Jobba internationellt som UF-lärare

Genom Ung Företagsamhet har du som lärare möjlighet att ta med dina UF-elever ut i Europa. Och träffa kollegor och elever från andra länder.

2018-07-02

Sverige

Lina Östensson är projektansvarig för Central Baltic -  Enterprise without Borders i Sverige. Ett EU-projekt som får unga människor att växa och utvecklas.

- Absolut, det ger verkligen ett mervärde för de här eleverna när de får ta sina UF-företag till en helt ny nivå, berättar hon. Elever som varit med får helt andra utmaningar. Bara att driva UF-företag på ett annat språk är utvecklande. Att samarbeta över nationsgränser ger också otroligt mycket.

Under ett läsår träffas lärare och elever från Norden och Baltikum och utvecklar idéer, samarbetar och startar företag. De får vara med om en kick-off konferens i Tallinn, ett Innovation camp i Finland och fyra försäljningstillfällen i Estland, Lettland, Finland och Sverige. Hittills har eleverna från Sverige kommit från Gävleborg, Stockholm och Östergötland.

- Vi på Ung Företagsamhet tror att det är jätteviktigt att ha nätverk utanför Sveriges gränser, fortsätter Linda. Det handlar om språkutveckling och att kliva ännu längre ut ur sin trygghetszon. Det utvecklar verkligen en person! Det är så viktigt att se att det finns något mer utanför Sveriges gränser.

Projektet pågår fram till 2019, men Linda hoppas att verksamheten lever vidare längre än så.

- Absolut, vår förhoppning är att fler regioner här hemma i Sverige och fler skolor ska få upp ögonen för det här sättet att jobba med UF-företagande. Vi hoppas såklart att internationellt UF-företagande är något som fler ska satsa på långsiktigt. Inte bara under de här tre åren.

Genom nätverket Enterprise without Borders (EwB) får lärare internationella kontakter och möjligheter. Som medlem på EwB-webbplatsen får skolvärlden även tillgång till informationsmaterial och internationella event. Fram till 2019 pågår projektet Central Baltic Enterprise without Borders (CBEwB). Syftet är att förbättra och utveckla entreprenörskap i skolan i Estland, Lettland, Finland och Sverige. Läs mer på här på ungforetagsamhet.se.


 

Nyheter

 • "Vi har gjort det OK att köpa second hand bland unga"

  Sverige De säljer streetwear secondhand på Instagram. Och vann nyligen SM i Ung Företagsamhet. Nu ska Fredrik och Mickel åka till Belgrad och tävla.
 • Kvinnors företagande minskar

  Sverige Under 2017 minskade det svenska entreprenörskapet. Nedgången beror uteslutande på en minskning i kvinnors entreprenörskap. Det visar den senaste GEM-rapporten, ett årligt forskningsprojekt, där entreprenörskapet analyseras i 54 länder.
 • Uppfräschat läromedel för grundskoleelever

  Sverige Ung Företagsamhets läromedel Vårt samhälle är reviderat och moderniserat. Med nya illustrationer och övningar är det nu ännu lättare att arbeta med entreprenörskap i tidigare årskurser.
 • De vill stoppa skitsnacket i omklädningsrummet

  Sverige De besöker sportklubbar och träffar 10–14-åriga pojkar för att prata om jämställdhet och schyssta attityder. Idén väcktes genom deras UF-företag Locker room talk.
 • Han driver globalt företag. Startade med UF-företag

  Sverige Alan hjälper miljontals människor över hela jorden att se vem som ringer genom sin app Truecaller. Han började med UF-företag på gymnasiet i Kungsängen.