Därför är det smart att skaffa en rådgivare

Rådgivaren är en superviktig person för ert UF-företag. Hen kommer att vara ert stöd i alla faser av arbetet. Så funkar det att fixa en rådgivare.

2017-11-09

Sverige

Tänk på att välja rådgivare som arbetar i näringslivet (i företag) och som är intresserad av att hjälpa till. Välj dock inte någon som står er allt för nära, som mamma, pappa eller nära släkting. Självklart kan ni fråga dessa personer om råd, men försök att bygga ett eget nätverk. Dessa kontakter kan bli mycket värdefulla efter gymnasiet.

PDF: Läs vår rådgivarguide
PDF: Läs vår mötesguide
Köp boken "Mitt UF-företag. Entreprenörskap på riktigt"

Ok, men hur hittar vi en rådgivare?

För att få tag i rådgivare eller få tips om lämpliga rådgivare får ni ringa runt och berätta om vad ni söker. Ni kan vända er till:

 • företag inom er bransch
 • arbetsplatser ni känner till, som har de kompetenser ni behöver
 • era lärare, som kanske känner till bra personer
 • ert lokala UF-kontor
 • föräldrar, syskon eller kompisar som har kontakter
 • skolans kontakter med tidigare UF-företagare
 • Föreningar där människor från näringslivet träffas, till exempel företagarföreningar eller juniorhandelskammare.


Hur kan vi samarbeta med vår rådgivare?

Prata med er rådgivare om hur ert samarbete ska se ut under året. Börja med att göra en grov tidplan över UF-året och gå igenom vilka frågor eller områden som rådgivaren kan eller inte kan hjälpa till med. Diskutera också hur mycket tid rådgivaren kan avvara för att stötta ert UF-företag. Exempel på saker att prata med en rådgivare om: affärsidé, leverantörer, affärsplan, mässa, årsredovisning, problem som dyker upp och så vidare.

Rådgivaren kanske kan hjälpa till med kontakter när ni bygger ert nätverk och ni kanske kan presentera ert företag på rådgivarens arbetsplats. Var inte rädda att fråga, men respektera ett nej. Kom ihåg att bjuda in rådgivaren till vissa av era möten. Bjud även in till mässan och andra aktiviteter ni deltar i. Några av era kontakter med rådgivaren sker genom att ni träffas, medan ni sköter en del via telefon och mejl.

Många UF-företag har fler än en rådgivare. Det kan vara en rådgivare med ekonomisk kompetens, med branscherfarenhet, med erfarenhet som egen företagare eller med expertkompetens, till exempel inom hållbar utveckling eller försäljning. Vilken rådgivare ni ska välja beror på vad ni behöver till just ert UF-företag.

Starta ditt UF-företag nu

Nyheter

 • Teknikstipendium för avsaltningsmaskin

  Sverige UF-företagaren Jonatan Persson har fått Ljungbergsfondens teknikpris för sin avsaltningsmaskin som med hjälp av restvärme från industrin renar havsvatten. Syftet är att bekämpa vattenkrisen och skapa en mer hållbar vattenförsörjning.
 • UF alumni Weekend - succé för sjätte året i rad

  Sverige Den sjätte upplagan av det populära UF alumni Weekend gick av stapeln i Gävle för en helg av inspiration, spännande möten och många skratt.
 • Ny digital utbildning för UF-företagare

  Sverige Nu släpper Ung Företagsamhet en ny digital utbildning för UF-företagare, Välkommen till företagsamheten. Här får eleverna bland annat lära känna Sveriges företagshistoria, hur maten hamnar på våra bord, ekonomiska begrepp och hållbart företagande.
 • Ung Företagsamhet i Sverige söker en kommunikationsansvarig

  Sverige Ung Företagsamhet gör skillnad på riktigt. Vill du bli en del av vårt team? Nu söker vi dig som vill ansvara för vår kommunikation.
 • Nyblivna UF-alumner vinner 50 000 kronor

  Sverige Familjen Spendrups delar varje år ut 50 000 kronor till UF-alumner som startar, eller vill starta, eget bolag. Årets vinnare är nu avslöjade: Team Together.