Den här sidans innehåll kommer från region Göteborg. Välj Göteborg som din region här eller välj en annan region här.

Vanliga frågor & svar

Under UF-året får vi självklart många samtal och frågor från både UF-elever och UF-lärare, det gillar vi. För att förenkla för dig delar vi med oss av de vanligaste frågorna och svaren här.

Göteborg

 

FAQ - Frequently Asked Question från UF

Finns det några regler jag behöver följa kring min affärsidé?

Ja! Det finns några saker man behöver tänka på innan man väljer affärsidé. Vad gäller för exempelvis kosmetika, livsmedel eller välgörenhet? Det kan endast varje myndighet svara på. Vi har gjort en manual med tips för att guida dig på rätt väg. Mer info kommer inom kort! 

Måste alla i UF-företaget registrera sig?

Ja! Alla i företaget måste registrera sig. Registreringen är individuell. Det gör man senast 1 december.

Var betalar man registreringsavgiften?

  • Vi tar emot betalning via Swish! Tänk på att ni måste betala in totalsumman på 300 kr för att betalningen skall godkännas. Swishnummer 123 086 86 20
  • Registreringsavgiften kan också betalas via Plusgiro till 9212126-8. Det kostar 300 kr per UF-företag att registrera sig, oavsett hur många ni är i UF-företaget. Gör en ”Betalning”, inte en överföring. Skriv ditt Företags-ID och kontaktperson i meddelanderutan. OCR-nummer behövs ej. OBS! Det tar några bankdagar innan betalningen syns på vårt konto, tänk på det om ni ska till banken och behöver ert registreringsbevis. 

OBS! Skriv alltid UF-företagets företags-ID när ni betalar via Plusgiro eller Swish! Företags-ID hittas på företagskortet i inloggat läge. 

Var hittar man sitt registreringsbevis?

Registreringsbeviset hittar man på www.ungforetagsamhet.se när man loggat in med sitt personnummer. Klicka på ”Mitt Företag”. Under ”företagsdetaljer” finns det en knapp som du kan skriva ut ditt registreringsbevis på. Detta fungerar endast om du betalt registreringsavgiften, registrerat alla medlemmar i företaget samt registrerat er rådgivare.

Kan man byta namn på sitt UF-företag?

Ja! Logga in med ditt personnummer på www.ungforetagsamhet.se under ”Mitt Företag” och på ”Redigera” kan du ändra ditt UF-företags namn. Så länge inte någon annan redan har tagit ditt nya namn kan du använda det. Du kan också byta affärsidé och andra uppgifter om företaget tills 1 december. 

Måste man ha en rådgivare?

Ja, det måste man. En rådgivare är bra att ha för att få tips och råd hur man kan gå vidare med sitt företag. Rådgivaren får inte vara någon förälder eller UF-lärare. Du får ha mer än en rådgivare! Kolla in www.ufradgivare.se om du vill ha en rådgivare. 

Var hittar jag riskkapitalsedlarna?

De hittar du i "Dokumentarkiv" i inloggat läge.

Vi skall till banken och starta konto, vad skall vi ha med oss?

För att starta ett konto på banken behöver ni ha hållit ett styrelsemöte och skrivit ett "konstituerande styrelseprotokoll", mallen för det hittar ni under "Dokumentarkiv". Ni måste också ha med er ert registreringsbevis.

För att gå till banken så måste ni boka ett möte just er bank (Swedbank eller SEB). Det är viktigt att ni tar med er protokollet från styrelsemötet samt registreringsbeviset. Dessa ligger till grund för att starta kontot.

Var är alla erbjudanden för UF-företagen?

Ung Företagsamhet samarbetar med många företag som vill hjälpa er på vägen. Dessa erbjudande finns under fliken UF-företagande samt i inloggat läge till höger på sidan, under "erbjudanden".

När öppnar anmälan till UF-mässan – Entreprenörskap på riktigt?

Vi återkommer med mer info kring mässanmälan längre fram. 

Vad kostar det att ställa ut på UF-mässan – Entreprenörskap på riktigt den 5 mars?

Priset per UF-företag är inte fastställt än. Priset kommer inkluderar monterväggar, mattor och el. Er utställningsplats och montern är värderat till 14 000 kr. Ni får även tillgång till en mässa med fri entré för alla, förra året hade vi över 8000 besökare. Mer information kring mässan hittar ni HÄR

Hur laddar man upp sina tävlingsbidrag?

Det gör man på www.ungforetagsamhet.se i inloggat läge under fliken tävlingar. Där finns en tävlingsmodul för varje tävling. Läs mer om tävlingskriterierna HÄR.

När skall tävlingsbidragen till tävlingarna vara inne senast?

Vill du vara med och tävla med din affärsplan är det deadline i november och för resterande av tävlingar i januari. Vi återkommer med exakt datum. Du kan hitta kriterierna och läsa mer och tävlingarna HÄR.

Var ligger UF-kontoret?

Det ligger på Erik Dahlbergsgatan 3, närmsta hållplats: Vasaplatsen.

Jag har tappat bort mitt inlogg till hemsidan, vad gör jag nu?

Ditt inlogg är ditt personnummer och lösenordet valde du när du registrerade dig. Har du glömt det hör du av dig till sofia.lundahl@ungforetagsamhet.se för att få ett nytt.

Är det något annat du önskar få svar på, tveka inte på att höra av dig till oss.

Här hittar du våra kontaktuppgifter.