Den här sidans innehåll kommer från region Halland. Välj Halland som din region här eller välj en annan region här.

Goda exempel - UF-aktiviteter

Under UF-året händer det mycket för eleverna, inte enbart från vårt håll utan även från skolornas sida. Vi har sammanställt några goda exempel från tidigare UF-år, för att på så sätt ge er ytterligare verktyg och konkreta tips!

Halland


Anställningsbaren på Peder Skrivare

När: 7 november 2017
Tid:  Kl 10.30-12.30

I veckan var vi på Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg och fanns på plats för deras koncept Anställningsbaren. Detta är en mötesplats på skolan där eleverna kan träffa olika företag och organisationer för att få en inblick i olika branscher och yrken. Utställande företag ges också tillfälle att hitta potentiella framtida medarbetare eller bara för att samtala med elever för att prata jobb, studier, entreprenörskap eller annat som kan bidra till nya kontakter mellan arbetsliv och skolans elever.

Vill du läsa hela artikeln? Klicka då HÄR

 

UF-mingel på Elof Lindälvs gymnasieskola

När: 24 oktober 2017
Tid:  Kl 17.30-19.30

I tisdags (24 oktober) var det dags igen, dags för UF-mingel vill säga. Denna gången på Elof Lindälvs gymnasieskola i Kungsbacka. Förra liknande aktivitet vi deltog i var på Campus Laholm och det var också min allra första UF-mingelkväll. Den gången åkte jag dit utan några förväntningar men lämnade med massor av positiva bilder. Alltså var mina förväntningar ordentligt uppskruvade inför detta tillfälle...

Vill du läsa hela artikeln? Klicka då HÄR

 


​PS-panelen, Peder skrivares skola i Varberg

När: 26 oktober 2017
Tid:  Kl 18.00-20.30

PS-panelen på Peder Skrivares skola är ett återkommande evenemang, sedan flera år tillbaka. Det är ett tillfälle för UF-företagen att få pitcha sin affärsidé inför en panel som består av representanter från näringslivet. I torsdags kväll (26/10) var det dags igen. 

Vill du läsa hela artikeln? Klicka då HÄR

 

PS-panelen, Peder skrivares skola i Varberg

När: oktober/november
Tid: Kvällsaktivitet, ca 18.00-20.30

Skolan arrangerar PS-panelen där det lokala näringslivet bjuds in att delta. Syftet är att UF-företagen presenterar sin affärsidé (de berättar även om hur de tänkt kring marknadsföring, prissättning och försäljning) för panelen som sedan ger feedback, tips och råg i ryggen inför UF-året. UF har vuxit på skolan och det är därför väldigt många UF-företag som deltar på PS-panelen, så UF-företagen delas in i olika grupper (där program mixas) och så kör man presentationer i flera klassrum, med en företagarpanel i varje.

Läs mer här: http://ungforetagsamhet.se/halland/ps-panelen-vassar-arets-uf-foretagare

 

Företagspresentationer, Sannarpsgymnasiet i Halmstad

När: höstterminen
Tid: dagtid, tidåtgång beror på hur många företag som deltar

Pitch-panel för UF-företagen på samhällsvetenskapsprogrammet som arrangeras av läraren. Lokala företagare från olika verksamheter deltar och ger feedback och tips till eleverna. Elevernas presentationer och feedbacken filmas.

Läs mer här: http://ungforetagsamhet.se/halland/vi-filmade-uf-foretagens-presentationer

 

Rådgivarfrukost, Peder skrivares skola i Varberg

När: under höstterminen
Tid: Morgonaktivitet, ca 07.30-09.00

Arrangeras av skolan i samarbete med en lokal extern aktör. Rådgivare till UF-företag bjuds in till frukost, där skolan berättar kort hur de arbetar med Ung Företagsamhet, bredden av program som är aktiva med UF-företagande och vilka aktiviteter som äger rum under året. UF-kontoret presenterar kort vad UF är och rådgivarens roll och en rådgivare från föregående UF-år ger sina tips. Skolan skapar i och med detta kontakter och relationer med UF-företagens rådgivare.

Läs mer här: http://ungforetagsamhet.se/halland/peder-skrivares-skola-i-varberg-arrangerar-radgivarfrukost

 

Falkenbergs gymnasieskola: Fika på banken

När: under höstterminen
Tid: ca 2h

UF-företagen samlas på Falkenbergs Sparbank under höstterminen där kontaktperson på banken bland annat berättar om samarbetet och hur de går tillväga för att starta bankkonto. UF-kontoret deltar med UF-information

 

UF-kväll/rådgivarkväll, Osbecksgymnasiet i Laholm

När: träff 1 tidigt på höstterminen och träff 2 på vårterminen inför mässan
Tid: ca 2-2,5h, kvällstid

Vid två tillfällen har eleverna möjlighet att möta lokala företagare. Det brukar vara ett tiotal företagare. Vid det första tillfället några veckor in på terminen får eleverna berätta om sin affärsidé. De får även tillfälle att knyta rådgivare till sina företag. Den andra träffen är inför den regionala mässan med fokus på marknadsföring, monter och sälj. Nu får de berätta hur det gått hittills och företagarna ger förslag till förbättringar. Det blir oftast även tid till diskussioner med rådgivaren, som knöts vid första träffen, med respektive UF-företag.

Läs mer här http://ungforetagsamhet.se/halland/laholms-naringsliv-ger-osbeckselever-rad-infor-uf-aret

Lokala uttagningar till Årets UF-företag

När: Januari
Tid: 16.00-20.00

Varje år arrangerar UF-kontoret tillsammans med samarbetspartners lokala uttagningar i tävlingen Året UF-företag. Företag får anmäla sig och därefter vara med och presentera sitt företag för en jury. Därefter har de chansen att gå vidare till den regionala slutliga uttagningar och tävla om en plats på SM i UF-företagande. 

Läs mer om hur UF-läraren Karl-Johan Karlsson använder tillfällena i sin bedömning av eleverna: http://ungforetagsamhet.se/halland/jag-ser-det-som-ett-sjalvklart-bedomningstillfalle 

 

Glöm inte att bjuda in oss när ni arrangerar UF-relaterade aktiviteter på skolan, vi deltar gärna i mån av tid.

Välkommen att höra av dig om ni gör aktiviteter på din skola som du vill dela med dig av!