Sagt om Drivhuset

Intervjuer med UF Alumner som tagit sitt driv vidare med Drivhuset.

Sverige

Namn: Kaltrina Haradini
Ålder: 23 år
UF-företag: Beauty Bil UF
Idag: Jobbar på Wint
Twitter: @KHaradini

Vad har du drivit för UF-företag och vad gör du idag?
Jag heter Kaltrina Haradini och jobbar idag på Wint AB med administration och bokföring. Jag drev själv UF-företaget Beauty Bil UF, där sålde jag ögonfransar och eyeliner till bilar. Affärsidén gick på att jag ville skapa en marknad för tjejer i bilbranschen.

Hur kommer det sig att du har kontaktade Drivhuset?
Efter att UF-året var slut och jag avslutat mitt UF-företag så ville jag jobba mer på mitt entreprenörskap och började tänka vad jag kan göra mer än sälja produkter. Efter ett tag så fick jag en idé, en vän från UF Värmland tipsade om Drivhusets pitch utbildning. På Drivhuset i Karlstad lärde jag mig att se på min idé från olika håll och förbättrade min förmåga att pitcha den. Under dessa veckor jag var på denna utbildning fick jag också vägledning.

Hur känner du att din kontakt med Drivhuset har hjälpt dig i din entreprenöriella resa och utveckling?
Den har varit väldigt positiv. Under utbildningen har jag träffat många personer som driver företag eller har en affärsidé och skapat ett väldigt värdefull nätverk. Jag har en väldigt nytta av det nätverket än idag.

Skulle du rekommendera att fler UF-alumner tar hjälp av Drivhuset?
Ja absolut! Drivhusets personal består av underbara, positiva och driva människor vilket fick mig att känna trygg på en gång. Personalen på Drivhuset tror på ens idé och de hjälper så gott de kan för att vi ska förverkliga våra idéer och drömmar. Att ta hjälp av Drivhuset kommer bara att leda till bra resultat.

 

Namn: Fredrik Stengarn
Ålder: 26 år
UF-företag: ProLAN UF
Nuvarande företag: Four PR
Hemsida: www.fourpr.se
Twitter: @fstengarn

Vem är du och vad gör du idag?
Jag heter Fredrik Stengarn. Jag är en glad 26-åring som är uppvuxen och bor i Närkes hjärta och pärla Örebro. Sedan 2010 deläger och driver jag, tillsammans med kollegan Martin Ruist, pr- och kommunikationsbyrån Four PR I Örebro. Vi verkar i hela Mälardalen.

Vad har du drivit för UF-företag?
På gymnasiet drev jag och några skolkamrater UF-företaget ProLAN UF. Vi var ett tjänsteföretag som hjälpte äldre med datorer och agerade kort sagt it-konsulter i enkla vardagsrelaterade datorproblem. Vi arrangerade också spelträffar, så kallade LAN, för människor i vår egen ålder. Det gick bra och gick vidare till den nationella mässan i Stockholm. På senare år har jag dessutom suttit med i UF Örebros styrelse.

Hur kommer det sig att du har varit i kontakt med Drivhuset?
Hösten 2009 tog jag och några studiekamrater kontakt med Drivhuset Örebro. Vi läste på Örebro universitet och var sugna på att få lite mer praktiskt erfarenhet av företagande. Vid sidan om studierna hade vi fått ett skarpt kommunikationsuppdrag och behövde då ett företag att genomföra detta genom. Det var därför vi vände oss till Drivhuset på Örebro universitet. Anna Sjödin, som då jobbade på Drivhuset Örebro, hjälpte oss mycket i början. Främst genom rådgivning och tips hur vi skulle gå till väga. Hon hade stor del i att vi valde att starta Four PR som ett aktiebolag istället för handelsbolag. Vi har också haft möjlighet att gå på några av Drivhusets utbildningar, bland annat en mycket givande säljutbildning.

