Fyra framgångtips från förra UF-företagaren

För 15 år sedan drev Pontus Holgersson sitt UF-företag. Sedan 2014 driver han finansbolaget Consector och är nu tillbaka som partner för Ung Företagsamhet Stockholmsregionen och sitter i juryn för tävlingen Årets Tjänst. Här ger Pontus sina bästa tips till dig som vill lyckas med ditt företag!

2016-10-26

Stockholm

 
Världens största taxibolag äger inte några fordon. Återförsäljaren med högst omsättning saknar varulager och världens största boendeförmedlare äger inte några fastigheter. Det är dagens verklighet där Uber, Alibaba och Airbnb alla blivit världsledande i sina respektive branscher genom att para ihop företag och konsumenter på ett användarvänligt och enkelt sätt.

Pontus Holgersson grundade finansbolaget Consector på samma vis med visionen att revolutionera hur privatpersoner jämför och upphandlar lån och kreditkort på ett och samma ställe. Nu vill ha ge tillbaka till Ung Företagsamhet.

– När jag gick på gymnasiet ville alla bli finansgurus, rockstjärnor eller VD, idag är det hippt att vara entreprenör. Att starta företag i tidig ålder gör att man får insyn i ett företags olika ansvarsområden och dimensioner och man hittar vilka områden man gillar och vad man är bra på. UF är ett fantastiskt sätt att få prova på att driva företag. En fantastisk möjlighet!

– Det viktigaste är att våga och inte vara rädd för att misslyckas. Att misslyckas är att lyckas. Man lär sig alltid något på vägen som gör en ännu starkare och bättre, menar Pontus Holgersson
 

Pontus fyra framgångstips

 1. Ha roligt och våga satsa
  ”Gör det du älskar och du behöver aldrig jobba en dag till i ditt liv” sa den kinesiske filosofen Konfucius. Det kan låta som en klyscha, men är i många fall sant. När man driver och startar eget företag får man möjlighet att arbeta med en ide som du brinner för. Detta smittar av sig och återspeglas i ditt arbete och slutligen till dina kunder. Du är ditt varumärke och det märks om du tror på din idé. Våga tänka stort, sätt mål och se möjligheter istället för problem.
   
 2. Lös någon annans problem och fokusera på upplevelsen
  Oavsett om det är ett problem som saknar lösning eller om någon redan har en lösning så kan du alltid göra det bättre. Att starta något unikt är ofta svårt vilket medför att det alltid är viktigt att prioritera användarupplevelsen. I dagsläget är många produkter liknar varandra, ta mobiloperatörer som ett exempel, det skiljer några kronor mellan samma abonnemang hos olika operatörer. Det är ett tydligt exempel på att relationen mellan företaget och kunden ofta blir det avgörande i valet.
   
 3. Glöm inte att sälja
  Det är svårt att sälja produkter och tjänster enbart genom marknadsföring. Oavsett om du har världens bästa produkt så säljer den inte sig själv. Träna er på försäljning så att ni vågar sälja, lär er se kundens behov och när du har en kund, ta tillfället i akt och sälj mer!
   
 4. Våga ta hjälp
  Som entreprenör är det en fördel om du är lite av en generalist som kan lite om mycket. Det innebär också att när du har en affärsidé, så är det inte säkert att du har alla nischkunskaper som behövs. Se till att utnyttja ditt nätverk och hitta experterna inom områden som är bättre än dig själv. Som UF-företagare, ta in en eller flera rådgivare och driver du vidare företaget, ta in en partner, delägare eller kompetens som kan hjälpa företaget framåt. Det är bättre att ha en liten andel av något stort än en stor ägarandel av något mindre.

Vill du veta mer om Consector?
Gå in på www.consector.se eller kontakta pontus.holgersson@consector.se

 

Nyheter

 • Relode vinner Spendrups stipendiet 2017

  Sverige För tre år sedan drev killarna ett UF-företag på gymnasiet i Halmstad. Nu har de tilldelats Familjen Spendrups stipendium på 50 000 kronor för att fortsätta utveckla sin affärsidé.
 • Inspirerande dagar på UF alumni Weekend

  Västerbotten I vanlig ordning avslutades sommaren med det som för många alumner är en årlig höjdpunkt: UF alumni Weekend. My Rutqvist och Micaela Hedin deltog från Västerbotten, tillsammans med drygt 80 andra alumner från hela landet, när årets upplaga arrangerades den 18-20 augusti i Stockholm.
 • Här är alla som kan vinna Familjen Spendrups stipendium 2017

  Sverige Nu är sju finalister utsedda som kan vinna årets stipendium. Bland finalisterna finns både nya, såväl som äldre, UF-alumner från hela Sverige.
 • Framgångsrika bolag inspirerar UF-alumner

  Sverige Under helgen samlas ett åttiotal ungdomar i Stockholm för att ta pulsen på staden, utbyta idéer och inspireras av varandra. Det är dags för det årliga UF alumni weekend.
 • Välkommen till UF alumni Coffee Talks

  Västerbotten Den 6 september bjuder vi in till Coffee Talks där du får möjlighet att lyssna på två keyspeakers inom temat företagande och personlig utveckling. Ta chansen att skapa nya kontakter och bredda ditt nätverk!