"Hade aldrig startat företag om jag inte drivit UF-företag.”

Erik drev UF-företag på Tullängsskolan i Örebro. Idén till sitt UF-företag fick han när han sommarjobbade på McDonald’s. I dag har Erik 100 anställda.

2017-11-14

Sverige

När någon ville boka eller byta pass ringde restaurangchefen runt till personalen för att hitta en ersättare, detta kunde ta flera timmar. Erik Fjellborgs idé var att bygga ett webbplats där medarbetarna själva skulle kunna logga in och interagera med schemat
- Eftersom jag gick Naturvetenskapsprogrammet med teknisk inriktning och hade programmerat datorer sedan 14-årsåldern, var steget inte särskilt långt till att skapa ett digitalt verktyg för att förenkla schemahanteringen, berättar han.

Läs mer om Erik
Starta ditt UF-företag nu

Det började med en enkel webbplats där medarbetarna själva kunde lägga sitt schema. De kunde även chatta med varandra för att hitta den tid som passade dem bäst.

Erik fick med den lokala franchisetagaren på McDonald’s i Örebro. Han var mycket positiv och introducerade honom till IT-chefen på McDonald’s i Stockholm.
- Sedan infördes systemet som ett pilotprojekt på 220 restauranger i Sverige, förklarar Erik. Det sparade massor av tid för både chefer och medarbetare.

Under UF-året tjänade han inga pengar eftersom det var ett pilotprojekt, men han startade Quinyx som ett aktiebolag ganska snart efter studenten.
- Ja, nu har vi drygt 100 anställda i Norden och Storbritannien och över 400 kunder med totalt 140 000 aktiva användare. ICA, Fedex, Max Hamburgare, Burger King, SATS Sportsclub är några av dem och de jobbar alla med schemaläggning för sin personal, säger Erik och fortsätter med att berätta att deras vision är att bli världsledande inom Workforce Management, som deras produktidé också kallas.

- Ung Företagsamhet är en fantastiskt bra erfarenhet. Jag hade inte startat företag om jag inte drivit UF-företag. Att driva eget bolag är det mest spännande och utmanande man kan göra. Har du en idé så finns det inget att tveka över. Starta UF-företag!, avslutar Erik Fjellborg.

Nyheter

 • Är ni årets mest kreativa UF-företag?

  Sverige Är ni UF-företaget som tänker utanför boxen? Då ska ni vara med i tävlingen Årets kreativa UF-företag. Tävlingsvärd är The Walt Disney Company Nordic och vinnaren utses på SM i Ung Företagsamhet 16-17 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö.
 • European Money Week – en temavecka om unga och ekonomi

  Sverige Den 12-18 mars infaller European Money Week. Det är en temavecka då utbildning i privatekonomi för barn och unga uppmärksammas av banker och andra finansiella aktörer runt om i Europa och världen.
 • UF-företagare träffade Petter Stordalen

  Sverige Nyligen fick fyra UF-företag träffa hotellentreprenören Petter Stordalen för att få entreprenörsskapsråd.
 • Nordea ny partner till Ung Företagsamhet

  Sverige Nordea har gått in som ny nationell guldpartner till Ung Företagsamhet Sverige. – Vi är mycket glada över att kunna vara med och bidra till att få fler unga att tycka att entreprenörskap och företagande är viktigt, säger Peter Dalmalm, ansvarig för företagsaffärer i Sverige på Nordea.
 • Knäckte koden med Ung Företagsamhet

  Sverige Hennes företag hittar sponsorer för att kunna finansiera skidåkningen och skidläger för ungdomar. Möt Helena Rapaport.