Därför är det smart att skaffa en rådgivare

Rådgivaren är en superviktig person för ert UF-företag. Hen kommer att vara ert stöd i alla faser av arbetet. Så funkar det att fixa en rådgivare.

2017-11-09

Sverige

Tänk på att välja rådgivare som arbetar i näringslivet (i företag) och som är intresserad av att hjälpa till. Välj dock inte någon som står er allt för nära, som mamma, pappa eller nära släkting. Självklart kan ni fråga dessa personer om råd, men försök att bygga ett eget nätverk. Dessa kontakter kan bli mycket värdefulla efter gymnasiet.

PDF: Läs vår rådgivarguide
PDF: Läs vår mötesguide
Köp boken "Mitt UF-företag. Entreprenörskap på riktigt"

Ok, men hur hittar vi en rådgivare?

För att få tag i rådgivare eller få tips om lämpliga rådgivare får ni ringa runt och berätta om vad ni söker. Ni kan vända er till:

 • företag inom er bransch
 • arbetsplatser ni känner till, som har de kompetenser ni behöver
 • era lärare, som kanske känner till bra personer
 • ert lokala UF-kontor
 • föräldrar, syskon eller kompisar som har kontakter
 • skolans kontakter med tidigare UF-företagare
 • Föreningar där människor från näringslivet träffas, till exempel företagarföreningar eller juniorhandelskammare.


Hur kan vi samarbeta med vår rådgivare?

Prata med er rådgivare om hur ert samarbete ska se ut under året. Börja med att göra en grov tidplan över UF-året och gå igenom vilka frågor eller områden som rådgivaren kan eller inte kan hjälpa till med. Diskutera också hur mycket tid rådgivaren kan avvara för att stötta ert UF-företag. Exempel på saker att prata med en rådgivare om: affärsidé, leverantörer, affärsplan, mässa, årsredovisning, problem som dyker upp och så vidare.

Rådgivaren kanske kan hjälpa till med kontakter när ni bygger ert nätverk och ni kanske kan presentera ert företag på rådgivarens arbetsplats. Var inte rädda att fråga, men respektera ett nej. Kom ihåg att bjuda in rådgivaren till vissa av era möten. Bjud även in till mässan och andra aktiviteter ni deltar i. Några av era kontakter med rådgivaren sker genom att ni träffas, medan ni sköter en del via telefon och mejl.

Många UF-företag har fler än en rådgivare. Det kan vara en rådgivare med ekonomisk kompetens, med branscherfarenhet, med erfarenhet som egen företagare eller med expertkompetens, till exempel inom hållbar utveckling eller försäljning. Vilken rådgivare ni ska välja beror på vad ni behöver till just ert UF-företag.

Starta ditt UF-företag nu

Nyheter

 • Nordea ny partner till Ung Företagsamhet

  Sverige Nordea har gått in som ny nationell guldpartner till Ung Företagsamhet Sverige. – Vi är mycket glada över att kunna vara med och bidra till att få fler unga att tycka att entreprenörskap och företagande är viktigt, säger Peter Dalmalm, ansvarig för företagsaffärer i Sverige på Nordea.
 • UF-företagare träffar entreprenören Petter Stordalen

  Sverige Fyra UF-företag kommer torsdagen den 22 februari att träffa och få entreprenörsskapsråd från hotellentreprenören Petter Stordalen.
 • Knäckte koden med Ung Företagsamhet

  Sverige Hennes företag hittar sponsorer för att kunna finansiera skidåkningen och skidläger för ungdomar. Möt Helena Rapaport.
 • Är du årets unga ledare?

  Sverige UF alumni tillsammans med Citibank vill lyfta UF-företagare med förmågan att inspirera, utveckla och leda andra människor. Under SM i Ung Företagsamhet delar vi därför ut en utmärkelse till UF-företagare som under året visat på god förståelse och genuint intresse för ledarskap och entreprenörskap.
 • ”Ett minne för livet för UF-företagarna att möta Ingvar”

  Sverige På söndagen berättade IKEAs företagsledning att Ingvar Kamprad avlidit. Den småländske superentreprenören berörde så många under sitt liv. – Att möta honom har blivit till ett minne för livet, säger Ung Företagsamhets vd Cecilia Nykvist.