Den här sidans innehåll kommer från region Halland. Välj Halland som din region här eller välj en annan region här.

PS-panelen vässar årets UF-företagare!

Den 3 november arrangerade Peder skrivares skola i Varberg den årliga aktiviteten PS-panelen, vars syfte är att ge UF-företagarna råg i ryggen inför UF-året genom råd och tips från det lokala näringslivet.

2015-11-05

Halland

Aktiviteten inleddes med information från Pär Wiik, skola- och arbetslivsutvecklare på Varbergs kommun och tips från Oskar och Christoffer som för några veckor sedan tilldelades priset ”Årets nyföretagare” på Varbergsgalan. Tillsammans med två andra kompisar driver de Phoneix och har på kort tid byggt upp ett ständigt växande företag, med fokus på hög kvalitet och snabb service till kunderna. Deras starkaste tips till UF-eleverna var att våga utan att tänka så mycket på ”vad kan gå fel”.  Även vinnaren av utmärkelsen ”Årets Pionjär” i Halland Gazmend Halili som driver Kvalité Sandwich & Sallad KSS AB i Varberg delade med sig av sina tips, där mycket fokus låg på att ha en stark affärsidé.

Därefter väntade mingel där elever och näringsliv kunde mötas under avslappande former över en fika. När kaffet druckits upp och nervositeten bland eleverna släppt en aning begav de sig till olika klassrum där UF-elvernas uppgift var att göra en kort presentation av sitt företag medan företagarnas roll var att ge feedback, tips och inspiration inför ungdomarnas UF-år. 

Två av eleverna som deltog var Eddie och Felix som läser sitt sista år på VVS- och fastighetsprogrammet och som  tillsammans driver CU design UF. Deras affärsidé är att lyfta upp hemmet med unikt designade inredningsföremål av koppar. På bild tillsammans med Andreas Thulin, Audio Video Varberg. 

En av företagarna i panelen var Lovisa Jacobsson, We are Laja, som tyckte det var givande att träffa eleverna och blev riktigt imponerad av hur långt de kommit i sina UF-företag. ”Eleverna var otroligt modiga som vågade presentera sina företag och dessutom var de väldigt duktiga på det! Jag blir peppad att följa UF-företagen för att se hur det går för dem och hur de utvecklas, så det ska bli kul att besöka UF-mässan den 10 mars där jag förhoppningsvis träffar många av dem.”

Foto: Pär Wiik

Totalt deltog cirka 25 företagare från olika typer av verksamheter runtom i Varberg och 35 UF-företag fördelat på cirka 100 elever tog mod till sig och presenterade sina företag. 

Bra jobbat alla UF-elever, UF-lärare och företagare som deltog! 

 

Nyheter

 • Vi utnyttjar det vi har lärt oss i skolan

  Halland Dagens husbyggen sker ofta genom färdiga ritningar där man väljer mellan olika standardhusbyggen. I byggbranschen överlag börjar allting med en ritning men att sen kunna föreställa sig resultatet kan vara svårt. Tänk om du skulle kunna få se din ritning som en 3Dminiatyr?
 • Kallelse Föreningsstämma 5 december

  Halland
 • PS-panelen imponerade

  Halland För 6e året i rad var det igår PS-panelen på Peder skrivares skola. 30 personer från näringslivet satt i olika paneler och 40 UF-företag fick pitcha. ”Jag är väldigt nöjd med kvällen. Intresset från näringslivet att vara med ökar varje år vilket är jätteroligt” säger Pär Wiik som är utvecklingsledare i Varberg.
 • Varenda sekund jag jobbar med UF är min dopaminnivå högst upp på skalan

  Halland Att driva UF-företag kopplas ofta kring just företagandet och att man ska tjäna pengar. Självklart är det en del av utbildningen men det är verkligen inte allt. UF-företagande utvecklar eleverna och ger dem erfarenheter de troligtvis inte skulle fått i skolan. Oftast hittar de nya sidor av sig själva och insikter som följer med dem ut i arbetslivet. Amir såg chansen med UF-företagandet att kunna göra lite mer för klimatet än vad han gjorde innan. UF blev en ny dörr som öppnades för honom, full med drivkraft och glädje.
 • Årets Unga Företagare i Halmstad är korad

  Halland Under fredagens näringslivsgala i Halmstad fick vi förmånen att dela ut priset till Årets Unga företagare i Halmstad 2020.