Hem / Nyheter & Event / Jönköpings län / Hösten roligaste skoluppgifter!

Hösten roligaste skoluppgifter!

Minska kaffesvinnet, Skolhackathon i Minecraft och DreamHackutmaning

Nu lanserar vi höstens roligaste skoluppgifter! Tillsammans med riktiga företag erbjuder vi utmaningar för elever från fritidshem upp till årskurs 9. Hjälp Löfbergs minska kaffesvinnet eller skapa en bättre gamingvärld för alla tillsammans med DreamHack. 

Syftet med utmaningarna är att föra skola och arbetsliv närmare varandra och att få eleverna att jobba mer entreprenöriellt. Eleverna får själva komma på lösningar, skissa på idéer, skapa prototyper och till sist presentera sitt resultat. De övar då på en rad entreprenöriella förmågor så som kreativitet, problemlösning, samarbete, kommunikation samt att omsätta en idé till verklighet. 

Utmaningarna går att arbeta med ämnesöverskridande och är kopplade till såväl de centrala innehållet i flera ämnen som till FN's globala mål

Minska kaffesvinnet 

I Sverige dricker vi, i genomsnitt, mer än tre koppar kaffe per dag vilket gör oss till ett av de mest kaffetörstiga länderna i världen. Men visste ni att vi också häller ut minst en kopp kaffe varje dag? Det blir 300 000 000 liter kaffe per år. Hur påverkar det vår miljö?

I en kreativ process arbetar eleverna fram en lösning på hur vi kan minska kaffesvinnet och därmed även hjälpa miljön. Kanske kommer de på att kaffet används till att vattna blommor, ha en chokladbollmaskin eller ett poängsystem för de som häller ut minst kaffe.

Minska kaffesvinnet är en utmaning som passar elever i fritidshem, förskoleklass och åk 1-3.

Skolhackaton

Skolhackathon är ett spännande koncept där eleverna får känna delaktighet i samhällsfrågor och samtidigt lära sig mer om innovation, demokrati och entreprenörskap. 

Som lärare erbjuds du en inledande kick-off och utbildning i hur du kan använda Minecraft Education som digitalt verktyg i din undervisning och en genomgång av utbildningsmaterialet Vårt samhälle.

Skolhackaton riktar sig mot elever i åk 4-6.

En vänligare gamingvärld

Tillsammans med DreamHack erbjuder vi grundskoleelever åk 7-9 i Jönköpings län möjlighet att hjälpa till med en verklig utmaning. Utmaningen handlar om hur ni kan hjälpa till att göra gamingvärlden mer inbjudande och tillåtande för alla. 

Kanske skapar ni ett event, en handbok eller varför inte en film för att uppmärksamma problemet? Låt fantasin flöda, ha så roligt på lektionerna och lycka till i ert arbete! 

Utmaningen riktar sig mot elever i åk 7-9.

Vill du utmana klassen?

Här hittar du mer information kring utmaningarna. (du behöver ett kostnadsfritt konto hos oss för att se informationen).

Foto: Kim Ventura

Läs mer om utmaningarna
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.