Framtidskoll Norr

Framtidskoll är en kostnadsfri temadag om framtid, yrken, entreprenörskap, självkännedom och privatekonomi för elever i årskurs 9. Framtidskoll ska bidra till att sätta skolans undervisning i ett större perspektiv för att skapa framtidstro och motivation hos eleverna. Vi vill synliggöra deras möjligheter att göra aktiva och medvetna val för sin framtid samt förmåga att ta ansvar och utvecklas i ett föränderligt samhälle.

Framtidskoll är kopplat till Ung Företagsamhets läromedel ”Min Framtid och Ekonomi”. Genom att låta eleverna börja reflektera över saker som intressen och förmågor (del 1 i läromedlet) inför deltagandet på Framtidskoll skapas förutsättningar för djupare reflektion och förståelse för föreläsningarna om entreprenörskap och arbetsmarknad. Genom att följa upp eventet med del 2 och 3 i läromedlet får eleverna praktiskt öva de kunskaper som förmedlats om privatekonomi och om att skapa goda förutsättningar för ansvarstagande livsval, och en sund och hållbar privatekonomi.

Framtidskoll är ett mycket uppskattat inslag bland både elever, pedagoger och studie- och yrkesvägledare.

"SKAPA FRAMTIDSTRO OCH MOTIVATION"

Som 15-åring står du tidigt i livet inför ett stort val som kommer att påverka din framtid – gymnasievalet. Men vilket program ska man välja egentligen? Vilka yrken intresserar mig, och inom vilka branscher kommer det att finnas behov av arbetskraft? Hur mycket får man i lön? Kan jag bli entreprenör och driva eget företag? Och hur ska jag egentligen få koll på min ekonomi? Dessa och många fler frågor vill Ung Företagsamhet, Swedbank och näringslivet hjälpa ungdomarna att hitta svar på, samt ge dem inspiration och nya tankar kring sitt gymnasieval.

Framtidskoll innehåller tre olika pass

Ung Företagsamhet - Entreprenörskap 

Vad är en entreprenör och kan vem som helst bli det? Ung Företagsamhet startar igång dagen med att berätta om entreprenörskap, gymnasieval, självkännedom och allmänt om olika val i livet.

Swedbank - Din ekonomi. Din framtid

En inspirerande och rolig föreläsning inom ämnet privatekonomi.  Vi berättar om att spara och låna, om internetbedrägerier och att göra smarta ekonomiska val inför vuxenlivet. Genom kunskap och medvetna val kan eleverna påverka sin framtid och få råd att förverkliga sina drömmar.

Ung Företagsamhet - Jobbkoll

Vikten av första intrycket samt vad man bör tänka på vid en anställningsintervju. Olika vägar att gå inom arbetslivet, framtidsyrken och sommarjobb. Tips och information för att kunna göra medvetna val inför sitt kommande arbetsliv. Vad är ett CV och hur skriver man det? Vilka förmågor är viktiga att utveckla för att vara anställningsbar?

Digitalt hösten 2021

Under hösten 2021 kommer samtliga pass i Framtidskoll vara digitala. Det innebär att din klass ansluter genom en länk som skickas ut inför träffen och du kan delta direkt från klassrummet. Vi rekommenderar att du som pedagog delar din skärm för att visa programmet från din dator på storbildsskärm. För att delta i Framtidskoll digitalt behöver du inte ha tillgång till något speciellt program, det enda vi kräver är en internetuppkoppling och möjlighet att visa upp sändningen på storbildsskärm med tillhörande ljudanslutning. Vi vill gärna interagera med eleverna under passen och det gör vi via www.menti.com, där eleverna kan använda sin egen dator (inget speciellt program eller förberedelser krävs för detta).

Framtidskoll arrangeras vecka 46 och det finns två datum att välja bland:

  • Onsdag 17 november kl. 08.50-11.00
  • Torsdag 18 november kl. 08.50-11.00

Lärarkickoff

Framtidskoll består av två olika aktiviteter som båda ska bokas in för att bokningen ska bli fullständig. Den första är den obligatoriska lärarkickoffen för ansvariga pedagoger och/eller SYV, och den andra aktiviteten är självaste Framtidskoll för eleverna. När du anmäler dig och din klass till Framtidskoll erbjuder Ung Företagsamhet kostnadsfritt en klassuppsättning av läromedlet  Min framtid och ekonomi  som skickas till skolan. Vid Iärarkickoffen ger vi dig verktyg, tips och stöd kring hur du med hjälp av läromedlet förbereder och följer upp arbetet med Framtidskoll. Självklart finns möjlighet att ställa frågor under träffen och du får information om hur eventet Framtidskoll kommer att går till.

Lärarkickoffen är 45 minuter och sker digitalt via Teams dessa dagar:

  • Tisdag 12 oktober kl. 15.30-16.15
  • Onsdag 13 oktober kl. 15.00-15.45

Anmälan senast 30 september

För att boka in Framtidskoll till din klass samt lärarkickoff till dig själv klickar du på den blå knappen nedan. Efter genomförd bokning får du ett mail med information om aktiviteterna och vad som gäller angående leverans av läromedlet.

Bokningen och deltagandet är kostnadsfritt för dig och dina elever.

Har du några frågor och är nyfiken på Framtidskoll är du varmt välkommen att kontakta grundskoleansvarig för din region, kontaktuppgifter hittar du nedan.

Kontaktperson

Joel Larsson
Projektledare, Norrbotten
Linnea Fällman
Skolinspiratör, Västerbotten
Kontakta mig om:
Våra läromedel på grundskolan eller frågor som rör UF alumni.
Jennie Wiklander
Projektledare, Västernorrland
Kontakta mig om:
Läromedel och event för grundskolan
Christina Westerberg
tf Regionchef, Jämtland
Linda Andersson
Projektledare, Gävleborg
Kontakta mig om:
Du har frågor om Ung Företagsamhet på grundskolan.