Den här sidans innehåll kommer från region Blekinge. Välj Blekinge som din region här eller välj en annan region här.

Hitta din rådgivare

Vi vet att de UF-företag som tidigt tar hjälp av och håller kontakt med personer utifrån oftare lyckas - de kan tillföra både kunskaper och kontakter. Många UF-företag skaffar flera rådgivare när de inser hur mycket hjälp man faktiskt kan få. Vuxna människor gillar unga med driv.

Blekinge

 

1) Fundera över vad ni behöver hjälp med
Vilka kunskaper behöver gruppen? Är det hjälp att göra en snygg produktdesign, någon som kan er bransch eller någon som vet hur det går till att sälja en tjänst? När ni kan förklara varför och med vad ni behöver hjälp, så blir det enklare för den ni tillfrågar att tacka ja! Se till att ni kan presentera er idé på ett intresseväckande sätt och varför ni tror att just han eller hon är rätt person att hjälpa er. 

Om ni får ett nej – fråga om personen har några andra kontakter som han eller hon kan rekommendera. Fråga då om ni får hänvisa till att ni fått tipset från denne.

2) Ditt nätverk är större än du tror
När ni bestämt er vad ni behöver hjälp med, se till att slänga ut ett stort nät. Fråga föräldrar, vänner, lärare, klasskompisar, släktingar – ja alla ni känner, om de i sin tur känner någon som kan det ni söker hjälp av? Det är lätt att glömma bort att även dina kontakter känner ett stort antal människor. 

Ni kan också fråga hjälp på Facebook, Linked In och i andra sociala medier. ”Vem kan och vill hjälpa mitt UF nystartade-företag att vässa vår affärsidé? Vi har en riktigt spännande idé men behöver hjälp!” kan vara en bra fråga! Det finns också många forum på nätet som rör företagande, ett exempel är www.driftig.nu (för tjejer), Rotaryföreningar och Företagarföreningar, som kan vara bra ingångar.

3) Ta chansen och kontakta en förebild
Ska ni designa egna kläder – vem kan branschen bättre än någon som lyckats?  Så tänkte det UF-företag som kontaktade och fick grundaren av Filippa K som sin rådgivare. UF-företaget som sålde kondomcase kontaktade Olle Waller (Fråga Olle), som dessutom ställde upp som expert och dragplåster i UF-företagets monter under UF-mässan. Vem är er förebild? Tänk stort – och våga lyft luren.