Goda exempel

Ung Företagsamhet arbetar med läromedel i grundskolan i hela Sverige. Här kan du som lärare få inspiration till din egen undervisning i våra läromedel.

Sverige

Hitta fler exempel på Facebooksidan Ung Företagsamhet i grundskolan.

Entreprenöriellt lärande ger mer engagerade elever
Faktorer som påverkar elevers skolengagemang är stöttande och uppmuntrande lärare, att de får använda sig av olika talanger och färdigheter, träna samarbete samt att uppgifterna är autentiska och har ett värde för någon annan än eleven själv, säger forskaren Kåre Moberg.

Vårt Samhälle

Uppdrag från kommunen - vad ska vi göra med den tomma lokalen?
Sextio elever i årskurs fem från Sollefteå tog sig an uppgiften. De har arbetat med Ung Företagsamhets läromedel Vårt samhälle, och gjorde på uppdrag av Sollefteå kommun och Ung Företagsamhet verklighet av modul två Vad ska vi göra med den tomma lokalen

Bankbesök som avslutning på engagerat arbete kring Vårt samhälle
Vad gör man på banken? Hur gammal måste man vara för att ha eget bankkort? Hur länge får man arbeta på banken? Det undrade eleverna i årskurs 4 Malmbäck skola i Jönköping under ett besök hos Swedbank i Nässjö.

Elevinflytande i skolan genom Vårt samhälle
I projektet Bredaryd i världen väljer eleverna sina egna sökvägar och tränar på elevinflytande genom läromedlet Vårt samhälle. 

Vårt samhälle på Paradisskolan i Nybro
Klass 4 och deras lärare på Paradisskolan i Nybro jobbar med läromedlet Vårt samhälle från Ung Företagsamhet. 

Film från besök på Funkaboskolan i Kalmar.
Ung Företagsamhet på besök på Funkaboskolan i Kalmar fär unga elever får jobba med entreprenörskap.

Mångkulturell skola använder Vårt samhälle
Karl-Oskarskolan i Kalmar använder Vårt samhälle i förberedelseklasser.

Läromedlet Vårt samhälle engagerar eleverna
Therese Klefbom och Karin Karlsson arbetar på Gruvrisskolan i Falun med årskurs tre. Gruvrisskolan är en F-6 skola som ligger centralt i Falun. Sedan 2009 arbetar de med läromedlet Vårt samhälle och det är numera en del av årsplaneringen. 

Malmö Montessoriskola har börjat arbeta med läromedel Vårt samhälle
"Materialet är fantastiskt och gör barnen medvetna om hur vårt samhälle är uppbyggt och fungerar på ett väldigt roligt och pedagogiskt sätt. Fullt fokus på det entreprenöriella lärandet, som verkligen blev en ”hit” i klassen", säger Cornelia Ahlcrona- Klassföreståndare för en F-1 på Malmö Montessoriskola. Film: "Multifunktionellt instrument". Film: "Soptryckaren".

Vårt samhälle på Nyängskolan i Lessebo
I naturskön miljö ligger särskolan Nyängskolan med elever i både grundsärskola och gymnasiesärskola. Det entreprenöriella lärandet genomsyrar det mesta de gör, de är vana vid att tänka ”outside the box”, att gå från idé till handling och att interagera med samhället. Lärarna ser Vårt samhälle som ett mycket bra komplement till deras arbetssätt och de anser att läromedlet är enkelt att individanpassa efter elevernas olika förutsättningar.

Konceptet Vårt samhälle gör skattebetalning roligt
”Det var roligt att få betala skatt. Det kändes som på riktigt.” Citatet kommer från Simon, 8 år, som går i tvåan på Källskolan i Norberg. Att betala skatt är kanske inte en syssla som förknippas med sprudlande entusiasm av de flesta vuxna men för andraklassarna på Källskolan blev det en spännande skoluppgift i skolans arbete med entreprenörskap.

Wallbergsskolan arbetar med Vårt samhälle
Lisa Pettersson är lärare på Wallbergsskolan. Hon undervisar åk 1-7 och är ansvarig för åk 3. Lisa har under våren arbetat med vårt utbildningskoncept Vårt Samhälle. Vi var intresserade av hur arbetet gått och träffade Lisa för att få input om hur hon tyckt det varit att arbeta med utbildningskonceptet.

Se möjligheterna
 

Eldriven barnvagn och krockkudde för mobilen 
Kreativitet, idérikedom, företagande och samverkan med arbetslivet stod i fokus på Ludvigsborgsskolan i Västervik då elever i årskurs 9 under våren hade entreprenörskap på schemat.

Elever på Varlaskolan skapar appar på temat Kungsbacka
Att underlätta för parkering i stan eller skapa forum för den sportintresserade var några av appidéerna som elever i årskurs 8 kom på.

Toftaskolan i Ängelholm har introducerats i Ung Företagsamhets läromedel, Se möjligheterna
Tack vare att Sparbanksstiftelsen gav ut ett anslag för att satsa på grundskolan och entreprenörskap har skolor i Ängelholm/Båstad fått möjligheten att lära sig mer om att Se möjligheter med Ung Företagsamhet.

Ankarskolan lärde sig mer om yrken och entreprenörskap
Ankarskolan i Varberg är under läsåret 13/14 med i ett projekt som drivs av Ung Företagsamhet i Halland och sparbanksstiftelsen. I projektet arbetar eleverna med grundskolekoncepten Vårt samhälle och Se möjligheterna. Läs här om deras temadag med yrken och entreprenörskap i fokus.

Grundskoleelever tränas i entreprenörskap
Sofi Lahyani, som arbetar på Ung Företagsamhet i Uppsala, har deltagit i Vallonskolans arbete med entreprenörskap i tv-serien Draknästets anda. 5 december prydde Sofi och projektet UNTs framsida. ”En bild säger mer än tusen ord”, brukar man säga och Ebba som syns på bilden blev minst sagt inspirerad.

Grundskolor i Varberg arbetar med UF-företagande
Detta läsår startar vi ett treårigt projekt för att stärka entreprenörskapet i skolan i Varberg. Arbetet skall löpa som en röd tråd från grundskolans yngre åldrar upp till gymnasiet.