Den här sidans innehåll kommer från region Fyrbodal. Välj Fyrbodal som din region här eller välj en annan region här.

Riktiga och viktiga möten med EWB

Modiga och kreativa ungdomar från Sverige och Lettland möts denna vecka i Uddevalla för att tillsammans jobba med entreprenörskap och företagande. Utbytet har kommit till stånd genom att lärare på Agnebergsskolan (Uddevalla Gymnasieskola) har sökt kontakt med andra skolor i Europa som jobbar aktivt med entreprenörskap. Genom Ung Företagsamhet får UF-skolor tillgång till nätverket och portalen ”Enterprise Without Borders” (EWB) som kopplar samman UF-skolor i hela Europa.

2018-11-09

Fyrbodal

Magnus från UF Fyrbodal var med vid uppstarten av veckan och jobbade under en halvdag tillsammans med eleverna där självklart ”lära känna” stod först på programmet. Ledorden för workshopen som helhet var ”Communication”, ”Cooperation” och ”Creativity”. Eleverna visade mod och vilja och kommunicerade (på engelska), samarbetade och vågade vara kreativa i de övningar och utmaningar de tillsammans ställdes inför.

Andra hälften av UF:s pass ägnades åt att eleverna i blandade grupper fick diskutera vad som är typiskt för Sverige respektive Lettland, och utifrån denna diskussion utarbeta möjliga affärsidéer. Med hjälp av en marknadsföringsmodell fick eleverna sedan skapa reklamaffischer som de avslutningsvis presenterade för varandra. Kreativiteten bubblade!

Senare under veckan ska gruppen bland annat göra ett studiebesök på IKEA och lära sig mer om hur heminredningsjätten jobbar, och eleverna ska dessutom ”pitcha” sina företagsidéer för varandra och sondera möjligheterna till samarbeten och affärsmöjligheter under läsåret.

Till våren är det de svenska elevernas tur att resa, och de kommer spendera en vecka i Riga, Lettland, och bland annat vara med på den internationella mässan ”International Student Company Festival”, där de kommer ställa ut med sina respektive företag.

Ung Företagsamhets ”Enterprise Without Borders” leder till riktiga – och viktiga – möten mellan ungdomar från hela Europa. Entreprenörskapet står i centrum för dessa utbyten men självklart sker lärandet även på många andra områden vilket möjliggör för lärare i andra kurser att ”hänga på” utifrån sina kursers centrala innehåll.

Ung Företagsamhet är en del av JA Europe som är paraplyorganisationen för UF:s systerorganisationer i Europa. Enterprise Without Borders (EWB) är i sin tur ett nätverk och en webbplats som drivs av JA Europe för att möjliggöra entreprenörskapsutbyten mellan skolor i Europa. Läs mer om EWB här! 

Nyheter

 • 20-årsjubileum och nytt UF-år!

  Fyrbodal Med ett 20-årsjubileum som utgångspunkt och med energi som en stark och kreativ 20-åring sparkar vi på UF Fyrbodal igång det nya UF-året med full kraft!
 • Ung Företagsamhet i Fyrbodals årsmöte 2019

  Fyrbodal Välkommen på årsmöte för Ung Företagsamhet i Fyrbodal
 • Resultat av årets UF-mässa i Fyrbodal

  Fyrbodal Nu är UF-mässan avgjord och här hittar du resultaten!
 • Ledare för en dag

  Fyrbodal Eventet Ledare för en dag genomförs i Sverige på flera platser runtom i Sverige inom ramen för UF alumni och ledarskapsveckan. Dagen syftar till att ge en UF alumn möjligheten att få följa en ledare under dag på jobbet.
 • Kickoff 2018

  Fyrbodal Knyt nya kontakter - Sälj in er idé - Få feedback. På årets Kickoff kommer närmare 300 möten att ske mellan UF-företag och det lokala näringslivet på deras hemmaplan. Missa inte att anmäla ert UF-företag!