UF alumner deltog under Emax 2017

Den 18-22 juni arrangerades årets upplaga av Emax 2017, ett event som samlar de främsta unga entreprenörerna för att mötas och få inspiration, kunskap och nätverk. Totalt samlades 87 stycken ungdomar på Chalmers tekniska högskola på Lindholmen i Göteborg.

2017-06-21

Västerbotten

Två av deltagarna var Hanna Lindström och Linnea Fällman som båda drivit UF-företaget under året. X-tape UF vars affärsidé är att digitalisera analoga videoband och bilder.

-I början av vårt UF-år visste vi inte hur man skulle göra, men när vi väl kom igång med försäljningen upptäckte vi att det fanns en stor efterfrågan, och mellan januari och maj sålde vi för 30 000 kr.

Efter ett framgångsrikt år som UF-företagare där de bland annat tog hem en andraplats i Årets Produktutveckling på den regionala mässan fick de via UF alumni en chans att delta på Emax 2017.

-Jag hade inte så höga förväntningar inför Emax, jag åkte dit med målet att lära känna nya människor men efteråt tycker jag det är bland det roligaste jag gjort berättar Linnea.

Emax är som ett sommarkollo fast för äldre där man pratar aktier och företagande hela dagarna berättar tjejerna. Dagarna inleddes med team-building och sedan var det dags för tävling i affärssimulering. De fick då chansen att agera VD i ett företag där målet var att öka företagets aktiekurs så mycket som möjligt under flera ”år”. Ingen av lagen de deltog i vann affärssimuleringen men de fick med sig annat av upplevelsen, framförallt framhåller de vinsten i det stora nätverket som de fått med sig, med drivna människor från hela Sverige.

-Man blir verkligen kompisar inom laget och vi håller fortfarande kontakten och skriver med varandra var enda dag berättar Linnea. Vi tar också med oss mycket från föreläsningarna. Möjligheten att fråga någon annan om ett problem man har som har gått igenom samma sak. Man får mycket hjälp från andra och vänner för livet.

På frågan om de skulle rekommendera andra att åka är det ingen tvekan om saken, och de framhåller vikten av att inte ha behövt läsa något speciellt gymnasieprogram eller ha någon erfarenhet.

-Man måste inte kunna något för att åka, jag visste inget om aktier och inte heller stenkoll på företagande men det gör inget. Bara man har drivkraften och är intresserad av företagande.

Företagsplanerna tar inte slut i samband med hemkomsten, de är istället i startgroparna med att starta upp ett eget bolag.

- Vi planerar att driva vidare vårt UF-företag under namnet X-tape media där vi fortsättningsvis kommer jobba med att digitalisera analogt material men också bredda idén till att i framtiden kunna bygga mer av ett mediehus där vi kommer kunna skapa en podcast och annat material för att nå ut till en större målgrupp.

De delar också med sig av sina bästa tips till de ungdomar som till hösten ska starta upp sina UF-företag.

- Att man ska välja gruppen utifrån ens egenskaper och inte de man är bästa kompis med. Dessutom är det viktigt att inte vara för många eller för få i gruppen. Att komma igång så snabbt som möjligt och inte fastna i att ha klart detaljer innan man kan börja. Vi fastnade bland annat i frågan hur vi skulle paketera vår produkt till kunden, vilket stannade upp vår uppstart. Man behöver inte ha allt färdigt, bara man börjar någonstans.

Vill ni veta mer om Hanna och Linneas utveckling med det nya företaget, följ deras kanaler på Instagram, Facebook och deras hemsida.

Vill du vara med om något liknande? Anmäl dig till UF alumni weekend idag, en helg fylld av entreprenörskap, nätverkande och nya möjligheter. Läs mer här.

 

Nyheter

 • Måndag 4 december genomför UF alumni Jämtland succén Ledare för en dag igen!

  Jämtland
 • Rådgivarmingel

  Göteborg Att engagera sig som rådgivare gör avgörande skillnad för våra UF-företag! Vi bjuder därför in rådgivare, våra partners och alumner till ett härligt mingel där vi vill hylla dig som varit, är eller vill bli rådgivare! Läs mer och anmäl dig här.
 • UF alumni presenterar stolt - Tjejkväll

  Göteborg I samarbete med SEB och Venture Cup bjuder UF alumni Göteborg in till ett event, bara för tjejer! Den 25 oktober blir det Tjejkväll.
 • Moving Free UF och Jakten på storsäljaren

  Halland Läsåret 2016/2017 drev Elin Persson UF-företaget Moving Free UF tillsammans med en klasskompis där de skapade en sport-bh med inbyggd förvaringsficka för mobiltelefonen. Nu tävlar hon i programmet Jakten på Storsäljaren som sänds på Kanal5.
 • Lärarkonferens 2018 - på Gekås Ullared

  Kalmar Ung Företagsamhets regioner i syd bjuder in till en gemensam lärarkonferens på Gekås Ullared. Under två dagar kommer vi att tillsammans med spännande föreläsare fördjupa oss i och utbyta erfarenheter kring hållbart företagande och samhällsentreprenörskap. Möt över 100 lärare från södra Sverige på en konferens i entreprenörskapets tecken.