Hem / Nyheter & Event / Kalmar / Entreprenörer på yrkesprogrammen del ett

Entreprenörer på yrkesprogrammen del ett

Hur fungerar det att driva UF-företag när man går på ett yrkesprogram? Hur man kan kombinera sina lärdomar från sitt yrkesprogram i ett UF-företag? Jag har intervjuat två fantastiska UF-företag som under detta läsåret fångade min uppmärksamhet. I dagens artikel kommer vi få träffa två UF-företag som går bygg- och anläggnings programmet. FEA UF från Västerviks gymnasium och Stugbyggarna UF från Mönsteråsgymnasiet.

Hej FEA UF! Vad är er affärsidé och hur har det varit att få använda era kunskaper som ni har lärt er från ert program i ert UF-företag?

Vår affärsidé är att tillverka egna ljuslyktor och hyllor. Vårat program på gymnasiet har påverkat vårat UF-företag positivt genom att vi haft kunskaper och möjligheter att använda oss av maskiner och verktyg, t ex en överhandsfräs, som vi lärt oss använda i skolan. Detta har gett oss ett bättre resultat på våra produkter än vad vi hade fått annars. 

FEA UFs handgjorda hyllor

Vad kommer ni ta med ert efter ert UF-år?

Det vi har lärt oss och kommer ta med oss efter vårat UF-år att det är mer jobb än vad man tror och att man måste ha bra koll på sina papper och ekonomi för att företaget ska fungera. Men det är en bra erfarenhet för oss att kunna veta hur det är att driva ett eget företag. Vårat UF-år har varit väldigt lyckat och vi fick sålt på fler produkter än vad vi hade förväntat oss. 

 

Hej Stugbyggarna UF! Vad är er affärsidé och hur har det varit att få använda era kunskaper som ni har lärt er från ert program i ert UF-företag?

Vi i Stugbyggarna UF tillverkar prisvärda lekstugor i modern design av toppkvalité med gott om utrymme att den även kan användas som förråd. Vi vänder oss främst till barnfamiljer och förskolor. Det har varit bra att få kunna kombinera UF-företaget med vårat gymnasieprogram. Vi har både lärt oss hur man kan driva ett företag samtidigt som man gör något man tycker om. Vi har som en del i vårat program lärt oss att bygga dessa stugorna. 

Stugbyggarnas egengjorda stugor till salu tidigare i år

Vad kommer ni ta med ert efter ert UF-år?

Under UF-året har vi lärt oss mycket om att driva företag. Innan visste nog ingen riktigt hur exempelvis en affärsplan var uppbyggd. Vi har lärt oss hur viktigt det är att synas och marknadsföra en produkt, vilket visade sig vara mer jobb än de flesta av oss trodde från början. Framförallt när vi skulle planera montern till UF-mässan i Kalmar. Dessutom har vi lärt oss samarbeta bra som grupp, för att kunna dela upp arbetet på ett effektivt sätt. Vi har alla blivit mycket bättre på att bygga, hantera verktyg och maskiner. När vi byggde stugorna gick vi igenom många moment som vi kommer ha nytta av i framtiden. Skulle vi bygga fler stugor idag skulle det gå snabbare eftersom vi kan mer. Det vi tar med oss från året är erfarenheterna av att starta, driva och avsluta ett företag, framgångarna och motgångarna men framförallt hur roligt det var.

 

Ung Företagsamhet arbetar för att alla elever ska ges samma möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. För att möjliggöra detta vill vi vill vi att entreprenörskapskursen blir obligatorisk på samtliga gymnasieprogram och att samtliga skolor och erbjuder företagande enligt UF-modellen i gymnasiet. Genom forskning vet vi att personer som drivit UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer. Att driva UF-företag gör med andra ord skillnad, både för individen och samhället. Både FEA UF och Stugbyggarna UF två klockrena exempel på UF-företag som finns på ett yrkesprogram.

Tack FEA UF och Stugbyggarna UF för att ni ställde upp på intervjun!

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.