Därför är det smart att skaffa en rådgivare

Rådgivaren är en superviktig person för ert UF-företag. Hen kommer att vara ert stöd i alla faser av arbetet. Så funkar det att fixa en rådgivare.

2017-11-09

Sverige

Tänk på att välja rådgivare som arbetar i näringslivet (i företag) och som är intresserad av att hjälpa till. Välj dock inte någon som står er allt för nära, som mamma, pappa eller nära släkting. Självklart kan ni fråga dessa personer om råd, men försök att bygga ett eget nätverk. Dessa kontakter kan bli mycket värdefulla efter gymnasiet.

PDF: Läs vår rådgivarguide
PDF: Läs vår mötesguide
Köp boken "Mitt UF-företag. Entreprenörskap på riktigt"

Ok, men hur hittar vi en rådgivare?

För att få tag i rådgivare eller få tips om lämpliga rådgivare får ni ringa runt och berätta om vad ni söker. Ni kan vända er till:

 • företag inom er bransch
 • arbetsplatser ni känner till, som har de kompetenser ni behöver
 • era lärare, som kanske känner till bra personer
 • ert lokala UF-kontor
 • föräldrar, syskon eller kompisar som har kontakter
 • skolans kontakter med tidigare UF-företagare
 • Föreningar där människor från näringslivet träffas, till exempel företagarföreningar eller juniorhandelskammare.


Hur kan vi samarbeta med vår rådgivare?

Prata med er rådgivare om hur ert samarbete ska se ut under året. Börja med att göra en grov tidplan över UF-året och gå igenom vilka frågor eller områden som rådgivaren kan eller inte kan hjälpa till med. Diskutera också hur mycket tid rådgivaren kan avvara för att stötta ert UF-företag. Exempel på saker att prata med en rådgivare om: affärsidé, leverantörer, affärsplan, mässa, årsredovisning, problem som dyker upp och så vidare.

Rådgivaren kanske kan hjälpa till med kontakter när ni bygger ert nätverk och ni kanske kan presentera ert företag på rådgivarens arbetsplats. Var inte rädda att fråga, men respektera ett nej. Kom ihåg att bjuda in rådgivaren till vissa av era möten. Bjud även in till mässan och andra aktiviteter ni deltar i. Några av era kontakter med rådgivaren sker genom att ni träffas, medan ni sköter en del via telefon och mejl.

Många UF-företag har fler än en rådgivare. Det kan vara en rådgivare med ekonomisk kompetens, med branscherfarenhet, med erfarenhet som egen företagare eller med expertkompetens, till exempel inom hållbar utveckling eller försäljning. Vilken rådgivare ni ska välja beror på vad ni behöver till just ert UF-företag.

Starta ditt UF-företag nu

Nyheter

 • Årets UF-företag Locker room talk får en miljon

  Sverige Zlatan Ibrahimovic delade ut sitt eget pris - "Number 10" - för första gången på Fotbollsgalan 2017. Det gick till organisationen "Locker room talk" - som får en miljon kronor. - Välförtjänt, säger Ibrahimovic i en videohälsning till vinnarna.
 • Grundaren av iZettle tror på Ung Företagsamhet

  Sverige - Det är viktigt att lära sig entreprenörskap redan tidigt i skolan, säger Jacob de Geer. Och förklarar varför du ska starta UF-företag.
 • UF-alumner blev ledare för en dag

  Sverige UF alumni kickade igång globala entreprenörskapsveckan med att låta UF-alumner följa en framgångsrik ledare för en dag. Möt några av dem som var med under tisdagen.
 • Så blir du en grym säljare i UF-företaget

  Sverige Som säljare är du företagets ansikte utåt. Lyssna på vår podd för tips på hur du blir bra på att sälja.
 • "Hade aldrig startat företag om jag inte drivit UF-företag.”

  Sverige Erik drev UF-företag på Tullängsskolan i Örebro. Idén till sitt UF-företag fick han när han sommarjobbade på McDonald’s. I dag har Erik 100 anställda.