”Ett minne för livet för UF-företagarna att möta Ingvar”

På söndagen berättade IKEAs företagsledning att Ingvar Kamprad avlidit. Den småländske superentreprenören berörde så många under sitt liv. – Att möta honom har blivit till ett minne för livet, säger Ung Företagsamhets vd Cecilia Nykvist.

2018-01-29

Sverige

I maj 2014 delade Svenska Dagbladet ut hederspriset Alla tiders Entreprenör till Ingvar Kamprad på SM i Ung Företagsamhet. I publikhavet fanns Ung Företagsamhets vd Cecilia Nykvist.

Du har mött Ingvar Kamprad, berätta.
- Ja, Ingvar kom till invigningen av SM i Ung Företagsamhet 2014, han skulle få SvDs pris som Alla tiders Entreprenör på vår scen, ur Prins Daniels hand, framför 800 UF-företagare. Jag kan inte tänka mig en bättre inramning för den prisutdelningen.

Vad var dina intryck av honom?
- Alltså, en fantastisk herre. Så mysig och ödmjuk! Ingvar hälsade på alla och var mycket entusiastisk. Vi hade faktiskt ett litet problem med att smyga in honom i salen osedd – han skulle ju vara en överraskning. Men Ingvar fick fatt i en flagga och började vifta med den. Så vi fick be våra längsta medarbetare att täcka honom lite gentemot publiken, så att överraskningsmomentet inte gick om intet.

Vad tror du det besöket betydde för de ungdomar som var närvarande?
- Det är ett minne för livet! Jublet när eleverna förstod att Ingvar var på plats i lokalen, ger mig fortfarande gåshud. Vi var lite oroliga innan, om gymnasieeleverna skulle förstå hur stort det var – YouTube-generation och allt. Men de gav Ingvar stående ovationer och stod upp under hela Ingvars tacktal.

Vad tycker du är det viktigaste vi kan lära av Ingvar Kamprad?
Att se möjligheter och göra något av dem! Själva definitionen av entreprenörskap – det är Ingvar! Och att det mesta ännu är ogjort – som hans nionde och sista tes i sin beskrivning av Ikeaandan lyder.

Vad har du själv för erfarenheter av IKEAs produkter?
Jag älskar Ikeaprodukter! Både formgivningen men också de smarta konstruktionerna för att få till de platta paketen. Har kanske en mystisk böjelse för att läsa monteringsanvisningar och jag imponeras alltid av lösningstänket. Entreprenörskap i stort och smått.

Hur skapar vi ett klimat där nya Kamprads trivs och kan utvecklas?
Där känner jag att Ung Företagsamhet har en stor och viktig roll att spela. Vi fostrar framtidens entreprenörer och det är också därför som Ingvar genom Familjen Kamprads stiftelse, stöttar Ung Företagsamhet. Tack Ingvar, du finns i våra hjärtan för evigt.

Ikeas grundare Ingvar Kamprad avled lördagen den 27 januari 2018. Han blev 91 år gammal.

Nyheter

 • Roliga läromedel i grundskolan

  Sverige Hon ser det som självklart att man kan lära barn att tänka på entreprenörskap. - Det går alldeles utmärkt, säger Lidingöläraren Christina Forsgren som jobbat med Ung Företagsamhets läromedel i grundskolan.
 • Niklas Adalberth: Jag tror på Ung Företagsamhet

  Sverige Han var med och skapade Klarna och grundade Norrsken Foundation. - Entreprenörer kommer med nya idéer och sätt att lösa olika problem som i förlängningen driver samhället framåt, säger Niklas. Därför tror han på Ung Företagsamhet.
 • Forskning slår fast: UF-företagande positivt

  Sverige Steven Hunter Lindqvist har skrivit en licentiatuppsats om Ung Företagsamhet. Resultatet? Att driva UF-företag ger en lång rad fördelar för ungdomarna.
 • Han driver globalt företag. Startade med UF-företag

  Sverige Alan hjälper miljontals människor över hela jorden att se vem som ringer genom sin app Truecaller. Han började med UF-företag på gymnasiet i Kungsängen.
 • Så kommer du på en galet bra affärsidé

  Sverige Du har bestämt dig för att driva UF-företag med dina kompisar? Grattis! Här har du några tips på hur ni kommer på en affärsidé.