Därför är det smart att skaffa en rådgivare

Rådgivaren är en superviktig person för ert UF-företag. Hen kommer att vara ert stöd i alla faser av arbetet. Så funkar det att fixa en rådgivare.

2017-11-09

Sverige

Tänk på att välja rådgivare som arbetar i näringslivet (i företag) och som är intresserad av att hjälpa till. Välj dock inte någon som står er allt för nära, som mamma, pappa eller nära släkting. Självklart kan ni fråga dessa personer om råd, men försök att bygga ett eget nätverk. Dessa kontakter kan bli mycket värdefulla efter gymnasiet.

PDF: Läs vår rådgivarguide
PDF: Läs vår mötesguide
Köp boken "Mitt UF-företag. Entreprenörskap på riktigt"

Ok, men hur hittar vi en rådgivare?

För att få tag i rådgivare eller få tips om lämpliga rådgivare får ni ringa runt och berätta om vad ni söker. Ni kan vända er till:

 • företag inom er bransch
 • arbetsplatser ni känner till, som har de kompetenser ni behöver
 • era lärare, som kanske känner till bra personer
 • ert lokala UF-kontor
 • föräldrar, syskon eller kompisar som har kontakter
 • skolans kontakter med tidigare UF-företagare
 • Föreningar där människor från näringslivet träffas, till exempel företagarföreningar eller juniorhandelskammare.


Hur kan vi samarbeta med vår rådgivare?

Prata med er rådgivare om hur ert samarbete ska se ut under året. Börja med att göra en grov tidplan över UF-året och gå igenom vilka frågor eller områden som rådgivaren kan eller inte kan hjälpa till med. Diskutera också hur mycket tid rådgivaren kan avvara för att stötta ert UF-företag. Exempel på saker att prata med en rådgivare om: affärsidé, leverantörer, affärsplan, mässa, årsredovisning, problem som dyker upp och så vidare.

Rådgivaren kanske kan hjälpa till med kontakter när ni bygger ert nätverk och ni kanske kan presentera ert företag på rådgivarens arbetsplats. Var inte rädda att fråga, men respektera ett nej. Kom ihåg att bjuda in rådgivaren till vissa av era möten. Bjud även in till mässan och andra aktiviteter ni deltar i. Några av era kontakter med rådgivaren sker genom att ni träffas, medan ni sköter en del via telefon och mejl.

Många UF-företag har fler än en rådgivare. Det kan vara en rådgivare med ekonomisk kompetens, med branscherfarenhet, med erfarenhet som egen företagare eller med expertkompetens, till exempel inom hållbar utveckling eller försäljning. Vilken rådgivare ni ska välja beror på vad ni behöver till just ert UF-företag.

Starta ditt UF-företag nu

Nyheter

 • Kvinnors företagande minskar

  Sverige Under 2017 minskade det svenska entreprenörskapet. Nedgången beror uteslutande på en minskning i kvinnors entreprenörskap. Det visar den senaste GEM-rapporten, ett årligt forskningsprojekt, där entreprenörskapet analyseras i 54 länder.
 • Uppfräschat läromedel för grundskoleelever

  Sverige Ung Företagsamhets läromedel Vårt samhälle är reviderat och moderniserat. Med nya illustrationer och övningar är det nu ännu lättare att arbeta med entreprenörskap i tidigare årskurser.
 • De vill stoppa skitsnacket i omklädningsrummet

  Sverige De besöker sportklubbar och träffar 10–14-åriga pojkar för att prata om jämställdhet och schyssta attityder. Idén väcktes genom deras UF-företag Locker room talk.
 • Han driver globalt företag. Startade med UF-företag

  Sverige Alan hjälper miljontals människor över hela jorden att se vem som ringer genom sin app Truecaller. Han började med UF-företag på gymnasiet i Kungsängen.
 • Guldregn på SM i Ung Företagsamhet 2018

  Sverige Under SM i Ung Företagsamhet den 17 maj utsågs vinnaren av det prestigefulla priset Årets UF-företag, MerchSweden UF från Grillska gymnasiet i Västerås.