Hur känner du att din kontakt med Drivhuset har hjälpt dig i din entreprenöriella resa och utveckling?
Dels gick jag Entreprenörsprogrammet på gymnasiet, dels har jag drivit UF-företag och dels har jag fått hjälp och råd av Drivhuset. Dessutom har min morfar alltid drivit eget företag och så väl min farbror, som ingifta faster driver egna företag. Entreprenörsskapet har följt mig genom min uppväxt på ett eller annat sätt. Just Drivhuset var bra eftersom det återigen påminde en om alla saker man ska tänka på och vilka möjligheter det finns i att driva eget företag. Inte minst säljutbildningen vi fick av Drivhuset var hjälpsam eftersom att den påminde mig om att företagande är mer än att syssla med kärnverksamheten, det handlar också om att driva försäljning och agera som företagsledare, bland mycket annat. En extra häftig upplevelse var våren 2011 när jag, genom Drivhuset, fick möjlighet att få sitta ned i en timmes långt rundabordssamtal med statsministern om hur vi får flera unga människor att starta företag.

Skulle du vilja få mer hjälp av Drivhuset och isåfall på vilket sätt?
Det skulle vara att få möjlighet att fortsätta gå på inspirerande föreläsningar och delta på fler intressanta samtal med beslutsfattare.

Skulle du rekommendera att fler UF-alumner tar hjälp av Drivhuset?
Absolut! Drivhuset har kunskap och inspiration, vilket är superviktigt när man går i starta eget-tankar. Dessutom kan man få ovärderlig vägledning i den ibland lite snåriga starta eget-skogen.

 

Namn: Emma Brandstedt
Ålder: 21 år
UF-företag: Anti Scratch UF
Idag: Student på Högskolan i Borås, och projektledare för Studentkåren i Borås.

Vad har du drivit för UF-företag och vad gör du idag?
Jag heter Emma Brandstedt. I gymnasiet drev jag Anti Scratch UF, vi designade och sydde mobilfickor som hängde som ett halssmycke. Idag pluggar jag på Högskolan i Borås. Vid sidan av detta är jag projektledare för ett projekt för Studentkåren i Borås där vi jobbar kring temat hälsa. Just nu håller jag på att sätta ihop resten av projektgruppen samt anordna den eventvecka som vi kommer genomföra i maj.

Hur kommer det sig att du har varit i kontakt med Drivhuset?
Jag ville ha råd kring vad som är nästa steg för mig i mina affärsidéer. Det är svårt att veta allt själv utan erfarenhet. En annan lika viktig anledning är för att jag älskar entreprenörsandan - vill du kan du! Jag ville hitta människor i den nya staden jag flyttade till som delar detta tänket. Jag känner en liten annan samhörighet i sammanhang med entröprenella personer än jag oftast gör i min vanliga umgängeskrets. Jag tror att det är viktigt att placera mig i rätt situation för att jag ska nå dit jag vill. Hos Drivhuset har jag fått rådvigning och tog även kursen "Drivhuset process" under hösten.

Hur känner du att din kontakt med Drivhuset har hjälpt dig i din entreprenöriella resa och utveckling?
Den positiva uppmuntran jag får gör att jag känner mig tryggare i mitt entreprenörsskap. Jag vågar fortsätta jobba mot stora mål i större utsträckning då jag känner mig självsäkrare. Dessutom har jag fått mer ärlig konstruktiv kritik. Det är viktigt för att utvecklas. Det är t.ex. svårt att veta hur jag ska pitcha för att få effekt men efter att jag gjort olika typer av pitchar och fått feedback på dessa, både positivt och negativt, känner jag mig säkrare. Trots att jag tycker jag kan mycket redan så känner jag hela tiden att jag utvecklas.

Skulle du vilja få mer hjälp av Drivhuset och isåfall på vilket sätt?
Just nu har jag fullt upp med mitt hälsoprojekt men när jag känner att tiden finns kommer jag först se till så min registrering av företaget blir klar rätt. Just nu behöver jag mest fakta för att inte föra några onödiga missar i den företagsuppstarten som jag är jobbar mot.

Skulle du rekommendera att fler UF-alumner tar hjälp av Drivhuset?
Lätt! Jag drev UF, lärde mig massor nytt om mig själv och framförallt om företagande, vilket jag insåg var helt rätt för mig! Drivhuset är liksom nästa steg. Trots att jag inte har någon megaidé som kommer slå undan apple så hjälper Drivhuset mig att jobba mot de mål jag vill. Vetskapen om att jag har någon att vända mig till när jag blir tveksam gör att jag vågar mer. Jag tror det finns tillfällen att ta hjälp för alla. Så do it!