Hem / Nyheter & Event / Jönköpings län / Focus Productions - skaparna bakom dokumentären Företagare på riktigt

Focus Productions - skaparna bakom dokumentären Företagare på riktigt

Under våren har vi påbörjat en inspelning av en dokumentär för vårt projekt Företagare på riktigt. Dokumentären ska skildra hur det är att driva UF-företag på gymnasiesärskolan. Filmen kommer att lanseras under hösten 2021 och till vår hjälp har vi film- och fotoföretaget Focus Productions som drivs av UF-alumnen Algot Svensson och Lucas Agnehus.

De beskriver sig som ett kreativt företag som jobbar med film och foto där de hjälper kunden att utveckla de bilder eller filmer som just de är i behov av. Oavsett om det handlar om reklamfilm, produktfotografering, utbildningsfilm, porträttfotografering eller något helt annat inom foto och film. 

- Vi har drivit företaget i snart 3 år. Vårt intresse för film och fotografering har funnits sedan tonåren men idén att starta företag uppkom under en semester där vi började skoja om att vi skulle starta företag tillsammans. Vi fortsatte med att skapa filmer och att fota och märkte tillslut att det fanns en efterfrågan. Vi bestämde därmed att vi skulle starta firman så snart Algot fyllde 16 år.

Utöver arbetet med inspelning av dokumentären till UF hjälper de just nu bland annat ett sportklädesmärke med marknadsföringsmaterial och producerar filmer åt ett kaffemaskins-företag.

- Ett annat väldigt roligt jobb vi har gjort var för två år sedan när vi filmade en stor musikfestival i Halmstad. Det var under första året och därefter har vi fått förmånen att träffa och arbeta med fantastiska kunder och väldigt roliga projekt.

Förra året drev Algot UF-företaget Cleap UF som tog sig enda till en andraplats i Årets Innovation på SM för sitt smarta skidtillbehör grab´n go. I år vann de tillsammans tävlingen Årets Företagsstart i Jönköpings län för sina framgångar med just Focus Productions.

- Jag har tagit med mig väldigt många erfarenheter från UF. Kund- och leverantörskontrakt är en sak jag fick möjlighet att utveckla under UF-året som jag har stor nytta av idag, säger Algot.

Just nu går Algot går sista året på gymnasiet och tar studenten i veckan, medan Lucas jobbar på Media Markt. Företaget driver de på sidan om av sina andra sysselsättningar. Det berättar att det kan kännas svårt att få ihop tiden ibland men att de älskar allt det gör i företaget så att tiden ändå går ihop när man prioriterar rätt.

- I framtiden hoppas vi på att kunna fortsätta utveckla och växa som bolag. Att fortsätta arbeta med de kunder som vi jobbar med idag men framförallt att få träffa nya fantastiska kunder och hjälpa dem med deras behov inom digitalt innehåll. Ett mål är att fler företag ska upptäcka oss lokalt men också nationellt.

Algot och Lucas tips till dig som vill starta företag:

  • Gör något som du verkligen tycker är roligt. Brinner du för din affärsidé kommer det märkas utåt i arbetet men du kommer också märka det själv.
  • Tror du på idén och behovet/efterfrågan för varan eller tjänsten finns så gäller det att våga ta steget att starta.
  • Det kommer komma upp hinder på vägen men det går nästan alltid att ta sig över dem. Man kan inte allt från början utan får lära sig på vägen, och det är det som är så roligt och givande. 
Till Focus Productions hemsida

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.