Carola Lemne, Svenskt näringsliv: “Företag är grunden för vår välfärd”

2015-05-08

Sverige

Allt om SM i Ung Företagsamhet 11-12 maj

Vad är Svenskt Näringsliv, Carola?
   - Vi är den ledande företrädaren för företag i Sverige. Vi arbetar för att företag och företagsamma människor i Sverige ska ha bästa möjliga förutsättningar att gemensamt skapa landets välstånd. Våra 60 000 medlemsföretag finns över hela landet och i praktiskt taget alla branscher. De allra flesta av dem har färre än tio anställda. Jag hoppas att många UFföretagare så småningom kommer att bli medlemmar i Svenskt Näringsliv.

Varför är det bra med utbildning i entreprenörskap i skolan?
  - Företag och företagsamma människor är grunden för vår välfärd. Tyvärr har Sverige få företagare jämfört med många andra länder. Entreprenörskap i skolan har stor betydelser för att de ska bli fler. Men att vara företagsam handlar inte bara om att bli företagare. Man kan vara företagsam och initiativrik i många sammanhang.

Vad kan utbildning i entreprenörskap i skolan leda till?
   - Jag är övertygad om att det gör att fler tjejer och killar vågar tro mer på sig själva och sina idéer och tack vare det vågar starta egna verksamheter.

Varför stödjer Svenskt Näringsliv Ung Företagsamhet?
  - Därför att unga människor och nya företag är avgörande för Sveriges framtid. Utan unga företagare och nya företag som skapar jobb och hjälper till i välfärdsbygget kommer vi att stå oss slätt i morgondagens globala konkurrens.

Varför behöver vi fler entreprenörer i Sverige?
  - Vi har idag många framgångsrika företag. Men världen förändras ständigt. Vi möter nya tuffa utmaningar men också nya fantastiska möjligheter. För att ta vara på möjligheterna behövs fler unga entreprenörer.

Hur kan unga förbereda sig för att bli framgångsrika på en global, konkurrensutsatt, marknad?
  - Det allra viktigaste är att skaffa sig en relevant utbildning. Att jobba extra under studietiden är också viktigt, det ger inte bara pengar utan också erfarenheter och referenser. Ett annat råd är att vara nyfiken på världen runt omkring oss, den är full av möjligheter. Att lära sig språk öppnar många dörrar. Och att driva UF-företag är naturligtvis en jättebra skola.

Vilka hinder ser du för ett bättre entreprenörsklimat i Sverige?
  - Det största hindret är en utbredd okunskap om företagande. Ibland får jag en känsla av att många, både politiker och andra, tar företagen och vårt välstånd för givna. Man inser inte att företagen ständigt måste vässa sin verksamhet för att kunna vinna kampen om kunderna och att de därför måste ha bästa möjliga förutsättningar. Och vårt välstånd är inte är garanterat – vi måste tillsammans jobba för det hela tiden. Det finns tyvärr också en rad mer handfasta hinder, allt från krångliga regler och höga skatter till osäkerhet om vår framtida energiförsörjning.

Vilka råd vill du ge till en elev som just nu funderar på om han eller hon ska välja att driva UF-företag?
  - Med risk för att låta som en reklamslogan skulle jag säga: Just do it! Det kommer att ge ovärderliga erfarenheter, oavsett vad man gör senare i livet och dessutom är det kul. Tänk noggrant igenom din affärsidé, lägg ner tid på affärsplanen och tänk igenom hur du tänkt sälja din produkt eller tjänst. Och glöm inte att vinst är någonting bra och nödvändigt, den gör att du kan investera i nya produkter, få företaget att växa och kanske till och med skapa nya jobb för andra.

Varför ska elever under ett år ta del av Ung Företagsamhets utbildning?
  - Därför att det är både lärorikt och kul. Dessutom ger det ett bra nätverk inför framtiden.

Nyheter