Jobba internationellt som UF-lärare

Genom Ung Företagsamhet har du som lärare möjlighet att ta med dina UF-elever ut i Europa. Och träffa kollegor och elever från andra länder.

2018-07-02

Sverige

Lina Östensson är projektansvarig för Central Baltic -  Enterprise without Borders i Sverige. Ett EU-projekt som får unga människor att växa och utvecklas.

- Absolut, det ger verkligen ett mervärde för de här eleverna när de får ta sina UF-företag till en helt ny nivå, berättar hon. Elever som varit med får helt andra utmaningar. Bara att driva UF-företag på ett annat språk är utvecklande. Att samarbeta över nationsgränser ger också otroligt mycket.

Under ett läsår träffas lärare och elever från Norden och Baltikum och utvecklar idéer, samarbetar och startar företag. De får vara med om en kick-off konferens i Tallinn, ett Innovation camp i Finland och fyra försäljningstillfällen i Estland, Lettland, Finland och Sverige. Hittills har eleverna från Sverige kommit från Gävleborg, Stockholm och Östergötland.

- Vi på Ung Företagsamhet tror att det är jätteviktigt att ha nätverk utanför Sveriges gränser, fortsätter Linda. Det handlar om språkutveckling och att kliva ännu längre ut ur sin trygghetszon. Det utvecklar verkligen en person! Det är så viktigt att se att det finns något mer utanför Sveriges gränser.

Projektet pågår fram till 2019, men Linda hoppas att verksamheten lever vidare längre än så.

- Absolut, vår förhoppning är att fler regioner här hemma i Sverige och fler skolor ska få upp ögonen för det här sättet att jobba med UF-företagande. Vi hoppas såklart att internationellt UF-företagande är något som fler ska satsa på långsiktigt. Inte bara under de här tre åren.

Genom nätverket Enterprise without Borders (EwB) får lärare internationella kontakter och möjligheter. Som medlem på EwB-webbplatsen får skolvärlden även tillgång till informationsmaterial och internationella event. Fram till 2019 pågår projektet Central Baltic Enterprise without Borders (CBEwB). Syftet är att förbättra och utveckla entreprenörskap i skolan i Estland, Lettland, Finland och Sverige. Läs mer på här på ungforetagsamhet.se.


 

Nyheter

 • Teknikstipendium för avsaltningsmaskin

  Sverige UF-företagaren Jonatan Persson har fått Ljungbergsfondens teknikpris för sin avsaltningsmaskin som med hjälp av restvärme från industrin renar havsvatten. Syftet är att bekämpa vattenkrisen och skapa en mer hållbar vattenförsörjning.
 • UF alumni Weekend - succé för sjätte året i rad

  Sverige Den sjätte upplagan av det populära UF alumni Weekend gick av stapeln i Gävle för en helg av inspiration, spännande möten och många skratt.
 • Ny digital utbildning för UF-företagare

  Sverige Nu släpper Ung Företagsamhet en ny digital utbildning för UF-företagare, Välkommen till företagsamheten. Här får eleverna bland annat lära känna Sveriges företagshistoria, hur maten hamnar på våra bord, ekonomiska begrepp och hållbart företagande.
 • Ung Företagsamhet i Sverige söker en kommunikationsansvarig

  Sverige Ung Företagsamhet gör skillnad på riktigt. Vill du bli en del av vårt team? Nu söker vi dig som vill ansvara för vår kommunikation.
 • Nyblivna UF-alumner vinner 50 000 kronor

  Sverige Familjen Spendrups delar varje år ut 50 000 kronor till UF-alumner som startar, eller vill starta, eget bolag. Årets vinnare är nu avslöjade: Team Together.