Energiutmaningen på grundskolan

Energiutmaningen 

Ung Företagsamhet Värmland brinner för att främja samverkan mellan skola och arbetsliv. Varje år arbetar vi med ett lokalt företag för att skapa utvecklande utmaningar. Det här året har vi ett samarbete med Altran i Karlstad. Vi bjuder därmed in alla elever i årskurs 4-6 i Värmland att ta sig an Energiutmaningen!

Stillasittande arbete är ett problem på många arbetsplatser, både hos Altran i Karlstad och på andra företag, och det har negativa effekter både på fysisk och psykisk hälsa. Hjälp Altran i Karlstad att röra mer på sig, hur kan de bli mer aktiva under sin arbetsdag och därigenom få MER energi och må bättre? 

Presentera lösningen på ett tekniskt sätt. Se vår film här om utmaningen!

Anmäl din grundskoleklass till Energiutmaningen idag!

Maila ditt namn, skola, klass och antal elever till petra.carlsson@ungforetagsamhet.se.

Tidsåtgång och lärdomar

Utmaningen kan några lektionstillfällen i anspråk i exempelvis teknik eller vara ett ämnesövergripande mindre projekt kopplat till annat hållbarhetsarbete där eleverna på ett lustfyllt sätt får med sig:

- samverkan skola/näringsliv. Ett företag önskar få hjälp av elevernas kreativa lösningar.
- träning i demokrati och argumentation.
- möjlighet att utveckla sin kreativitet och samarbetsförmåga på nya sätt.
 

Alla klasser som deltar i utmaningen får:

 • Möjligheten att vara en av de fem klasser som får chansen att visa upp sina förslag på den regionala UF-mässan med cirka 7 000 besökare. Samt att få inspireras av och kika på ca 280 utställande UF-företags olika affärsidéer. 
   
 • Ett hemligt och häftigt pris från Altran Karlstad för bästa bidraget utlovas!

Energiutmaningens frågeställning:

Hur ska vi som har ett stillasittande arbete få in mer rörelse under vår arbetsdag och samtidigt utföra vårt jobb?

Deltagande klasser kan välja att svara på och presentera sin lösning på två olika sätt: 

 1. Skapa en lösning som bygger på teknik, bygga en prototyp eller liknande för att visa er lösning.
 2. Har ni en icke-teknisk lösning på vår utmaning så kan ni välja att använda teknik i presentationen. Visualisera er lösning med något teknikinslag.
   

Vad menas med teknik?
Teknik i detta sammanhang kan tolkas brett, grunden till teknik/innovation/programmering är både problemlösning, kreativt och logik/logiskt tänkande. Vi vill att klassen på något sätt tar in ett tekniskt element, endera som lösning eller i presentationen av lösningen.
 

Tips
Kan ni visualisera lösningen med programmering (scratch, microbits, eller pappersprogrammering) eller bygger ni en modell som innehåller någon form av teknik?

Valet är ert, dock så krävs det att visualiseringen består av något mer än enbart film. För ytterligare handledning och tips till lärare så kommer ni snart att kunna klicka här. 
 

Bedömning
Bedömningen kommer att beakta både det enligt juryn bästa förslaget på lösning samt bästa tekniska lösning/presentation så alla bidrag har lika stor chans att vinna.
 

Villkor för att delta i utmaningen

Utmaningen riktar sig till elever i årskurs 4 – 6 i Värmland. Se frågeställningen ovan.

 • Varje klass tar gemensamt fram ett förslag som beskriver hur Altran Karlstad och andra företag med samma problematik kan få in mer aktivitet under arbetsdagen.
   
 • Förslagen skickas per mail till petra.carlsson@ungforetagsamhet.se senast 5 februari 2020. Därefter väljer Altran Karlstad ut fem bidrag som får visa upp och presentera sina förslag på plats under Ung Företagsamhets UF-mässa ”Entreprenörskap på riktigt” den 19 februari 2020 på Karlstad CCC. 
   
 • Under UF-mässan utses ett vinnande bidrag där klassen som tagit fram det vinnande förslaget får ett fint pris från Altran.
   
 • Klassen väljer själv hur förslaget ska presenteras (bildspel, film, fysisk modell etc.). Tänk på att förslaget ska presenteras på ett sätt som ska kunna visas upp på en mässa.
   
 • Skicka även med en tillhörande beskrivning på ca 1 A4-sida som beskriver elevernas tankar och hur processen för att ta fram förslaget har sett ut.
   

Om Altran Karlstad
Altran är ett högteknologiskt innovationsbolag som medverkar inom ett flertal områden för att väcka teknikintresse i unga åldrar och för att motivera fler till att arbeta inom teknikområdet i framtiden.
Energiutmaningen utgår från ett samhällsproblem men knyter sedan ihop lösningen med teknik, precis som de lösningar och innovationer våra medarbetare tar fram världen över.

Vill du läsa mer om Altran Karlstad så kan du gå in på deras hemsida: https://www.altran.com/se/sv/om-oss/karlstad-office/
 

Anmäl din grundskoleklass redan idag!

Maila ditt namn, skola, klass och antal elever till petra.carlsson@ungforetagsamhet.se.


Kontakt
Vid frågor eller funderingar om Energiutmaningen är du varmt välkommen att kontakta Petra Carlsson.
 

Petra Carlsson
Projektledare, Värmland
Kontakta mig om:
Du är rektor, lärare eller syv och har frågor kring våra läromedel på grundskolan.