Emil: Ung Företagsamhet hjälper mina elever.

Han är bagarmästare, restaurangkonditor och UF-lärare i Uppsala. Emil coachar sina elever att nå sina drömmar.

2018-11-18

Sverige

Emil Holmberg började sin resa på Ekebygymnasiets Bageri och konditori i Uppsala, en anrik utbildning där många duktiga och kända konditorer passerat igenom. Efter avslutad utbildning arbetade han på många högt rankade restauranger och var även på väg ut i Europa och världen, men ödet ville annorlunda.

UF-företagande passar bra
Efter att ha vikarierat ett läsår på Ekebygymnasiet fick Emil en tjänst som bageri- och konditorilärare.
- Den främsta anledningen till att jag sökte tjänsten var möjligheten att få vara med och utveckla framtidens bageri- och konditoriutbildning, förklarar Emil.

Han snurrar lite på kaffekoppen och berättar att gymnasiereformen från 2011 främjar entreprenörskap, företagande och innovationstänkande.
- Och eftersom många av eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet startar egna företag, får säljande roller eller ett ekonomiskt ansvar senare i livet, passar UF-företagande mycket bra, säger Emil.

Han tilldelades så småningom mästarbrev i bageriyrket och titeln bagarmästare.

- Jag blev UF-lärare och alldeles nyligen fick jag min lärarlegitimation, förklarar han stolt. Vi har fått in en naturlig UF-anda på Ekebygymnasiet, något som märks främst på eleverna. Ung Företagsamhets regionala mässa i Uppsala Entreprenörskap på riktigt är en av årets viktigaste händelser på skolan. Jag får hela tiden bevis för att vi på skolan tänker rätt. Alla vi UF-lärare är som en familj som stöttar varandra och delar med sig oavsett vilket gymnasium vi arbetar på.

Emil menar att Ung Företagsamhet bygger en stolthet och självkänsla hos eleverna som kanske mest märks hos de lite svagare eleverna.
- Vi har haft elever som knappt vågat kommunicera med någon, men i slutet av UF-året har de tävlat som Årets säljare på mässan!

Bli UF-lärare nu
Läs mer om Emil

Nyheter

 • UF-alumner prisade av Claes-Göran Sylvéns entreprenörsfond

  Sverige Amanda och Calle drev UF-företag hemma i Skåne. Nu driver de vidare sitt företag som aktiebolag och har prisats av ICA.
 • Ung Företagsamhet Skåne söker regionchef

  Sverige Du kommer ha en mycket bred roll med stort ansvar och mandat. Du svarar mot styrelsen. Är du redo för en ny utmaning?
 • Sök Ljungbergsfondens teknikstipendium

  Sverige Teknikstipendiet på 10 000 kronor delas årligen ut till en tidigare UF-företagare av Erik Johan Ljungbergsfonden och syftar till att öka intresset för naturvetenskap, teknik och entreprenörskap.
 • Viktor: Ge dina elever internationella möjligheter

  Sverige Entrepreneurial Skills Pass (ESP) är framtagen av Junior Achievement Europe i samarbete med flera länder. UF-läraren Viktor Larsson har varit med från starten.
 • Vinnarna i Blixtlåset vill driva UF-företag

  Sverige Finalen i tävlingen Blixtlåset, Svenska Gymnasiemästerskapen för Innovatörer, gick av stapeln den 16 maj på Nacka Gymnasium i Stockholm. Totalt har ca 250 lag deltagit i åtta regionala tävlingar. Av dessa gick 35 vidare till finalen i Nacka och tävlade om att bli Svenska Gymnasiemästare i Innovation.