Bättre mat för kids.

På gymnasiet hemma i Helsingborg drev de UF-företag. Idag kan de leva på sin idé. Amanda och Calle driver företaget Färsking.
LÄS MER

Varför riktar sig alla nyttiga flingor till vuxna? Medan de som har glada gubbar och skvättande mjölk på förpackningen innehåller stora mängder socker och lite näring? Den frågan ställde sig Calle, Amanda och deras två klasskamrater på gymnasieskolan Procivitas i Helsingborg.

- Vi upptäckte att flinghyllan var väldigt segmenterad och ville göra något åt det. Därför startade vi UF-företaget Healthy Heroes för att visa att bra grejer inte alls behöver vara tråkiga, säger Calle. UF-företaget Healthy Heroes gjorde sig kända på SM i Ung Företagsamhet i blå superhjältedräkter och roliga flingpaket. Idag driver Calle Rosengren och Amanda Larsson företaget Färsking som säljer en hälsosam granola i ungdomliga och färgstarka förpackningar. Under UF-året lärde de sig att ta till vara på och nyttja varandras olikheter.


- Jag och Calle är varandras motsatser, jag är realisten och Calle är idealisten, säger Amanda.

Idag är Färsking ett heltidsjobb och sedan ett par månader tillbaka kan Calle och Amanda ta ut lön.

- Framöver vill vi gå in i fler livsmedelskategorier där vi ser att vi kan leverera bättre käk för unga. Därefter vill vi även ta klivet utanför livsmedelsbranschen och utveckla fler produkter inom hälsoområdet för unga, säger Calle.

PODD: Lyssna på vår historia

Ung Företagsamhet gör skillnad.

Jag vill också driva UF-företag.

Fakta Amanda & Calle

Namn: Amanda Larsson & Calle Rosengren 

Kommer från: Helsingborg

Aktuell: UF-alumner och grundare av Färsking

 

Ung Företagsamhet erbjuder utbildning i företagande på gymnasiet.

UF-företagare startar fler företag, får högre inkomst och blir oftare chefer. Dessutom visar forskning att de lättare får jobb senare i livet.