En cool alumnihistoria

Sven Dahlin har längst resans gång hunnit med att driva eget företag, dömt basket på elitnivå och rekryterats som chef för ett internationellt bolag. För några månader skrev han en Excel-guide som blev viral på Linkedin med 15000 kommenterar och med över 25 000 nedladdningar. Vi ställde några frågor till Sven och blev själva riktigt inspirerade.

2017-05-30

Sverige

 

Sven, vad lärde du dig av ditt UF-år?

Allt! Jag växte upp och lärde mig ta ansvar i det verkliga livet. Mycket jag har gjort idag är tack vare att jag drev UF-företag 2009/2010. Vi hade en riktigt bra rådgivare under läsåret vilket jag tror var nyckeln till varför allt gick så pass bra som det gjorde.

Kändes det naturligt att starta eget företag efter UF-året, eller hur gick tankarna där?

Nej, det var faktiskt inte helt naturligt men jag är oerhört glad att jag gjorde det. Jag träffade en av mina viktigaste kontakter under UF-året som valde att investera i företaget så vi kunde göra första beställningen på 21,000 par strumpor. 

Hur kom det sig att du började döma basket? Är rollen som domare något du har användning av i övriga livet?

Jag spelade basket tills jag var 17 år och under den tiden var man tvungen att döma basket under turneringar för de minsta i föreningen. Jag tyckte det var kul och såg en hyfsad enkel möjlighet till att tjäna extra pengar samtidigt som jag pluggade. Möjligheterna med att döma basket eller vilken annan idrott som helst är tyvärr väldigt stort då bristen på domare idag är väldigt stor. För mig personligen var det positivt och jag dömde lite mer än 100 matcher per säsong under en sjuårsperiod. Sista tre åren fick jag också döma nästa högsta ligan i Sverige och fick mängder med bra ledarskapsutbildning under tiden. All ledarskapsutbildning plus hanteringen av tuffa situationer har gjort att jag inte är konflikträdd och står upp för min åsikt. För mig är det en av mina viktigaste egenskaper på arbetsplatsen idag.

Hur hamnade du i Tyskland och på CupoNation?

Jag var på väg hem från Jönköping efter en basketutbildning och stod och väntade på ett tåg hem till Luleå. Tåget var försenat och jag började prata med en tjej som stod bredvid mig. Det visade sig att hon också var från Norrbotten och vi hade några gemensamma vänner. Vi pratade inte mer efter det men hon hörde av sig efter tre år och då jobbade hon på ett företag som heter CupoNation. Hon frågade om jag var intresserad av ett internship och jag hade en rekordsnabb rekryteringsprocess som tog 2 veckor från första intervjun tills det att jag var i München och började jobba. 6 månader som jag lovade mig själv har nu blivit mer än 2,5 år och jag har precis flyttat till Amsterdam för tjänsten ”COO North-West Europe” inom samma företag.

Vad innebär ditt arbete idag? Hur ser en ”vanlig dag” ut?
Ingen dag är den andra lik inom det vi gör. Vi testar alltid nya saker och gör nya experiment dagligen. I slutändan handlar allt om att ge kunden en så bra upplevelse som möjligt på vår plattform. Eftersom vi är en relativt ny plattform så gör vi tester konstant. Jag älskar det då man aldrig riktigt vet vad som händer imorgon.

Varför skrev du en Excel-guide och hur blev den viral?
Jag trodde verkligen att jag var bra på Excel innan jag började på CupoNation men min dåvarande chef hade jobbat på bank i flera år och visade mig vad man verkligen kunde göra. Jag blev inspirerad av hur mycket tid man kan spara och började göra en del anteckningar. Tillslut blev alla anteckningar en guide på 70 sidor. När guiden blev klar så ville vi göra ett experiment för att kunna se om den kunde bli viral. Jag la ut guiden klockan 8.15 på en torsdag vilket ska vara den optimala tiden för att få så mycket interaktioner som möjligt på LinkedIn. 10 stycken från jobbet och några snälla vänner kommenderade inlägget och efter det började boken få ganska många kommenterar. Efter 48 timmar hade mer än 4000 personer kommenterat på mitt LinkedIn-inlägg att de ville ha guiden utskickad till sig och i dagsläget har drygt 25000 personer laddad ner guiden.

Jag delar gärna med mig av guiden till fler UF-alumner! Ladda ned den (kostnadsfritt!) här. Dessutom ordnar jag ett gratis webbinarium om Excel 29 juni 10.00, anmäl dig här. 

 

Är du också UF-alumn och bär på en cool historia? 

Kontakta Jenny Åman, jenny.aman@ungforetagsamhet.se

Nyheter

 • Super-entreprenören Christian Hertz till UF alumnis julmingel 11 december

  Halland Christian Hertz har startat företagen Pennybridge och House of Brandy samt att han även äger varumärket Nordic School of Management och det känns fantastiskt att vi har lyckats få denna multi-entreprenör till UF alumnis julmingel den 11 december!
 • UF-alumner blev ledare för en dag

  Sverige UF alumni kickade igång globala entreprenörskapsveckan med att låta UF-alumner följa en framgångsrik ledare för en dag. Möt några av dem som var med under tisdagen.
 • Prisbelönta Relode på besök hos Spendrup!

  Halland UF-alumnerna Felix Sällström, Christoffer Olsson och William Wolff från Relode vann Familjen Spendrups stipendium på 50 000 kronor och en heldag med Spendrups ledning och familjen Spendrup. Den 24 oktober tillbringade Relode en heldag hos Spendrups i Vårby för att ta del av hur Spendrups drivs och hur man bygger starka varumärken.
 • UF-alumner pushar varandra framåt

  Sverige En mentor beskrivs ofta som en viktig key to success inom både intra- och entreprenörsvärlden. Genom UF alumni träffar nya alumner, i början av sin karriär, äldre alumner som kommit lite längre.
 • Välkommen till mingelkväll på Swedbank

  Västerbotten I samband med Ledare för en dag 2017 öppnar Swedbank sina dörrar för samtliga UF alumner och anordnar en mingelkväll tillsammans med UF alumni.