Hem / Nyheter & Event / Jönköping / 1296 elever driver UF-företag i Jönköpings län
1296

1296 elever driver UF-företag i Jönköpings län

Läsåret 2020/21 driver 1296 gymnasieelever UF-företag i Jönköpings län. – 2020 har varit ett speciellt år för oss alla. När framtidstron sviktar båda i samhället och hos våra unga är UF-företagande viktigare än någonsin, säger, Regionchef Karolina Borg.

34 676 gymnasieelever driver UF-företag i Sverige läsåret 2020/2021. I Jönköpings län uppgår siffran till 1296 elever, vilket är likvärdigt om man jämför med tidigare år. Statistiken avslöjar också att andelen UF-företagare varierar kraftigt mellan gymnasieprogrammen. Att driva UF-företag är fortsatt populärt på t.ex. Ekonomiprogrammet och Teknikprogrammet, medan andelen UF-elever på till exempel Naturvetenskapsprogrammet är oroväckande låg. Vi behöver få till en ökning av antalet elever som får chansen att driva UF-företag under sin gymnasietid och vi behöver bredda UF-företagande till fler program.

Genom UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor. Förmågor som de kommer att ha nytta av i framtida arbetsliv, särskilt när pandemin är över. Framtiden kommer både kräva entreprenöriella anställda och människor som vågar satsa på en karriär som entreprenör.

– I rådande pandemiläge är det av största vikt att fler ges möjlighet att öva sin företagsamhet inom ramen för sin skolgång. Svensk ekonomi och näringsliv behöver fler entreprenörer, säger Karolina Borg, Regionchef Ung Företagsamhet Jönköpings län.

Forskning visar att de elever som driver UF-företag under sin skolgång får högre lön, har lägre arbetslöshet och i större utsträckning är benägna att starta företag i framtiden. Erfarenheterna från ett UF-år gör med andra ord skillnad, både för individen och för samhället.

- 2020 har varit ett speciellt år för oss alla. För att säkra företagande och tillväxt i Region behöver vi arbeta tillsammans med kommunerna och näringslivet för att säkerställa att regionen i större utsträckning gynnar entreprenörskap och innovation. UF-företagande är viktigare än någonsin, säger Karolina Borg, Regionchef.

För mer information, kontakta:

Karolina Borg, Regionchef Ung Företagsamhet i Jönköpings län
Tel: 073-18 32 170 e-post: karolina.borg@ungforetagsamhet.se

Till mer statistik
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.