Den här sidans innehåll kommer från region Dalarna. Välj Dalarna som din region här eller välj en annan region här.

Tävlingar på Dalamästerskapen 2019

På DM avgörs åtta tävlingar som ger plats på SM och tre andra tävlingar. Alla UF-företag deltar i Årets Utställning och alla UF-företagare i Årets Säljare. Till övriga tävlingarna måste man anmäla sig separat.

Dalarna

För att delta i tävlingarna på DM måste UF-företaget ställa ut på DM. Anmälan till DM sker senast 20 februari. Anmälan till tävlingarna sker genom uppladdning av tävlingsbidrag senast 13 mars.

I Dokumentarkivet/Driva finns exempel på tävlingsbidrag, mallar för tävlingsbidrag och tävlingskriterier. Tävlingskriterierna hittar du även i länkarna längst ner på denna sida.

I varje tävling på DM delar vi ut 6.000 kr i prispengar. De delas mellan en vinnare och tre andrapristagare.

Vilka som deltar i vilken tävling hittar du till höger under resp tävling ->

 

Kvalificerande till SM

Är du duktig på att sälja ditt UF-företags vara eller tjänst? Då kan du tävla i Årets säljare. Här ska du visa att du är kunnig och framgångsrik som säljare. En av de viktigaste förmågorna hos en säljare är att kunna komma till avslut. Här får du möjlighet att visa upp din förmåga att läsa av din kund, kunskapen om din vara eller tjänst och din säljmetodik. 

 

Har ert UF-företag skapat en ny vara eller tjänst eller vidareutvecklat en existerande idé på ett innovativt sätt? I så fall kan ni tävla i Årets innovation
Här har ni möjlighet att visa upp er kreativa förmåga att utveckla en idé till färdig prototyp och förmågan att analysera produktens marknadspotential. Varan eller tjänsten behöver inte ha sålts, det räcker med en färdig prototyp.

 

Säljer ert UF-företag en vara eller tjänst som håller hög kvalitet och som utförs av er själva? Då kan ni tävla i Årets hantverkare
Här får ni möjlighet att visa upp er yrkesskicklighet vad beträffar material, teknik och design samt hur ni anpassat varan eller tjänsten till marknaden. Produkten ska vara egenhändigt utfört och hålla hög kvalité i både tillverkning, design och slutgiltig produkt. 

 

Har ert UF-företag en affärsidé som bidrar till ett mer miljömässigt hållbart samhälle, väljer lösningar som skapar en hållbar framtid och samtidigt är ekonomisk hållbar? 
Då kan ni tävla i Årets hållbara UF-företag.

 

 

Har ert UF-företag hittat en lösning på ett samhällsproblem och som kan göra skillnad för både individ och samhälle? Är ert UF-företag ekonomiskt hållbart och har vinstfokus? Då har ni möjlighet att tävla i Årets samhällsentreprenör.

 

 

Säljer ert UF-företag en tjänst som skapat lönsamhet? Då kan ni tävla i Årets tjänst.

I den här tävlingen har ni möjlighet att visa att ni förstår kopplingen mellan prissättning, tjänst och marknad, dvs finns det en efterfrågan av tjänsten till satt pris. Ni ska visa att ni har en ekonomisk hållbarhet och har ekonomisk vinst som ett mål. 

 

Säljer ert UF-företag en egenhändigt framtagen eller en inköpt fysisk vara? Då kan ni tävla i Årets vara.

I den här tävlingen ska ert UF-företag visa att ni förstår kopplingen mellan prissättning, vara och marknad dvs om det finns en efterfrågan av varan till satt pris. Ni ska visa att ni har en ekonomisk hållbarhet och ekonomisk vinst som ett mål. 

 

Årets UF-företag är den mest omfattande, men även den mest prestigefulla tävlingen ni som UF-företagare kan vinna. Det är bara UF-företag som kvalat in genom bra resultat i de lokala tävlingarna som får delta i den regionala tävlingen. Vinnaren i Dalarna tävlar vidare på SM om Årets UF-företag i Sverige och SM-vinnaren får åka på EM för att tävla om titeln Årets UF-företag i Europa. Så detta kan vara ett steg på en lång resa.

 

 

Övriga, inte kval till SM

Ställer ditt UF-företag ut på Dalamästerskapen i Ung Företagsamhet? I så fall är ni med och tävlar om Årets utställning. Här har ni möjlighet att visa er förmåga att utforma en utställningsplats med en tydlig koppling till er vara eller tjänst. Utställningen och dess personal ska locka till försäljning av UF-företagets vara eller tjänst. 

 

 

Har ert UF-företag vuxit kraftigt under året eller har det potentialen att växa? Då kan ni tävla i Årets tillväxtföretag. Här har ert UF-företag möjlighet att visa hur ni har skapat ett UF-företag med tillväxtpotential och förklara hur ni skulle kunna gå från UF-företag till aktiebolag eller annat företagsform. 

Denna tävling finns också på nationell nivå. Alla UF-företag får delta, uppladdning av tävlingsbidrag till den sker senast 22 mars kl 13.00. Läs mer om den nationella tävlingen på SM-webben.

 

Upplevelseindustrin är ett samlingsbegrepp för människor och företag med ett kreativt förhållningssätt som har till huvuduppgift att skapa och/eller leverera upplevelser i någon form för att ge kunden lycka. I begreppet upplevelseindustri ingår bland annat områdena arkitektur, dator- och tv-spel, design, film, foto, fritid, konst, litteratur, marknads-kommunikation, media, mode, musik, måltid, scenkonst, sport, turism/besöksnäring och upplevelsebaserat lärande. 
UF-företag som är verksamma inom dessa områden kan tävla om att bli årets upplevelseföretag i Dalarna.

 

Tävlingskriterier

 

 

Lycka till!