Sexistiskt snack blev affärsidé

Med föreläsningar om jämställdhet för unga idrottande pojkar vill Locker room talk UF få till ett justare snack i omklädningsrummen. Affärsidén fick Rogerio Silva och Shanga Aziz från Finspång att vinna SM-guld i Ung Företagsamhet 2017.

2017-05-16

Sverige

En vecka efter att ha blivit korad till Sveriges bästa UF-företag 2017 når vi Locker room talk mellan två lektioner på Nya Bergska gymnasiet i Finspång. Det är slutspurt inför skolavslutningen och massor att göra.  

- Det är först nu det börjar sjunka in att vi vann Årets UF-företag. Det var så mycket kärlek på mässan och galan! Folk peppade oss verkligen och det ska bli så kul att representera Sverige på EM i Bryssel, säger Shanga Aziz.

Under två dagar på SM i Ung Företagsamhet tog killarna besökarna med storm med sin annorlunda monter. Ett omklädningsrum med bänkar, plåtskåp, klotter och ett par VR-glasögon. Genom dem förflyttades tittaren till ett riktigt omklädningsrum och fick höra och se pojkar i 12-årsåldern tala om varandra och tjejer i termer som hora och bögjävel.

- Det är lätt att prata om hur det snackas i omklädningsrummet men det blir obehagligt att höra hur det låter på riktigt, säger Rogerio Silva.

Företagets affärsidé är att åka ut till sportklubbar och träffa 10–14-åriga pojkar i omklädningsrummen för att prata om jämställdhet och schyssta attityder. 

- Att arbeta med jämställdhet står i alla sportklubbars värdegrund, men de har sällan några verktyg att arbeta med det på riktigt. Vi förser lagen med verktyg och det nappade Riksidrottsförbundet på som vi i dag samarbetar med, säger Shanga.

Efter sommaren omvandlar Rogerio och Shanga UF-företaget och kommer att driva verksamheten vidare och stöttas av både Riksidrottsförbundet och näringslivet.

- Då ska även idrottsföreningarna få utbildning i hur de kan prata om jämställdhet med sina spelare och vi har tagit fram ett helt nytt utbildningsmaterial, säger Rogerio.

I sommar representerar Locker room talk UF Sverige i EM i Ung Företagsamhet som hålls i Bryssel.

Fotograf: Boo Gunnarsson

Nyheter