Den här sidans innehåll kommer från region Halland. Välj Halland som din region här eller välj en annan region här.

Lärare: Tips och hjälpmedel under UF-året

Som UF-lärare är det inte helt enkelt att hålla reda på alla hjälpmedel som faktiskt finns att använda sig av för både lärare och elever under UF-året. Därför har vi samlat en hel del av dem här!

Halland


Kalendarium
Kalendarium för dig som UF-lärare.Här hittar du alla viktiga datum under året samt anmäler dig till kick offer, utbildningar och nätverksträffar. https://ungforetagsamhet.se/gymnasium/halland/jag-ar-gymnasielarare-i-halland/kalendarium-1920-larare

Guide för UF-året
Här är en guide för hela året med tidschema och massor av bra länkar där man kan hitta mer information om de olika delarna av UF-året och länkar till all information på hemsidan. Nästan ett måste för ett lyckat UF-år!
Superbra för både dig som lärare och eleverna!

Starthäfte - Välkommen till Ung Företagsamhet
Detta häfte är ett superbra komplement till UF-boken där man hittar överblick över UF-året och en smidig checklista att bocka av under året mm. Användbart för dig som lärare men framförallt dina UF-elever.

 

 

UF-boken

Nästan ett måste för dig som UF-lärare, men också mycket bra för dina elever som kan använda den som ett uppslagsverk och hitta information om alla delar av ett UF-år. Den finns även som digital version. Har du inte den redan så beställer du den här:
https://www.nok.se/Laromedel/GY-VUX/Gymnasiet/Entreprenorskap/UF-foretagande-Entreprenorskap-pa-riktigt/

Digitala Grundutbildningen
Som UF-lärare vill vi att du ska ha gjort vår grundutbildning steg 1. Den digitala grundutbildningen gör du enkelt när det passar dig, den är också suverän att gå tillbaka till och använda som ett uppslagsverk för dig som lärare under året. Här kan du friska upp minnet kring just den delen du behöver påminna dig om. Du hittar den i inloggat läge under fliken UTBILDNING.

Ekonomiutbildning Smart företagande
Är en digital utbildning i företagsekonomi som är lättanvänd, pedagogisk och förklarar på ett tydligt sätt hur det fungerar med allt från budget och bokföring till likviditet och balansräkning.
Både du och eleverna hittar den i inloggat läge under fliken UTBILDNING.

Youtube
Här hittar du och eleverna bra videos om Ung Företagsamhet och ex. instruktionsvideos för registrering, årsredovisning etc.
https://www.youtube.com/user/UFSverige/videos

Soundcloud
Här hittar du bland annat avsnitt från vår läxpodd – perfekt för eleverna att gå in och lyssna på de olika teman som finns för att få tips och råd kring ex. affärsidé, nätverk, affärsplan, sälj osv.
https://soundcloud.com/ung-foretagsamhet/sets/laexpodden-foer-dig-som-driver

UF-Showroom
I UF Showroom kan eleverna kika in vad tidigare UF-företag haft för affärsidéer och inspireras av detta. Perfekt när de sitter och har idétorka.
https://ungforetagsamhet.se/showroom

Affärsidébank
Här hittar du massor av mer tips på affärsidéer!
https://ungforetagsamhet.se/gymnasium/halland/jag-driver-uf-foretag-i-ha...

Affärsidéregler
Det finns en del att tänka på när det kommer till regler för UF-företag. Ha koll på dem redan från början så kommer UF-året gå som en dans.
https://ungforetagsamhet.se/node/9609/starta-uf-foretag/regler-kring-affarsideer

 

Affärsidéövning
Denna övning brukar vi köra med eleverna i klassrummet. De ska på kort tid tänka ut en affärsidé med hjälp av två slumpmässigt valda ord. Får verkligen igång kreativiteten.

Välkommen till företagsamheten
En perfekt introduktion till vad entreprenörskap innebär som med fördel görs av eleverna i början på UF-året. Du hittar den i inloggat läge under fliken UTBILDNING. Då den med fördel görs i början på läsåret kan man göra den i helklass då eleverna kanske ännu inte hunnit registrera sig och kommer åt inloggat läge ännu. 

Kreativa Övningar
För att få igång kreativiteten i klassrummet så är det bra med lite olika övningar som gör att man släpper loss ordentligt med tankeverksamheten, speciellt när eleverna spånar affärsidéer. Kolla in: http://idesmart.se/tools/ och pdfen nedan:

Persolighetstest
Inför gruppindelningar så kan det vara smart att eleverna gör ett test för att se vilken roll i företaget som skulle passa dem. Ett sådan hittar du här:



UF-Lärare Halland på Facebook
Gå med i denna gruppen så missar du inte någon viktig information från UF-kontoret och du har dessutom möjlighet att nätverka, ställa frågor och dela tankar med nästan samtliga UF-lärare i Halland.
https://www.facebook.com/groups/462129257156177/

UF-företagande och livsmedel
Om ett UF-företag har en affärsidé som innefattar livsmedel på något sätt så finns det regler att förhålla sig till. Här är ett dokument som förklarar mer: 
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/produktion-handel-kontroll/...
Gången kan vara lite olika i respektive kommun så tänker eleverna driva UF-företag med livsmedel så be dem kontakta Miljö och Hälsa i sin kommun.

Inför bankmöte
Bankerna kräver att eleverna är förberedda innan de öppnar bankkonto. Det är lite olika regler som gäller på olika banker. Kontakta den kontakperson på den bank där ni skall starta konto och fråga vad som gäller. Kontaktuppgifter finns här: https://ungforetagsamhet.se/gymnasium/halland/jag-driver-uf-foretag-i-ha...