"Hade aldrig startat företag om jag inte drivit UF-företag.”

Erik drev UF-företag på Tullängsskolan i Örebro. Idén till sitt UF-företag fick han när han sommarjobbade på McDonald’s. I dag har Erik 100 anställda.

2017-11-14

Sverige

När någon ville boka eller byta pass ringde restaurangchefen runt till personalen för att hitta en ersättare, detta kunde ta flera timmar. Erik Fjellborgs idé var att bygga ett webbplats där medarbetarna själva skulle kunna logga in och interagera med schemat
- Eftersom jag gick Naturvetenskapsprogrammet med teknisk inriktning och hade programmerat datorer sedan 14-årsåldern, var steget inte särskilt långt till att skapa ett digitalt verktyg för att förenkla schemahanteringen, berättar han.

Läs mer om Erik
Starta ditt UF-företag nu

Det började med en enkel webbplats där medarbetarna själva kunde lägga sitt schema. De kunde även chatta med varandra för att hitta den tid som passade dem bäst.

Erik fick med den lokala franchisetagaren på McDonald’s i Örebro. Han var mycket positiv och introducerade honom till IT-chefen på McDonald’s i Stockholm.
- Sedan infördes systemet som ett pilotprojekt på 220 restauranger i Sverige, förklarar Erik. Det sparade massor av tid för både chefer och medarbetare.

Under UF-året tjänade han inga pengar eftersom det var ett pilotprojekt, men han startade Quinyx som ett aktiebolag ganska snart efter studenten.
- Ja, nu har vi drygt 100 anställda i Norden och Storbritannien och över 400 kunder med totalt 140 000 aktiva användare. ICA, Fedex, Max Hamburgare, Burger King, SATS Sportsclub är några av dem och de jobbar alla med schemaläggning för sin personal, säger Erik och fortsätter med att berätta att deras vision är att bli världsledande inom Workforce Management, som deras produktidé också kallas.

- Ung Företagsamhet är en fantastiskt bra erfarenhet. Jag hade inte startat företag om jag inte drivit UF-företag. Att driva eget bolag är det mest spännande och utmanande man kan göra. Har du en idé så finns det inget att tveka över. Starta UF-företag!, avslutar Erik Fjellborg.

Nyheter

 • Jobba internationellt som UF-lärare

  Sverige Genom Ung Företagsamhet har du som lärare möjlighet att ta med dina UF-elever ut i Europa. Och träffa kollegor och elever från andra länder.
 • "Vi har gjort det OK att köpa second hand bland unga"

  Sverige De säljer streetwear secondhand på Instagram. Och vann nyligen SM i Ung Företagsamhet. Nu ska Fredrik och Mickel åka till Belgrad och tävla.
 • Kvinnors företagande minskar

  Sverige Under 2017 minskade det svenska entreprenörskapet. Nedgången beror uteslutande på en minskning i kvinnors entreprenörskap. Det visar den senaste GEM-rapporten, ett årligt forskningsprojekt, där entreprenörskapet analyseras i 54 länder.
 • Uppfräschat läromedel för grundskoleelever

  Sverige Ung Företagsamhets läromedel Vårt samhälle är reviderat och moderniserat. Med nya illustrationer och övningar är det nu ännu lättare att arbeta med entreprenörskap i tidigare årskurser.
 • De vill stoppa skitsnacket i omklädningsrummet

  Sverige De besöker sportklubbar och träffar 10–14-åriga pojkar för att prata om jämställdhet och schyssta attityder. Idén väcktes genom deras UF-företag Locker room talk.