Den här sidans innehåll kommer från region Halland. Välj Halland som din region här eller välj en annan region här.

Laholms näringsliv ger Osbeckselever råd inför UF-året

Den 2 oktober bjöd Osbecksgymnasiet in näringslivet till skolan för att ge 14 av skolans UF-företag feedback och tips. Sedan flera år tillbaka har skolan som tradition att arrangera två företagskvällar under UF-året med olika fokus. Kvällens syfte var framförallt att eleverna skulle presentera sin affärsidé och få feedback kring inköp, försäljningskanaler, prissättning och så vidare. Kvällens arrangörer var UF-lärarna Joakim Rask och Gerth Jonsson.

2014-10-17

Halland

 

Flera företag levererade riktigt proffsiga presentationer och det är svårt att tro att eleverna bara vart igång i några veckor med sina företag. De var väl förberedda på uppgiften och UF-kontoret är riktigt imponerade av hur långt de har kommit. Alla företag hade redan kontakt med minst en rådgivare, men många företag hade fler än en rådgivare för att på så sätt få ännu mer kompetens in i sitt UF-företag.

Totalt deltog nio personer från näringslivet, med olika bakgrund och expertområden, vilket gjorde att UF-företagen fick många frågeställningar som de kan arbeta vidare med. Många av panelens synpunkter handlade om prissättning och att eleverna måste tänka över sin priskalkyl ytterligare och hela tiden utgå från vilken kostnad det innebär för företaget att köpa in/framställa en viss produkt.

Under kvällen bjöds det på fika och då fanns det goda möjligheter för mingel, något som eleverna tog fasta på. De ställde många frågor till näringslivsrepresentanterna på plats och fick ännu mer feedback på sina idéer!

Några av företagen som presenterade sina affärsidéer under kvällen var;  

Capellium UF

-Vi ska sälja kvalitativa hårvårdsprodukter till föreningar som i sin tur säljer produkterna.

Knaprigt UF

-Vi ska tillverka och sälja knäckebrödsmixar som man sedan blandar med vatten eller olja för att på ett enkelt sätt baka sina egna knäckebröd.

Variations evening UF

-Vi kommer att anordna (alkoholfria) afterworks med olika teman för att aktivera såväl ungdomar som äldre i Laholms kommun.

It works UF

-Vi är ett IT-service företag som ska hjälpa kunden vid installation av teknik. Vi kommer även att hålla kurser i grundläggande till exempel läsplatta eller iphone.

Braid for life UF

-Vi ska sälja egentillverkade armband av ekologiska trådar. Vi har redan bokat in att vi ska delta på två julmarknader.

Något som IT Works UF tagit fasta på var att marknadsföra sig där deras huvudsakliga målgrupp finns ” hittills har vi marknadsfört oss på pensionärsdansen som anordnas i kommunen, där vi presenterade vår verksamhet och delade ut flyers. Vi har även kontaktat Lions och Rotary”. Flera företag nämnde att deras primära marknadsföringskanal är Facebook och sociala medier – ett tips är att följa IT Works UF exempel och målgruppsanpassa marknadsföringen ytterliggare!

Tack för en trevlig kväll Osbecksgymnasiet! 

Nyheter

 • Vi utnyttjar det vi har lärt oss i skolan

  Halland Dagens husbyggen sker ofta genom färdiga ritningar där man väljer mellan olika standardhusbyggen. I byggbranschen överlag börjar allting med en ritning men att sen kunna föreställa sig resultatet kan vara svårt. Tänk om du skulle kunna få se din ritning som en 3Dminiatyr?
 • Kallelse Föreningsstämma 5 december

  Halland
 • PS-panelen imponerade

  Halland För 6e året i rad var det igår PS-panelen på Peder skrivares skola. 30 personer från näringslivet satt i olika paneler och 40 UF-företag fick pitcha. ”Jag är väldigt nöjd med kvällen. Intresset från näringslivet att vara med ökar varje år vilket är jätteroligt” säger Pär Wiik som är utvecklingsledare i Varberg.
 • Varenda sekund jag jobbar med UF är min dopaminnivå högst upp på skalan

  Halland Att driva UF-företag kopplas ofta kring just företagandet och att man ska tjäna pengar. Självklart är det en del av utbildningen men det är verkligen inte allt. UF-företagande utvecklar eleverna och ger dem erfarenheter de troligtvis inte skulle fått i skolan. Oftast hittar de nya sidor av sig själva och insikter som följer med dem ut i arbetslivet. Amir såg chansen med UF-företagandet att kunna göra lite mer för klimatet än vad han gjorde innan. UF blev en ny dörr som öppnades för honom, full med drivkraft och glädje.
 • Årets Unga Företagare i Halmstad är korad

  Halland Under fredagens näringslivsgala i Halmstad fick vi förmånen att dela ut priset till Årets Unga företagare i Halmstad 2020.