Den här sidans innehåll kommer från region Halland. Välj Halland som din region här eller välj en annan region här.
Foto: Maria Hylander

UF-företagare affärsutvecklar i expressfart!

Genom ett samarbete mellan Nyföretagarcentrum Halland, Peder Skrivares skola i Varberg och Ung Företagsamhet fick UF-företagare testa på Business Lab.

2015-10-13

Halland

Business Lab är en kreativ workshop med syfte att utveckla affärsidéer eller företag i expressfart. Genom mindmaps går UF-företagen igenom faserna Nuläge, Omvärld, Paketering och Pitch & Actionplan. Tillsammans utgör de en process som leder fram till en actionplan som visar vad UF-företaget behöver göra det kommande året för att nå sina uppsatta mål. Dessutom har de efter workshopen lagt grunden för alla delar som finns i en affärsplan.

Kristin Oretorp, verksamhetsledare och rådgivare på Nyföretagarcentrum, UF-läraren och försteläraren Magnus Olofsson samt Hanna på Ung Företagsamhet guidade och coachade eleverna genom processen, tillsammans med UF-lärarna Lars Carnmark, Katrine Pettersson och Magnus Johansson Malmborg. 

Foto: Maria Hylander

Workshopen varvades med föreläsning av Kristin som gav eleverna en ännu större inblick i vikten av en bra och tydlig affärsmodell, värdegrund och paketering. Som avslutning fick samtliga UF-företag köra varsin ”elevator pitch” som syftar till att under max 30 sekunder sälja in sin idé till en potentiell kund/samarbetspartner.

Efter intensivt workshopande var eleverna väldigt nöjda, men också förvånade, över hur mycket de fått gjort på cirka 2 timmar! Vid två tillfällen deltog totalt ca 90 UF-företagare från bland annat ekonomiprogrammet, teknikprogrammet, industritekniska programmet, estetiska programmet, VVS- och fastighetsprogrammet samt naturvetenskapsprogrammet.
 

Stort tack till Pär Wiik, skola- och arbetslivsutvecklare på Varbergs kommun som var en av initiativtagarna till aktiviteten och som dessutom bjöd på välbehövlig och uppskattad fika! 

Nyheter

 • Varbergs Sparbanks UF-gala 2019

  Halland För fjärde året i rad så anordnades igår Varbergs Sparbanks UF-gala på just Varberg Sparbank. Galan lyfter fram eleverna som drivit UF-företag i Varbergs kommun under året och delar ut ett antal priser i olika kategorier.
 • Månadens UF-företag i maj är Teara UF!

  Halland Mens, sexuella läggningar och att våga ta plats som kvinna är några av ämnena som tas upp i teaterföreställningen ”Girls will make you blush”. En föreställning uppsatt av fyra tjejer från estetiska programmet på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka. Månadens UF i maj månad!
 • Walk & Talk UF anordnade tipspromenad i Falkenberg med fokus på välmående och hälsa!

  Halland Vad är viktigast för att du ska må bra? Vad är vila för dig? Vem gör dig glad? Detta är bara några av frågorna som Walk and Talk UF ställde när de skulle undersöka hur invånarna i Falkenbergs kommun såg på sitt välmående och sin hälsa.
 • Tips vid Avveckling av UF-företaget

  Halland När UF-företaget ska avvecklas och årsredovisningen ska göras så finns det en hel del saker att tänka på. Här har vi samlat lite tips för att det ska gå så smidigt som möjligt!
 • Månadens UF-företag i april är Laga Ni Äta Vi UF!

  Halland Vi börjar röra oss mot slutet av UF-året. Avvecklingen startas igång, det ska skrivas årsredovisningar och det ska vara rea. Under denna tiden av året ligger fokuset på reflektion av UF-året. Vad har vi gjort? Vad kunde vi ha gjort bättre? Ett UF-företag som jag tror är nöjda med året är Laga Ni Äta Vi UF, Månadens UF-företag i april!