Idébanken

Här finner du regional inspiration som är kopplade till våra läromedel och digitala aktiviteter. Om du vill beställa läromedel eller komma åt de digitala aktiviteterna ber vi dig logga in. Är du inte registrerad kan du skapa en användare kostnadsfritt.

Ändrade PRAO-förutsättningar – nya möjligheter

Under höstterminen 2020 ändrades förutsättningarna med tradotionell PRAO, och i Vännäs kommun valde en grund- och gymnasieskola att samarbeta. Tillsammans med Ung Företagsamhet skapade de Framtidsveckan, med fokus på yrken och entreprenörskap. Här delar skolorna med sig av sitt upplägg, som visade sig bli en riktig win-win situation.

Den tomma lokalen i Vindeln

Under två lektioner har Victoria Ögrens elever i åk 2 på Älvbrinkens skola jobbat med modul två i läromedlet Vårt samhälle - DemokratiPå ett mycket kreativt sätt fick eleverna göra virtuella studiebesök och träna på att argumentera.

Hjärta i Sorsele

Inspirationsfilm - röda tråden i Sorsele

Filmen om den röda tråden i Sorsele hoppas vi kan inspirera många kommuner runt om i Sverige att vilja satsa på entreprenörskap för barn redan i tidig ålder.

Ju tidigare desto bättre!
 

Lektionsförslag till Se möjligheterna

Är det möjligt att arbeta med Ung Företagsamhets läromedel som ensam lärare? Svaret är: absolut!  Det går alltid att anpassa innehållet i modulerna till just din klass.

Läraren Galyna Moskaliuk på Lövångersskolan har ensam arbetat med läromedlet Se möjligheterna i åk 6.

Glasskiosk

Glasskiosksbygge i Blattnicksele

Linda Alenius är lärare på Blattnicksele skola i Sorsele kommun och har arbetat med Det digitala samhället - Glasskiosken med sina elever i åk 2 och 3.

De fick då testa på att driva en digital glasskiosk. Efter spelet var eleverna så inspirerade att de fortsatte arbetet och byggde egna glasskiosker och skrev affischer som skulle locka kunderna till köp. 

Batteriprojekt

Ett fulladdat projekt

Åk 2 på Moröskolan i Skellefteå har med hjälp av läromedlet Vårt samhälle låtit eleverna arbeta och fundera kring samhället och i synnerhet batterifabriken Northvolts etablering.

De har bland annat intervjuat föräldrar, representanter från batterifabriken och kommunpolitiker samt konstruerat sina egna batterifabriker som blivit presenterade för andra årskurser.

Jenny Sjöström

Poddserien Jag gör skillnad

Ung Företagsamhet Västerbotten har skapat en poddserie som heter Jag gör skillnad där vi möter personer som vi inspireras av och som vi tycker gör skillnad. Poddavsnitten är ca 10 minuter långa och fyra av avsnitten är direkt kopplade mot grundskolan.

Vill din skola också synas här?

Petra Umaerus
Grundskoleansvarig, Västerbotten
Kontakta mig om:
Våra läromedel och entreprenöriellt lärande på grundskolan.