Malin, Viktoria och Julia är trainees på Avanade som är ny partner till Ung Företagsamhet.

Fler tjejer i tech-världen

Är du tjej och tror att it-konsultjobb bara är för killar? Glöm det. Läs vad Malin, Julia och Viktoria gör som trainees på techbolaget Avanade och att it-världen är långt ifrån att bara sitta framför en dator.

2017-01-23

Sverige

Atmosfären är familjär och modern när man kliver in på it-konsultföretaget Avanade. Det globala företaget är ett dotterbolag till konsultjättarna Accenture och Microsoft och ny partner till Ung Företagsamhet Sverige. Malin Wasing, Julia Lesse och Viktoria Lyngarth har börjat sina anställningar på Avanade som trainees under nio månader.

- Jag visste inte vad jag ville bli efter gymnasiet men insåg att it-branschen hade många jobbmöjligheter, framförallt för mig som tjej. Allt handlar om it idag, säger Malin.

En traineeplats på Avanade kombinerar utbildning med riktiga projektuppdrag. Alla dagar ser olika ut för tjejerna och de arbetar med olika projekt. Viktoria jobbar i Göteborg måndag till onsdag och är resten av veckan på kontoret i Stockholm för traineeprogrammet.

Malin, Viktoria och Julia tycker att UF-företagande är en fördel i cv:t.

- Jag har ett flexibelt jobb och skulle kunna jobba hemifrån de dagar jag inte är hos kund. Traineeplatsen ger en mjukstart och ett bra nätverk, berättar Viktoria, också hon systemvetare. 

Forma din roll utifrån din personlighet

Tjejerna tycker att fördelen med en konsulttjänst är att du kan forma din roll mycket utifrån dig själv. 

- En del vill sitta och koda vid datorn och andra vill ha mycket kontakt med kunder. Företaget anpassar din roll efter det som passar dig bäst, säger Julia Lesse.

Malin valde it-branschen för att hon var intresserad av kombinationen teknik och människor. Hon vill förstå sin kunds behov och sedan kunna översätta det till programmerarna som skapar en användarvänlig it-lösning åt kunden. 

- Mycket inom it behöver inte vara tekniskt. Kan du inte programmera så kan någon annan det. Det räcker att du har idén, säger Malin

Stort behov av tjejer
It-branschen har ett stort behov av att rekrytera tjejer, något som Avanade arbetar aktivt med. Julia, Malin och Viktoria känner inget utanförskap som tjejer. Tvärtom.

- Man blir direkt en i gänget på jobbet, men som tjej får man ändå chansen att stå ut, säger Viktoria. Det är aldrig några problem och man känner sig aldrig utanför. Man blir uppskattad som tjej, fyller Julia i.

Tjejerna fick tips om Avanade från tidigare studenter som gått traineeprogrammet och hörde att det var en bra arbetsplats. Folk har roligt på jobbet och många är unga. – Vi är ett hundratal anställda i Sverige och man lär sig alla till namn, samtidigt som vi är globala och möjligheten finns att jobba utomlands, säger Viktoria.

Är UF-företagande en fördel om man vill arbeta som it-konsult?
Absolut! Att ha lärt sig företagande är en bra grund till att bli konsult. Du får lära dig att driva ett projekt från början till slut och förståelse för ekonomi och tidsplanering. Dessutom är det bra på cv:t, säger Malin.

Viktoria, Malin och Julia poängterar att nästan alla affärsidéer går att utveckla it-mässigt. – Även om du ska öppna hälsostudio kommer du att behöva ett bokningsprogram, en hemsida och kanske en app, säger Julia.

Kolla tidigt vilka krav som ställs
Vissa kurser som matematik på en viss nivå är bra att ha om man vill arbeta inom it-området. Det är ett krav på alla systemvetarprogram. 
– Kolla redan i tvåan vilka krav som ställs för att komma in på det program du är intresserad av så att du slipper läsa om en kurs under ett år, säger Viktoria.

Alla tre rekommenderar dock att ta ett eller ett par år efter studenten för att göra något annat innan högskolestudier.

Se vad som krävs för att komma in på din utbildning: Studentum.se

Namn: Malin Wasing
Född: 1992
Utbildning: Kandidat i systemvetenskap
Bor: Solna
Gymnasieskola: Riddarfjärdens gymnasium, sam/media

Namn: Viktoria Lyngarth
Född: 1991
Bor: Uppsala
Utbildning: Kandidatexamen i Systemvetenskap, Magisterexamen i Management, Kommunikation och it
Gymnasieskola: Tibble fristående gymnasium, sam/ekonomi med utlandspraktik

Namn: Julia Lesse
Född: 1992
Utbildning: Kandidat i Systemvetenskap
Bor: Lidingö
Gymnasieskola: Tibble fristående gymnasium, juridik/ekonomi

Nyheter