Emil: Ung Företagsamhet hjälper mina elever.

Han är bagarmästare, restaurangkonditor och UF-lärare i Uppsala. Emil coachar sina elever att nå sina drömmar.

2018-11-18

Sverige

Emil Holmberg började sin resa på Ekebygymnasiets Bageri och konditori i Uppsala, en anrik utbildning där många duktiga och kända konditorer passerat igenom. Efter avslutad utbildning arbetade han på många högt rankade restauranger och var även på väg ut i Europa och världen, men ödet ville annorlunda.

UF-företagande passar bra
Efter att ha vikarierat ett läsår på Ekebygymnasiet fick Emil en tjänst som bageri- och konditorilärare.
- Den främsta anledningen till att jag sökte tjänsten var möjligheten att få vara med och utveckla framtidens bageri- och konditoriutbildning, förklarar Emil.

Han snurrar lite på kaffekoppen och berättar att gymnasiereformen från 2011 främjar entreprenörskap, företagande och innovationstänkande.
- Och eftersom många av eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet startar egna företag, får säljande roller eller ett ekonomiskt ansvar senare i livet, passar UF-företagande mycket bra, säger Emil.

Han tilldelades så småningom mästarbrev i bageriyrket och titeln bagarmästare.

- Jag blev UF-lärare och alldeles nyligen fick jag min lärarlegitimation, förklarar han stolt. Vi har fått in en naturlig UF-anda på Ekebygymnasiet, något som märks främst på eleverna. Ung Företagsamhets regionala mässa i Uppsala Entreprenörskap på riktigt är en av årets viktigaste händelser på skolan. Jag får hela tiden bevis för att vi på skolan tänker rätt. Alla vi UF-lärare är som en familj som stöttar varandra och delar med sig oavsett vilket gymnasium vi arbetar på.

Emil menar att Ung Företagsamhet bygger en stolthet och självkänsla hos eleverna som kanske mest märks hos de lite svagare eleverna.
- Vi har haft elever som knappt vågat kommunicera med någon, men i slutet av UF-året har de tävlat som Årets säljare på mässan!

Bli UF-lärare nu
Läs mer om Emil

Nyheter

 • Är ni årets mest kreativa UF-företag?

  Sverige Är ni UF-företaget som tänker utanför boxen? Då ska ni vara med i tävlingen Årets kreativa UF-företag. Tävlingsvärd är The Walt Disney Company Nordic och vinnaren utses på SM i Ung Företagsamhet 6-7 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö.
 • Är ni årets tillväxtföretag?

  Sverige Har ditt UF-företag vuxit kraftigt under året eller har potentialen att växa? Då kan ni tävla i Årets tillväxtföretag. Vinnaren utses på SM i Ung Företagsamhet 6-7 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö.
 • Ny film om läromedlet Se möjligheterna

  Sverige I Se möjligheterna får eleverna träna och utveckla sin kreativitet, sin företagsamhet och sitt entreprenörskap. Se filmen där barnen berättar mer.
 • Finns Årets UF-skola i din stad?

  Sverige Går du på årets bästa UF-skola? Känner du till en skola som borde bli det? Nominera redan idag (eller senast 22 mars).
 • Ung Företagsamhet Jämtland söker regionchef

  Sverige Vill du utvecklas med oss? Den ideella föreningen Ung Företagsamhet Jämtland söker en regionchef med ett stort engagemang för entreprenörskap i skolan, eget driv och ledarskapsförmåga.