Jobba internationellt som UF-lärare

Genom Ung Företagsamhet har du som lärare möjlighet att ta med dina UF-elever ut i Europa. Och träffa kollegor och elever från andra länder.

2018-07-02

Sverige

Lina Östensson är projektansvarig för Central Baltic -  Enterprise without Borders i Sverige. Ett EU-projekt som får unga människor att växa och utvecklas.

- Absolut, det ger verkligen ett mervärde för de här eleverna när de får ta sina UF-företag till en helt ny nivå, berättar hon. Elever som varit med får helt andra utmaningar. Bara att driva UF-företag på ett annat språk är utvecklande. Att samarbeta över nationsgränser ger också otroligt mycket.

Under ett läsår träffas lärare och elever från Norden och Baltikum och utvecklar idéer, samarbetar och startar företag. De får vara med om en kick-off konferens i Tallinn, ett Innovation camp i Finland och fyra försäljningstillfällen i Estland, Lettland, Finland och Sverige. Hittills har eleverna från Sverige kommit från Gävleborg, Stockholm och Östergötland.

- Vi på Ung Företagsamhet tror att det är jätteviktigt att ha nätverk utanför Sveriges gränser, fortsätter Linda. Det handlar om språkutveckling och att kliva ännu längre ut ur sin trygghetszon. Det utvecklar verkligen en person! Det är så viktigt att se att det finns något mer utanför Sveriges gränser.

Projektet pågår fram till 2019, men Linda hoppas att verksamheten lever vidare längre än så.

- Absolut, vår förhoppning är att fler regioner här hemma i Sverige och fler skolor ska få upp ögonen för det här sättet att jobba med UF-företagande. Vi hoppas såklart att internationellt UF-företagande är något som fler ska satsa på långsiktigt. Inte bara under de här tre åren.

Genom nätverket Enterprise without Borders (EwB) får lärare internationella kontakter och möjligheter. Som medlem på EwB-webbplatsen får skolvärlden även tillgång till informationsmaterial och internationella event. Fram till 2019 pågår projektet Central Baltic Enterprise without Borders (CBEwB). Syftet är att förbättra och utveckla entreprenörskap i skolan i Estland, Lettland, Finland och Sverige. Läs mer på här på ungforetagsamhet.se.


 

Nyheter

 • Är ni årets mest kreativa UF-företag?

  Sverige Är ni UF-företaget som tänker utanför boxen? Då ska ni vara med i tävlingen Årets kreativa UF-företag. Tävlingsvärd är The Walt Disney Company Nordic och vinnaren utses på SM i Ung Företagsamhet 6-7 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö.
 • Är ni årets tillväxtföretag?

  Sverige Har ditt UF-företag vuxit kraftigt under året eller har potentialen att växa? Då kan ni tävla i Årets tillväxtföretag. Vinnaren utses på SM i Ung Företagsamhet 6-7 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö.
 • Ny film om läromedlet Se möjligheterna

  Sverige I Se möjligheterna får eleverna träna och utveckla sin kreativitet, sin företagsamhet och sitt entreprenörskap. Se filmen där barnen berättar mer.
 • Finns Årets UF-skola i din stad?

  Sverige Går du på årets bästa UF-skola? Känner du till en skola som borde bli det? Nominera redan idag (eller senast 22 mars).
 • Ung Företagsamhet Jämtland söker regionchef

  Sverige Vill du utvecklas med oss? Den ideella föreningen Ung Företagsamhet Jämtland söker en regionchef med ett stort engagemang för entreprenörskap i skolan, eget driv och ledarskapsförmåga.