Locker Room Talks Shanga Aziz får Kompassrosen

Shanga drev UF-företaget Locker Room Talk UF tillsammans med Rogerio Silva hemma i Finspång. Nu prisar Kungen arbetet med Locker Room Talk.

2019-04-15

Sverige

Med ett outtröttligt engagemang för att skapa en breddad bild av manlighet kämpar Shanga Aziz, 21 år, på Locker Room Talk dagligen för att skapa ett mer jämställt Sverige. Genom att arbeta förebyggande med att utbilda unga killar stoppa skitsnacket i omklädningsrummet och gör barn trygga i sig själva. Den 24 april tar han emot stipendiet Kompassrosen på Kungliga slottet med motiveringen ”med värdebaserat ledarskap, fyllt av mod, bryter normer och bidrar till ett bättre samhälle när han utbildar unga killar om jämställdhet och schyssta attityder”.

Shanga, 21 år, är en social entreprenör, grundare och ordförande för Locker Room Talk. En förening som startade 2017, då som ett UF-företag och i dag en ideell organisation med anställda på flera platser i landet. Shanga är uppväxt i Finspång. Med bakgrund i fotbollen fick han själv fick syn på en hel del kränkande beteenden och förväntningar på killar inom idrotten.

– När jag var 13 år fick jag träna med de äldre killarna. Där var det annorlunda, de snackade skit och kallade varandra för könsord. Risken att man blir en del av det var stor. När jag väl slutade spela såg jag problemen från ett annat perspektiv. Min lillebror spelade också fotboll, och jag ville inte att han skulle växa upp med destruktiva förväntningar på hur han bör vara som kille. Det var då idén föddes, säger Shanga Aziz och fortsätter:

– Jag har ett ansvar, både som man och som storebror. Jag har lovat mig själv att jag ska göra allt jag kan för att se till att fler killar vågar vara sig själva och vågar skapa sin egen bild av vad manlighet är. En ny manlighet där killar kan vara på flera olika sätt. Det är ett projekt som jag kommer ägna resten av mitt liv åt.

I år delas Kompassrosen ut för 13:e året i rad och hittills har 38 unga ledare fått stipendiet. Bakom stipendiet står Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Kompassrosceremonin är den 24 april och stipendiet delas ut av H.M. Konungen på Kungliga slottet. Stipendiebeloppet uppgår till 50 000 kronor per stipendium som delas ut till unga ledare under 25 år. Pengarna ska användas till personlig- och ledarskapsutveckling.

Nyheter

 • Finalister UF till AB-stipendiet

  Sverige Under SM i Ung Företagsamhet koras vinnaren av UF till AB-stipendiet på 50 000 kr och vi kan nu avslöja de fem finalisterna. Det har varit rekordmånga sökande i år och otroligt tuff konkurrens.
 • Varmt välkommen på föreningsstämma 2019

  Sverige Som medlem i föreningen Ung Företagsamhet i Sverige är du välkommen att delta i vår årliga föreningsstämma som äger rum i anslutning till SM i Ung Företagsamhet.
 • SvD Affärsbragd delas ut på SM i Ung Företagsamhet

  Sverige Fram till den 24 april kan du vara med och rösta på vem som ska få priset som delas ut på SM i Ung Företagsamhet.
 • Ung Företagsamhet Skaraborg söker Regionchef

  Sverige Ung Företagsamhet i Skaraborg söker en regionchef som kan utveckla verksamheten mot nya höjder.
 • UF-alumnen Hanna Jörnhammar om UF till AB

  Sverige Hanna Jörnhammar är UF-alumnen från Gotland som driver bolaget Lin Living som säljer linneprodukter. Idag har hon både en e-handel, en fysiskt butik i Stockholm och flertalet återförsäljare runt om i Europa. För två år sedan vann hon stipendiet UF till AB som gav henne möjligheten att utveckla sin verksamhet vidare - det här säger hon om stipendiet.