Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Bästa framgångstipsen för unga ledare

Bästa framgångstipsen för unga ledare

Den bästa utbildningen är den man skaffar sig genom praktiska erfarenheter. Det menar Företagarnas vd Günther Mårder.

Sverige behöver fler unga människor med intresse för ledarskap. Därför tog Företagarna i Stockholms län chansen att uppmärksamma just detta genom hedersutmärkelsen Årets unga ledare. För pristagaren Johanna Gojam väntade en spännande vecka bredvid Företagarnas VD Günther Mårder och med det samtal om drivkrafter, ledarskap och framtid.
- Jag förstod att det skulle vara ett högt tempo och att alla dagar är unika på sitt sätt, och så har det verkligen varit. Det började med poddinspelning av Företagarpodden, sedan följde ett seminarium där jag fick träffa näringsministern, efter det ett riksstyrelsemöte och Företagarnas årsmöte och nu en resa till Gävle och Söderhamn för nya möten. Jag har också fått träffa många personer som har olika roller här på Företagarna och sett att det finns många roliga vägar man gå, menar Johanna Gojam.

Johanna Gojam har just avslutat sitt tredje år på Thoren Business School i Stockholm, där UF-företagandet och utmärkelsen Årets unga ledare varit kronan på verket.

- Det har varit tufft men väldigt kul. Jag är inte VD utan marknadsansvarig i UF-företaget, vilket gett att jag har fått stå tillbaka och coacha vår VD så att hon kände sig tryggare i sin roll. Jag tror att alla har någon form av ledarskap naturligt i sig. Sedan hur mycket man visar det ligger nog i ens personlighet, och att ens personlighet genomsyrar sitt ledarskap. Jag själv är den som nästan alltid tar ledarrollen, som legat naturligt för mig, menar Johanna Gojam.Hur är då Günther Mårders ledarstil?

- Jag tycker att han är väldigt lösningsorienterad och motiverande. Sedan verkar han ha svar på allting, det är verkligen en mängd olika frågor som medarbetarna kommer med, menar Johanna Gojam.

Günther Mårder har ett gediget CV, som 26-åring blev han VD för Aktiespararna, därefter sparekonom på Nordnet och sedan 2015, VD för Företagarna. Vad är knepet?

- För mig handlar ledarskap om att man trots tvivel vågar ta beslut med okänd utgång. Man möter osäkerhet i alla lägen genom livet, och när det gäller att fatta beslut där du inte har någon aning om slutresultatet så krävs det en hel del mod att våga, anser Günther Mårder.

- Mycket av ledarskapet börjar hos en själv, i självledarskapet ligger förståelsen om vem jag är som person. Många av de som tidigt får ett chefsskap är de som känner sig själva väl, för gör man det så vet man vilka styrkor och brister man har – och alla har det. Då gäller det i ett ledarskap att balansera för de bristerna. Jag hade aldrig kunnat fungera utan Amanda som är min högerhand här på Företagarna. Hon löser allt det praktiska kring mitt liv och gör att jag kan disponera min tid på ett effektivt sätt, säger Günther Mårder.

Vi landar i ett resonemang om hur synen på ledarskapet har förändrats och vad som krävs av framtidens ledare

- Det kommunikativa har vuxit i betydelse. Går man tillbaka till det mer industriella samhället så var det den tekniska kunskapen mer avgörande. Chefen skulle kunna vad man höll på med i produktionen. Nu har man börjat förstå att, nä det snarare handlar om att entusiasmera och få hela gänget att fungera. Många VD-roller har också blivit marknadspelare mot omvärlden och olika intressenter. Dels att attrahera kunder, rätt medarbetare, rätt leverantörer. Samtidigt måste man komma ihåg som VD att det inte är jag som är den intressanta, utan att det faktiskt är den roll jag har, avslutar Günther Mårder.

Att Johanna Gojam är en av framtidens ledare känns givet.

- Jag skulle absolut tycka att det var jättekul att ta ett jobb där jag får en ledande position. Planen just nu är att jobba och förmodligen att plugga efter detta, och gärna något inom ledarskap.
 

Günthers tips till unga i karriären

1) Den bästa utbildningen är den man skaffar sig genom praktiska erfarenheter. En utbildning bevisar dock att du har en inlärningsförmåga och att du kan ta dig igenom studier och tänka analytiskt och akademiskt – det kan vara filosofi, historia eller management. Tänk på att den utbildning du går inte nödvändigtvis behöver vara det du kommer att syssla med.

2) Det kommunikativa kommer att öka i betydelse. Det finns väldigt få tillfällen då det inte är riktigt användbart att vara duktig kommunikativt, samtidigt som det läggs få timmar på det under skolan. Kasta dig in i obekväma situationer där du får tala inför stora och små grupper, för en församling som inte ligger nära dig själv och den person du är. Då tvingar man sig själv att öva på tekniken att kommunicera med andra målgrupper som man normalt sett inte vet hur man ska tala till.

3) Satsa på att jobba inom kreativa yrken där datorer inte kan ta över. Många jobb kommer att bli uppätna av automatisering – om du enkelt kan förklara vad du gör så finns det stor risk för att ditt jobb kan ersättas av en dator eller robot.

4) Dina förutsättningar kommer inte avgöra hur långt du kan ta dig. Klas Ingesson kunde inte spela fotboll, ändå var han med och vann brons i fotbolls-VM 1994 och var en hjälte. Han lyckades ta sig dit med ett jäkla driv och en vilja. Bestämmer du dig för att lyckas så kommer du längre!

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.