsverket
Livsmedelsverket är Sveriges expert- och centrala kontrollmyndighet inom livsmedelsområdet. Livsmedelsverket arbetar för säker mat och bra dricksvatten, att ingen konsument ska bli lurad om vad maten innehåller och för bra matvanor. På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa om lagar, regler och branschriktlinjer. Ska ert UF-företag sälja mat, driva café eller arbeta med catering, vänder ni er dock till den kommun där ni driver ert UF-företag. Oftast är det kommunens miljökontor som kan svara på frågor om detta. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.