Hem / Nyheter & Event / Dalarna / Innovation Camp om förnybar energi

Innovation Camp om förnybar energi

Under måndag 1 juni genomförde vi en digital Innovation camp tillsammans med Länsstyrelsen och Falu Enerigi & Vatten. 100 elever från 4 olika gymnasieskolor deltog och tävlade i 20 olika lag. Medverkande skolor var Mora gymnasium (TE1), Martin Koch gymnasiet (EK2 o HA2), Leksands gymnasium (HA2) och ABB Industrigymnasium (TE1).

Frågan de fick att lösa var ”Hur ser ditt energismarta och hållbara liv ut 2030?”.
Rent konkret var uppdraget att bygga ett smart och hållbart bostadsområde i en stad i Dalarna.

Dagen inleddes med experter från Länsstyrelsen, Borlänge Kommun och FEV. Sedan tog lagen fram skriftliga förslag på hur deras bostadsområden ska utformas och kompletterade med att göra en film som ytterligare beskrev deras tankar. 

Lagen delades i tre tävlingar som bedömdes av tre jurygrupper utifrån kriterierna Hållbarhet, innovation och presentation. Juryerna bestod av:

Blå jury
Eva Cooper, Företagarna
Frida Lacis, Borlänge Kommun
Jakob Ebner, Länsstyrelsen
Rebecca Bergman, Fryshuset / we_change

Orange jury
Annika Varghans, Länsstyrelsen

Fredrik HoelSimplitude AB
Sofie Bergsten, Falu Energi & Vatten
Thomas Agneteg,Ung Företagsamhet

Grön jury
Faisa Gure, QC Renewable Energy
Florence Berg, Falu Energi & Vatten
Jörgen Malmberg, ToppCell AB
Kerstin Angberg Morgården, Länsstyrelsen

De vinnande förslagen

blå vinnare

Vancouver heter vårt projekt för att området i Falun ska vara uppbyggd på stadsplaneringen vancouverism som innebär ett tätbebyggt område med höga hus. Detta möjliggör mycket bostäder för människor och biltrafiken i stort är placerad utanför området och en effektiv kollektivtrafik finns i stadskärnan. Positivt för miljön och människor som bor i detta område.

Filmen https://youtu.be/BmrP6M8w23g

 

orange vinnare

How dare you not to live in our sustainable housing.

Vårt område kommer att befinna sig i Hedemora. Vi har bestämt att de ska byggas vid Hammre. Det kommer att vara nära soptippen i Hedemora samt Dalälven/Hovran. Detta är ett väldigt bra område att placera bostadsområdet på eftersom det kommer att vara nära till ett nytt friluftsområde som erbjuder promenader och fint naturliv. Bostadsområdet kommer även vara nära Dalälven vilket kommer göra att miljön bli ännu mer ljuv, människor trivs och värdesätter nära till vatten och sjöutsikter. Vilket kommer göra att invånarna i vårat område kommer att få en trivsam miljö med chans att vara nära naturen.

Filmen https://www.youtube.com/watch?v=QA0N_9n8HB4

 

grön vinnare

Operation hållbarhet handlar om att skapa ett bostadsområde i Ludvika där alla är välkomna oavsett bakgrund. Fokuset ligger på att bygga egna förnybara elproduktionsanläggningar i form av solpaneler, vindkraftverk och en biogasanläggning. Vi vill även skapa en trevlig miljö där det ska finnas plats för växthus, plantager samt odlingar för att minska importen av varor från andra länder och därmed också minska utsläppen. Vi vill alltså att så många som möjligt ska få ta del av det här och därför bosätta sig i Färgklicken i Ludvika.

Filmen https://youtu.be/eLGyaxN5IbE

 

Alla tre vinnande bidragen i sin helhet hittar du här (skrolla) https://ungforetagsamhet.se/node/386176

 

Ett stor tack till alla medverkande elever, lärare, experter och jury!

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.