Den här sidans innehåll kommer från region Dalarna. Välj Dalarna som din region här eller välj en annan region här.

Årets UF-företag i kommunen 2019/20

Har du en vara eller tjänst som du har sålt, har du kollegor, har det gått lite upp och ner i företaget, har du lärt dig något, med andra ord har du ett UF-företag? Då kan du tävla i Årets UF-företag. Alla UF-företag är välkomna att delta i tävlingen Årets UF-företag i kommunen.

Dalarna

Årets UF-företag är den mest omfattande, men även den mest prestigefulla tävlingen ni som UF-företagare kan vinna. Årets UF-företag i kommunen är kval till Årets UF-företag i Dalarna. Vinnaren i Dalarna tävlar vidare på SM om Årets UF-företag i Sverige och SM-vinnaren får åka på EM för att tävla om titeln Årets UF-företag i Europa nästa sommar. Så detta kan vara det första steget på en lång resa. 

Lokala UF-mässor

Alla lokala tävlingar avgörs under de lokala UF-mässorna runt om i Dalarna. Till höger hittar du tider för mässorna och upplägg för tävlingarna.

 

Kval till tävlingen Årets UF-företag i Dalarna 2019/20 

 Tävlingen Årets UF-företag i kommunen genomförs i alla UF-kommuner och fungerar som kval till den regionala tävlingen Årets UF-företag i Dalarna. Vinst i den lokala tävlingen garanterar plats i tävlingen Årets UF-företag i Dalarna. Bra placering i den lokala tävlingen kan ge plats i den regionala tävlingen utifrån de platser som kommer att fördelas. Platserna fördelas efter antal registrerade UF-företag läsåret 2019/20. Hur platserna fördelas kommer att vara klart ca 10 december. Alla UF-företag i Dalarna är välkomna att vara med på Dalamästerskapen i Kupolen och de övriga tävlingarna där. 

Tider:

 

 • 4 december Sista anmälningsdag till tävlingen
 • 22 januari Sista dag för uppladdning av delårsrapport (15 jan i Mora)
 • 14 februari Sista dag för slutförande av tävlingen

 

 Det är skolans placering som avgör vilken kommun UF-företag tävlar i. UF-företag kan bara tävla i en kommun. Om företaget har medlemmar i skolor i olika kommuner måste UF-företaget välja i vilken kommun man vill tävla. UF-företag är välkomna att ställa ut på lokala mässorna i flera kommuner, men inte att tävla. Anmälan görs senast 4 december under rubriken "Mässor" högst upp på sidan när du loggat in. Se till att välja rätt mässa/tävling. 

Tävlingens innehåll

 Här ska ni kunna presentera en vara eller tjänst som är innovativ, nytänkande, ligger rätt i tiden och är värdeskapande för kunden. Ni ska presentera en engagerande företagsrapport, ha god försäljning och lönsamhet samt en väl genomarbetad muntlig presentation. Ni ska även ha idéer om hur ni skulle kunna vidareutveckla företaget. Det läggs stor vikt vid att ni kan redovisa vad ni har lärt er under UF-året, både som grupp och som individer. Ni måste kunna redogöra för det interna och kollegiala samarbetet, tex de olika rollerna inom företaget, konfliktlösning mm. 

 

I tävlingen Årets UF-företag blir UF-företaget bedömt i fyra olika moment. I varje moment kommer juryn att bedöma hur väl UF-företaget utfört de olika delarna, hur ni är organiserade, hur innovativt UF-företaget är och i vilken utsträckning ni kan visa att ni förstår er roll och de affärsprinciper och ekonomiska kalkyler ni arbetat med. Det förväntas inte att alla kriterier ska täckas i varje skede. Ni avgör hur ni bäst kommunicerar era resultat i de olika momenten för att uppnå kriterierna. Juryn kommer även bedöma om ni i UF-företaget själva har genomfört de olika momenten eller tagit extern hjälp. Tävlingskriterier i sin helhet finns i Dokumentarkivet/Driva. 

 

4 Tävlingsmoment

 • A. Rapport 
 • B. Företagspresentation
 • C. Intervju inför jury
 • D. Utställning

 

5 Huvudkriterier

 • 1. Innovation, värdeskapande och entreprenörskap
 • 2. Varu-/tjänsteutveckling och kundfokus
 • 3. Finansiella resultat
 • 4. Målsättning, planering och utvärdering, genomförande och administration
 • 5. Lärdomar

 

   Om ett stort antal UF-företag tävlar i en kommun kan juryn göra en gallring efter Rapport och Utställning för att ta ut de bästa till Presentation och Intervju. Gallring kan även ske på annat sätt. Hur det ser ut i din tävling ser du på sidan till höger.