Läxläsningsföretaget Grades of Glory representerar Sverige på EM för unga företagare

I slutet av maj korades Grades of Glory UF, från Östra Reals gymnasium i Stockholm till svenska mästare i UF-företagande. Med ett nytt koncept som förenar läxhjälp med idrott ska de nu tävla om titeln europamästare.

2014-07-16

Sverige

Grades of Glory UF, från Östra Reals gymnasium i Stockholms stad, består av Alva Sundquist, Carl-Oscar Sturén, Erik Alenrud, Erik Nytell och Joakim Flink. De tog nyligen studenten och under sista läsåret på gymnasiet drev de UF-företag som en del av sin gymnasieutbildning. Den 22-25 juli reser de till Tallinn för att tävla om titeln som europeiska mästare. Totalt deltar företag från 38 länder. 

Genom att erbjuda idrottsföreningar läxhjälp i anknytning till träningar blir läxläsningen både roligare för mindre studiemotiverade unga, och mer lättillgänglig för de som annars kan ha svårt att hinna med både idrott och skola. I dagsläget har tre föreningar köpt in konceptet och Grades of Glory har erbjudit läxhjälp till föreningarnas unga vid 85 tillfällen. Själva beskriver UF-företagarna det som att de vill vara en länk mellan skolan och idrotten, en länk som idag saknas.

- Det ska bli fantastiskt att få representera Sverige i Tallinn. Vi vet att konkurrensen är hård och ser fram emot att inspireras av företagare från hela Europa. Vi vill vara en länk mellan skolan och idrotten. En länk som idag saknas. Vi tror verkligen på vår idé och att fler länder kan inspireras av den.  Det är inte bara i Sverige vi måste få upp resultaten i skolan, säger Joakim Flink, vd för Grades of Glory UF.  

Fakta om EM för unga företagare

  • Europamästerskapet har föregåtts av 24 regionala tävlingar i hela Sverige. De bästa företagen från varje region gick sedan vidare till SM som avgjordes i maj där vinnarna i totalt 14 kategorier utsågs. Den mest prestigefulla kategorin är Årets UF-företag, och det är alltså detta vinnarbidrag som får åka till EM i Tallinn.
  • I Tallinn tävlar företag från 38 länder som alla drivit studentföretag under senaste läsåret.
  • EM arrangeras av Junior Achivement Young Enterprise
  • I år har cirka 20 000 studentföretag drivits inom nätverket Junior Achivement i Europa. Av dessa kommer ca 200 elever att delta på EM i Tallinn.
  • I Sverige drev 21 901 gymnasieelever, 6 709 företag läsåret 2013/2014.

 

*I många länder driver hela klasser eller större grupper företag tillsammans. Därför är andelen företag så pass hög i Sverige. 

 

Läs mer om EM och här http://share.jayeapps.com/CoYC2014/ 

Nyheter