Den här sidans innehåll kommer från region Dalarna. Välj Dalarna som din region här eller välj en annan region här.

Starta Dalarna

När förberedelserna är klara är det dags att starta UF-företaget. Göra affärsplan, öppna bankkonto, producera, mm.

Dalarna

Alla punkterna i starta-fasen kan behöva göras samtidigt. Dessutom bör ni komma i gång med marknadsföringen och försäljningen så fort som möjligt.

Samla allt ni pratat om hur UF-företaget ska fungera och vilka mål ni har i en Affärsplan. Tips om affärsplanen finns till höger. Alla UF-företag ska göra en affärsplan som läraren ska godkänna.

Det är viktigt att kunna skilja företagets pengar från de privata. Ett bankkonto för UF-företaget gör det lättare att hålla reda på företagets pengar. Läs mer om hur du gör för att öppna bankkonto till höger. Många banker sponsrar UF-företag med gratis företagskonto.

Boka in möte med er rådgivare för att diskutera affärsplanen och annat nu i början av UF-året. Använd gärna Mötesguiden. Under hösten finns det många tillfällen att träffa rådgivare och prata om era UF-företag. Vi ordnar två "Draknästen" i Falun och Borlänge, runt om i Dalarna ordnas andra bra tillfällen.

Vill ni göra lite extra under UF-året finns ett gäng Fördjupningsområden att dyka på djupet i. De/det ni genomför kommer att finnas med på ert Intyg efter UF-året som en extra merit. Läs mer om Fördjupningsområden i Dokumentarkivet/Starta.

Dags att börja köpa in och producera. Tänk på att kolla flera leverantörer och att ha skriftliga avtal på vad ni beställer. UF-företag är inte momspliktiga vilket innebär att ni får betala momsen när ni köper in.

Nu är ni snart i Driva-fasen. Ni kan vara med i någon tävling om ni vill. Läs mer om det under Tävlingar till höger.

 

Mer om alla stegen i starten hittar du i läroboken Mitt UF-företag - Entreprenörskap på riktigt (kapitel 11 - 13).

 

Lycka till med starten av UF-företaget!