"Hade aldrig startat företag om jag inte drivit UF-företag.”

Erik drev UF-företag på Tullängsskolan i Örebro. Idén till sitt UF-företag fick han när han sommarjobbade på McDonald’s. I dag har Erik 100 anställda.

2017-11-14

Sverige

När någon ville boka eller byta pass ringde restaurangchefen runt till personalen för att hitta en ersättare, detta kunde ta flera timmar. Erik Fjellborgs idé var att bygga ett webbplats där medarbetarna själva skulle kunna logga in och interagera med schemat
- Eftersom jag gick Naturvetenskapsprogrammet med teknisk inriktning och hade programmerat datorer sedan 14-årsåldern, var steget inte särskilt långt till att skapa ett digitalt verktyg för att förenkla schemahanteringen, berättar han.

Läs mer om Erik
Starta ditt UF-företag nu

Det började med en enkel webbplats där medarbetarna själva kunde lägga sitt schema. De kunde även chatta med varandra för att hitta den tid som passade dem bäst.

Erik fick med den lokala franchisetagaren på McDonald’s i Örebro. Han var mycket positiv och introducerade honom till IT-chefen på McDonald’s i Stockholm.
- Sedan infördes systemet som ett pilotprojekt på 220 restauranger i Sverige, förklarar Erik. Det sparade massor av tid för både chefer och medarbetare.

Under UF-året tjänade han inga pengar eftersom det var ett pilotprojekt, men han startade Quinyx som ett aktiebolag ganska snart efter studenten.
- Ja, nu har vi drygt 100 anställda i Norden och Storbritannien och över 400 kunder med totalt 140 000 aktiva användare. ICA, Fedex, Max Hamburgare, Burger King, SATS Sportsclub är några av dem och de jobbar alla med schemaläggning för sin personal, säger Erik och fortsätter med att berätta att deras vision är att bli världsledande inom Workforce Management, som deras produktidé också kallas.

- Ung Företagsamhet är en fantastiskt bra erfarenhet. Jag hade inte startat företag om jag inte drivit UF-företag. Att driva eget bolag är det mest spännande och utmanande man kan göra. Har du en idé så finns det inget att tveka över. Starta UF-företag!, avslutar Erik Fjellborg.

Nyheter

 • UF-företagande – en växande trend

  Sverige Hela 29 731 gymnasieelever driver egna företag i år. – UF-företagande är en växande trend bland unga, säger Cecilia Nykvist, vd Ung Företagsamhet Sverige.
 • Kom till Sverige för två år sedan – driver UF-företag

  Sverige För att få fler utlandsfödda in i det svenska näringslivet satsar Västernorrland på UF-företagande för nyanlända elever.
 • Mentorskap är nyckeln till framgång

  Sverige Genom UF alumni träffar nya alumner, i början av sin karriär, äldre alumner som kommit lite längre.
 • Avanade Sveriges vd: Fler kvinnor gillar tech

  Sverige Att jobba inom it-branschen, eller tech-industrin som det också kallas, behöver inte vara så tekniskt som det låter. Där behövs även personer med stor förståelse för andra människors behov. Det säger Åsa Arvidsson, vd på Avanade Sverige.
 • Forskning slår fast: UF-företagande positivt

  Sverige Steven Hunter Lindqvist har skrivit en licentiatuppsats om Ung Företagsamhet. Resultatet? Att driva UF-företag ger en lång rad fördelar för ungdomarna.