Han vågade köra UF-företag. Idag driver han eget

Saman gick på Textila gymnasiet i Stockholm och drev UF. Idag designar han tidlöst eleganta herrkostymer i sitt eget modehus.

2017-09-05

Sverige

Han ville bli nye Zlatan. Saman hade spelat fotboll hela sitt liv och det gick väldigt bra. Sedan skadade han sig och fick se sin fotbollsdröm krossas. Han började fundera på vad han älskar mer och insåg att han alltid varit intresserad av mode och att klä mig snyggt. Samans mamma har alltid sytt och tillverkat kläder så redan i sexan började han designa kläder.

- Jag gick på Textila gymnasiet i Stockholm och startade ett UF-företag döpt efter mig själv, Saman Amel UF. Jag sydde upp och sålde slipsar och flugor, berättar Saman.

I dag driver han ett eget modemärke som också heter Saman Amel där han ritar och designar främst herrkostymer.

- Mitt företag jobbar med tidlös elegans. En kostym ska kunna vara lika snygg om 20 år. Därför har vi valt att inte jobba med nya kollektioner hela tiden som andra modemärken gör. Vi vill dra ner på shoppingcykeln och satsa på kvalitet istället. Britterna skapade skrädderi men italienarna gjorde det lite mer casual. Jag inspireras av det italienska hantverket som inte är lika formellt, förklarar Saman.

- Ung Företagsamhet har gett mig allt jag har idag. Utan den erfarenheten skulle jag nog inte sitta här. Jag såg mig som en kreatör men jag lärde mig att ska du driva ett företag måste du också vara företagsam, en entreprenör berättar han.

Samans tips till dig som funderar på att starta UF-företag är att hitta ett område som du och dina företagskompisar tycker är roligt.

- Ni kan starta ett konstgalleri eller vad som helst! Jag startade ett klädmärke och hittade något jag tyckte var kul. Jag vill inspirera dig att våga göra samma sak, precis som många andra har inspirerat mig. För mig har Ung Företagsamhet varit ett hur stort kliv som helst, bland annat en väg in till kläddesignern J. Lindeberg.

Saman bor fortfarande hemma och det händer att hans mamma knackar på hans dörr på morgonen och tycker att Saman har gått upp tidigt.

- Jag inser då att det redan är morgon och jag har suttit uppe hela natten och kommit på idéer och ritat. Passion för mig är att du hellre vill göra det du tycker är kul än att sova.

Starta ditt UF-företag nu
Läs mer om Saman
 

Nyheter