”Boxershorts gav oss lärdomar för livet”

Cecilia Nykvist är vd på Ung Företagsamhet och drev UF-företag på 90-talet.

2015-05-08

Sverige

Allt om SM i Ung Företagsamhet 11-12 maj

WunderWear hette ett UF-företag på Kungshögaskolan i Mjölby. Läsåret var 1991-1992 och vi var odödliga. Vi var sex tjejer som gick sista året på gymnasiet och vi hade bestämt oss för att sy upp shorts och sälja. Lyckan var gjord när vi kom på att göra EG-boxershorts - detta var innan folkomröstningen om Sverige skulle gå med i unionen eller inte. En produkt i tiden. Och ja, vi gjorde även EG-boxershorts med röda kryss över den gula stjärnsymbolen. Det gällde ju att tillfredsställa så stor del av marknaden som möjligt. Tidningar och tv fick nys om vårt UF-företag och en eftermiddag hade vi presskonferens i mina föräldrars källare - både TV4 och Aftonbladet var på plats, bland symaskiner och tygrullar.

När jag tittar tillbaka på mitt år som UFföretagare kan jag konstatera hur mycket vi lärde oss. Av misstagen vi gjorde och av framgångarna vi hade. Vi kunde använda våra teoretiska kunskaper i praktiken. Vi lärde oss att samarbeta, att ta kontakter utanför skolan, hålla ordning på ekonomi, att marknadsföra och sälja, att ta nya vägar då problem uppstod. Och kanske viktigast av allt - vi lärde oss att våga.

Idag är det fler än 24 000 gymnasieelever som varje år driver ett UF-företag. Numera finns vi även i grundskolan genom våra läromedel Vårt samhälle, Se möjligheterna och Min framtid och ekonomi. Det känns fantastiskt bra, vi lär unga att våga tro på sin egen företagsamhet.

Nyheter