Båstadstekarna går från UF till företag

Fyra gymnasiekillar i Båstad tröttnade på att det fanns för få matställen i Båstad när nattklubbarna stängde och startade Båstadstekarna UF – en rullande matvagn.

2017-06-16

Sverige


-    När vi var ute på klubbar i Båstad upptäckte vi att alla var hungriga när de stängde. Det saknades matställen i närheten och vi såg ett behov som behövde stillas, säger Viktor Forsberg, medgrundare och vd i Båstadstekarna UF.
Viktor Forsberg, Adam Rikede, Firat Gultekun och Hugo Svensson gick i parallellklass och såg att de skulle passa bra att driva företag ihop.

- Adam är håller koll, Hugo kan siffror, Firat är socialt överkompetent och jag är ganska strukturerad, säger Viktor. De har alla gått på gymnasieskolan Båstad Akademi med 250 elever.  

- Min pappa är entreprenör och har varit aktiv på Malmöfestivalen i mer än 20 år. Där jobbade jag med att steka hamburgare och bygga upp varumärket, berättar Viktor.

Redan sommaren 2016 ville de prova sin affärsidé innan de startade UF-företag. De köpte ett partytält och två grillar och stod på Lyckantorget i Båstad. Även om det i början var svårt att få tillstånd för matservering blev det en succé.

- Kommunen ska verkligen ha en eloge som stöttade oss. Vi åkte till Rodhos för pengarna vi tjänade den sommaren, säger Viktor.

När de sedan drog igång sitt UF-företag fick de en hel del lärdomar.

Båstadstekarna UF kör matvagn hela sommaren

– Vi lärde oss att aldrig ta något för givet. Det man inte tror kan hända, det händer. Man måste dubbelkolla allt och ibland vara snabb med att ta beslut. Man ska inte få panik när planen spricker, utan fokusera på att hitta lösningar. Vi insåg också att tiden rann iväg. Man måste komma igång med försäljningen snabbt och våga ta de obekväma samtalen. Vi väntade för länge, säger Viktor.

Under sommaren 2017 drar Viktor, Adam, Firat och Hugo igång på riktigt. De hyr en matvagn och har inlett ett samarbete med bland annat Pepes Bodega, Båstad Företagsby och Bjärekraft. De har genom det fått möjlighet att jobba på stora event som Tennisveckan och musikfestivalen Summer on 7-8 juli.

- Vi kommer köra vagnen stora delar av sommaren i Båstad utanför Pepes Bodega och kommer att driva vidare med förhoppningen att få riktigt stora event, säger Viktor Forsberg.

Håll utkik på Båstadstekarnas Facebooksida var de jobbar i sommar.

Nyheter

 • Årets UF-företag Locker room talk får en miljon

  Sverige Zlatan Ibrahimovic delade ut sitt eget pris - "Number 10" - för första gången på Fotbollsgalan 2017. Det gick till organisationen "Locker room talk" - som får en miljon kronor. - Välförtjänt, säger Ibrahimovic i en videohälsning till vinnarna.
 • Grundaren av iZettle tror på Ung Företagsamhet

  Sverige - Det är viktigt att lära sig entreprenörskap redan tidigt i skolan, säger Jacob de Geer. Och förklarar varför du ska starta UF-företag.
 • UF-alumner blev ledare för en dag

  Sverige UF alumni kickade igång globala entreprenörskapsveckan med att låta UF-alumner följa en framgångsrik ledare för en dag. Möt några av dem som var med under tisdagen.
 • Så blir du en grym säljare i UF-företaget

  Sverige Som säljare är du företagets ansikte utåt. Lyssna på vår podd för tips på hur du blir bra på att sälja.
 • "Hade aldrig startat företag om jag inte drivit UF-företag.”

  Sverige Erik drev UF-företag på Tullängsskolan i Örebro. Idén till sitt UF-företag fick han när han sommarjobbade på McDonald’s. I dag har Erik 100 anställda.