Den här sidans innehåll kommer från region Kalmar. Välj Kalmar som din region här eller välj en annan region här.

Framtidskoll Kalmar län

En dag om framtiden för elever i årskurs 9 - privatekonomi, yrken, entreprenörskap, möjligheter.

Kalmar

Framtidskoll är en kostnadsfri heldag om framtid, yrken, entreprenörskap, självkännedom och privatekonomi för elever i årskurs 9 i Kalmar län. Första omgången, hösten 2018, erbjöds Framtidskoll till skolorna i Kalmar, Nybro, Emmaboda och Torsås kommuner

Våra undersökningar visar att 100% av skolorna önskar att vi kommer tillbaka även nästa höst, vilket visar på hur viktigt mötet är mellan skola och arbetsliv. Vi väljer därför att utöka Framtidskoll till att under hösten 2019 innefatta  Kalmar, Nybro, Emmaboda, Torsås, Oskarshamn, Borgholm och Mörbylånga kommuner.

Framtidskoll ska bidra till att sätta skolans undervisning i ett större perspektiv för att skapa framtidstro och motivation hos eleverna. Vi vill synliggöra deras möjligheter att göra aktiva och medvetna val för sin framtid samt förmåga att ta ansvar och utvecklas i ett föränderligt samhälle.

Som 15-åring står du tidigt i livet inför ett stort val som kommer att påverka din framtid – gymnasievalet. Men vilket program ska man välja egentligen? Vilka yrken intresserar mig, och inom vilka branscher kommer det att finnas behov av arbetskraft? Hur mycket får man i lön? Kan jag bli entreprenör och driva eget företag? Och hur ska jag egentligen få koll på min ekonomi?

Dessa och många fler frågor vill Ung Företagsamhet, Ung Ekonomi och Arbetsförmedlingen hjälpa ungdomarna att hitta svar på, samt ge dem inspiration och nya tankar kring sitt gymnasieval.

Under hösten 2018 har vi med projekt Framtidskoll varit på 12 skolor och träffat 35 klasser i årskurs 9. Det innebär att ca 900 elever har fått möjlighet att få nya insikter och kunskaper kring privatekonomi, UF-företagande, yrken, löner, sommarjobb, att söka jobb och mycket mer.

Eleverna har även fått träffa och diskutera med lokala representanter från olika brancher - Landstinget, Bergkvarabuss, Norden Machinery, IKEA, Smurfit Kappa, Scandic Hotels, e-hälsomyndigheten, EBV-plåt, LRF och Hushållningssällskapet. Tillsammans har vi erbjudit eleverna möjligheter till nya insikter om arbetslivet och utbildningsmöjligheter.

___________________________________________________________________________

Enligt övergripande mål och riktlinjer i läroplanen för grundskolan (LGR11, kap 2:6 Skolan och omvärlden) ska:

Eleverna få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De ska också få underlag för att välja fortsatt utbildning. Detta förutsätter att den obligatoriska skolan nära samverkar med de gymnasiala utbildningar som eleverna fortsätter till. Det förutsätter också en samverkan med arbetslivet och närsamhället i övrigt.

___________________________________________________________________________

Klicka på länkarna i menyn till höger för att läsa mer.

Bokning sker till yvonne.holgersson@ungforetagsamhet.se senast tisdag 18 juni 2019.

En dag tillsammans med: