Den här sidans innehåll kommer från region Kronoberg. Välj Kronoberg som din region här eller välj en annan region här.

Jag är UF-företagare

Här hittar du, som UF-företag, all information du behöver för ett grymt år - användbara erbjudanden, evenemang och viktiga datum! Om du inte hittar det du söker, eller har andra frågor, tveka inte på att kontakta Martin Augustine på martin.augustine@ungforetagsamhet.se.

Kronoberg

 

OBLIGATORISKA MOMENT

För att få ditt UF-intyg när året är slut krävs det att du genomfört de fem obligatoriska momenten plus tre tilläggsmoment. Din UF-lärare godkänner de obligatoriska momenten samt vilka tilläggsmoment som är okej.

REGISTRERING - Alla elever måste registrera sig och sitt företag. Mer information hittar du här. DEADLINE: 1 december 2019, kl. 13.00.

RÅDGIVARE - Alla UF-företag måste ha minst en rådgivare kopplat till sitt företag. Ett tips är att leta efter kompetens som ni själva saknar i företaget! Läs vår Rådgivarguide här.  Ta del av mötesguiden här.

AFFÄRSPLAN - Alla UF-företag ska skriva en affärsplan. Affärsplanen ska beskriva er idé, hur ni ska tjäna pengar, vem som är kunden och en budget. Exempel på tidigare affärsplaner hittar du i inloggat läge i dokumentarkivet. DEADLINE: 1 december 2019 kl. 13.00.

SÄLJTILLFÄLLEN - Alla UF-företag måste ha minst två säljtillfällen under året. Ett säljtillfälle ska vara en möjlighet att sälja sin produkt eller tjänst och kan till exempel innebära en mässa, ett öppet-hus, ett möte eller ett telefonsamtal. Vad som räknas som ett godkänt säljtillfälle bestämmer din lärare.

ÅRSREDOVISNING - Alla UF-företag måste skriva en årsredovisning där ni berättar om hur året har gått. Exempel på tidigare årsredovisningar hittar du i inloggat läge i dokumentarkivet. DEADLINE: 15 maj 2020 kl. 13.00

____________________________________________________________________________

VANLIGA FRÅGOR - OCH SVAR!

Varför ska vi registrera oss? Behöver vi en rådgivare? Om vi inte har en bra idé, kan vi starta ett UF-företag ändå? Det är några vanliga frågor vi brukar få - här kommer svar på dem, och några till!

Vi ska driva ett UF-företag men har ingen affärsidé, hur gör vi?

Vi tror att det blir roligare att jobba med något man brinner för. Börja därför med att scanna av alla i gruppens intressen. Finns det något ni har gemensamt? Finns det några trender ni kan haka på, eller finns det något ni alltid stört er på som inte fungerar? Den första idén är sällan bäst, så se till att vrida och vända på de idéer ni får. I september har vi en årlig Kick-off för dig som blivande UF-företagare i Kronobergs län på Konserhuset i Växjö, där ger vi massor av bra tips till dig som ska komma igång.

Finns det några begränsningar i vad vi får göra? 

Ja - ni får exempelvis inte sälja piratkopior eller göra intrång i andras varumärken. Som UF-företag får man ej heller sälja drog-, alkohol-, eller sexrelaterade produkter, eller något som kan kopplas till detta. Ni får ej heller anordna lotterier eller spel om pengar. Sedan kan skolan ha regler som ni behöver följa. Är ni osäkra på om er idé är tillåten – hör av er till oss.

Får vi tillverka och sälja hygienartiklar så som bodyscrub eller schampo?

Teoretsikt går det bra, dock finns det vissa regler som gäller för tillverkning av hygienartiklar, fastställda av Läkemedelsverket, som gör det lite svårare. Vill du veta mer är du varmt välkommen att höra av dig till oss. LÄS MERLäkemedelsverket - syldigheter för ansvarig person

Varför betalar vi en registreringsavgift?

Registreringsavgiften på 300:-/företag går direkt till en företagsförsäkring hos Nordic Insurance. Om ni ska hantera dyra varor - som bilar, hustak etc. så kan ni behöva en tilläggsförsäkring. LÄS MERHur funkar det med försäkringen?​

Hur betalar vi registreringsavgiften?

Via Swish eller bankgiro! Betalning av registreringsavgiften på 300 kronor ska alltid innehålla ert ID:nummer på fem siffror. Detta hittas på företagskortet i inloggat läge. För UF-företag i Kronobergs län betalar du in registreringsavgiften via:

 • Bankgiro 5885-0215. Gör en ”betalning” - inte en överföring. Skriv Företags-ID  i meddelanderutan. OCR-nummer behövs ej.
 • Swish. Vi tar också emot betalningar via Swish. Swishnummer för Kronobergs län är 123 304 55 49. Skriv alltid UF-företagets företags-ID och namn när ni betalar via Bankgiro eller Swish!

Tänk på att ni måste betala in totalsumman på 300 kr för att betalningen skall godkännas. Det kan ta några bankdagar innan betalningen syns på vårt konto, tänk på det om ni ska till banken och behöver ert registreringsbevis.

Måste alla i UF-företaget registrera sig?

Ja! Alla personer i företaget måste registrera sig för att omfattas av försäkringen. Registreringen är individuell, den som är först ut registrerar också ert företagsnamn. Registreringen öppnar den 1 september och stänger den 1 december.

Varför ska vi driva ett UF-företag och inte ett riktigt företag? 

Av flera skäl. Dels får du jobba på skoltid med något du brinner för. Sedan får du tillgång till tävlingar, nätverkande och mässor, vilket är värdefullt för att hitta kunder och nå ut med sin idé. Det kostar dessutom mindre att göra misstag om man testkör i liten skala. Har du en riktigt bra idé som flyger så kan du ombilda ditt UF-företag senare till våren.

Vi har många stora företag kopplade till oss som är partners. Dessa företag stöttar dig på olika sätt med rådgivning eller fina erbjudanden. LÄS MERPartnererbjudanden

Har vi ett organisationsnummer?

Nej. UF-företagande ses av skatteverket som hobbyverksamhet och är varken ett handelsbolag, aktiebolag eller enskild firma. När ni köper varor eller tjänster från andra företag så gör ni det som privatpersoner. LÄS MERUF-företag som företagsform     

Vi vill skänka all vår vinst till välgörenhet – är det tillåtet? 

Ja, det är tillåtet. Vi ser däremot gärna att UF-företagare kombinerar samhällsnytta med företagsamhet. Om ert mål är att göra skillnad, fundera på hur er affärsidé kan göra skillnad, för andra människor och för samhället eller miljön. För UF-företag som kombinerar samhällsnytta med att tjäna pengar finns tävlingen Årets Hållbara UF-företag.

Kan vi få ett bankkonto? 

Vi har samarbeten med både Sparbankerna i Kalmar län och Swedbank. För att starta ett konto på banken behöver ni haft ett styrelsemöte och skrivit ett konstituerande styrelseprotokoll, mallen för det hittar ni under Dokumentarkiv när ni loggat in. Ni måste också ha med er ert registreringsbevis, ID och affärsplanen. 

För att gå till banken så måste ni boka ett möte. Det är viktigt att ni tar med er protokollet från styrelsemötet samt registreringsbeviset. Dessa ligger till grund för att starta kontot. LÄS MERBankinformation

Vart hittar vi vårt registreringsbevis?

Logga in och klicka på Mitt Företag. Under Företagsdetaljer finns det en knapp som du kan skriva ut ditt registreringsbevis på. Detta fungerar endast om du betalt registreringsavgiften, registrerat alla medlemmar i företaget samt registrerat er rådgivare.

Kan man byta namn på sitt UF-företag?

Ja! Logga in och klicka på Mitt Företag och Redigera så kan du ändra ditt UF-företags namn. Tänk på att det är först till kvarn med företagsnamn - så ju senare ni vill byta desto större risk att ert nypåtänkta namn är taget.

Måste man ha en rådgivare?

Ja! En rådgivare är bra att ha för att få tips och råd hur man komma vidare med sitt företag – så ta chansen att kontakta personer ni ser upp till, eller som jobbar inom den bransch ni vill lära er mer om. Rådgivaren får inte vara någon förälder eller UF-lärare – de har ni redan kontakt med. UF-företaget får ha fler än en rådgivare! TIPS: Ge gärna rådgivarguiden till er rådgivare

Vart hittar jag riskkapitalsedlarna?

För att få tillgång till startkapital så kan ni sälja riskkapital, upp till 10 000kr. Ingen får dock köpa för mer än 250 kr och alla i företaget måste äga minst 10 kr i företaget. Riskkapitalsedlar finns när ni loggar in och trycken på fliken Dokumentarkiv.  

Vad hjälper Ung Företagsamhet till med?

Vi samarbetar med många företag som vill hjälpa er på vägen. Dessutom kan ditt UF-företag ställa ut på vår mässa och delta i tävlingar, där ni knyter värdefulla kontakter och kan tävla om en plats till Sm i Ung Företagsamhet i maj. Har ni en spännande affärsidé så berättar vi gärna om den. Se till att följa oss i sociala medier och dela gärna med er av vad ni gör där! www.instagram.com/ufkronoberg och www.facebook.com/ungforetagsamhetikronoberg är de kanaler vi uppdaterar flitigast. Använd #ufkronoberg när ni gör inlägg, eller när ni vill se vad andra gör och har gjort! 

Vad är UF Showroom? 

UF Showroom är ditt företags chans att få skina lite extra. Alla UF-företag samlas på vår hemsida under fliken ”UF Showroom” och om ni lägger lite energi på att göra er showroom-sida extra snygg så kan ni få chansen att uppmärksammas på vår hemsida! Allt material som syns på showroom laddar ni upp via hemsidan i inloggat läge. 

Vad är UF-mässan?

Varje år arrangeras 24 mässor för UF-företagare över hela Sverige. Kronobergs läns mässa Entreprenörskap på riktigt tar plats den 19 mars 2020 med pampig mässavslutning under eftermiddagen. 

Att ställa ut på mässan är ett tillfälle att marknadsföra företaget inför besökare, där ni även kan delta i tävlingar med priset resa till SM i Ung Företagsamhet. Framför allt är det en bra plats för nätverkande och en värdefull erfarenhet inför framtida arbetsliv. Dessutom är det ett säljtillfälle ca. 130 UF-företag deltar i.

Hur gör man för att få en plats på mässan?

Du anmäler ditt företag på hemsidan i inloggat läge under fliken mässor. 

Vad kostar det att ställa ut på UF-mässan?

Uppdaterad information om mässan kommer att publiceras i december.

Vilka tävlingar finns?

Det finns både regionala tävlingar, och nationella tävlingar. De flesta tävlingarna avgörs i samband med mässan, med prispengar och för många, möjlighet att ställa ut och tävla på SM i Ung Företagsamhet i maj.

I Kronobergs län avgörs: Årets Affärsplan, Årets Digitala kommunikation, Årets Teknikföretag, Årets Tjänst, Årets Vara, Årets Hållbara UF-företag, Årets UF-företag, Årets Produktutveckling, Årets Monter och Årets Säljare. Vid slutet av året kan man vara med i tävlingen Årets Årsredovisning där vinnaren koras på kick-offen på hösten. 

Ni kan även nominera er lärare till titeln Årets UF-Lärare. Under mässan prisas även Årets UF-Skola, ett pris som går till den skola som är bäst på att ge goda förutsättningar till sina elever att driva UF-företag. Vi har även tävlingen Årets Arbetslag. Så glöm inte att nominera om du går på en grym skola, har en grym lärare eller om arbetslaget jobbar genomströmmande med UF-företagande. 

Hur laddar man upp sina tävlingsbidrag?

En tävlingsmodul kommer att finnas på www.ungforetagsamhet.se i inloggat läge under fliken tävlingar. Där finns en tävlingsmodul för varje tävling. 

När skall tävlingsbidragen vara inne senast?

För alla regionala tävlingar gäller den 21 februaru1, förutom Årets Affärsplan(1 december) och Årets Årsredovisning (15 maj). 

Vad är det för intyg jag får efter UF-året?

När du har klarat av UF-året får du ett intyg som intygar att du har klarat av ett UF-år som är värdefullt när du söker jobb. Arbetsgivare kommer vilja ha bevis för att du har drivit UF-företag och då lämnar du över intyget till dem. 

Vad behöver jag för att få intyget?

För att få intyget måste du har klarat av UF-året, alltså de fem obligatoriska momenten och minst tre tilläggsmoment. De obligatorisk momenten är:

 • Registrering 
 • Rådgivarkontakt 
 • Affärsplan
 • Minst två säljtillfällen 
 • Årsredovisning

Registreringen bockas i automatiskt på hemsidan medan rådgivarkontakt, affärsplan, säljtillfällen och tilläggsmomenten bockar din lärare i. Årsredovisningen bockar vi på UF-kontoret i när du har laddat upp den på hemsidan och är godkänd. 

Hur laddar jag upp årsredovisningen?

Du kan göra din årsredovisning på två olika sätt. Du kan antingen göra den digitala versionen som du hittar på www.ungforetagsamhet.se i inloggat läge under Mitt UF-företag. När du är klar med den och du har fått den godkänd av den revisor ni skickat till lämnas den in automatiskt. 

Ni kan också välja att göra den i ett dokument och ladda upp den själva som en PDF på hemsidan. Då går ni in på www.ungforetagsamhet.se i inloggat läge under Mitt UF-företag och väljer Redigera som finns till höger. Du scrollar sedan ner tills du kommer till delen där du kan ladda upp årsredovisningen. När du har laddat upp årsredovisningen läser vi igenom den för att se om den är godkänd, om inte så kontaktar vi dig så du kan ändra det. Det som vanligtvis brukar saknas är underskrifter från revisorn och er elever eller att ekonomin inte går ihop. 

Hur får jag in underskrifterna i årsredovisningen?

Gör du den digitala versionen signerar du årsredovisningen digitalt, men ska du lämna in den som PDF göra det på ett annat sätt. Du kan skriva din sugnatur på ett papper och sedan fotografera eller scanna in det för att sedan lägga till det som en bild i din årsredovisning. Utan riktiga underskrifter blir din årsredvikning inte godkänd! 

Vad behöver jag ha med i årsredovisningen? 

Du behöver ha med: 

 • VD-ord
 • Förvaltningsberättelse innehållande kort beskrivning av vad företaget har gjort samt resultatdisposition och vinsdisposition
 • Resultaträkning
 • Balansräkning
 • Signering av samtliga i UF-företaget 
 • Revisionsberättlse signerad av revisor
 • Korrekt datering 

Du hittar vad de olika delarna betyder i läroboken på sidorna sid. 288-290.

Vart ligger UF-kontoret och kan man besöka er?

Vi sitter på World Trade Center i Växjö, Södra Järnvägsgatan 4a på våning åtta. Du är alltid välkommen att höra av dig om ditt UF-företag verkligen vill träffa oss och bolla idéer, vi älskar besök!

Vilka jobbar på UF?

Hos oss jobbar inspiratörer och projektledare. Inspiratörerna har alla drivit UF-företag och projektledarna är specialiserade på pedagogik, marknadsföring och projektledning. Vi söker varje år nya inspiratörer - imponera på oss under året och du får en chans!

Har du andra frågor kontakta oss!

____________________________________________________________________________

VI FÖLJER DIG GENOM #UFKRONOBERG

Ha full koll på vad som händer i sociala medier, följ oss och vi följer tillbaka! Följ oss på instagram och Facebook

____________________________________________________________________________

Senaste uppdaterad: 27/8-19