Minister- och prinsbesök när Ung Företagsamhet firade 35 år

- Vi hade inte haft Zlatan om inte många fick möjligheten att spela fotboll. Vi hade inte haft samma framgångar inom musikindustrin utan Kulturskolan där vi alla tragglat med tvärflöjt eller fiol. Om många kan lära sig entreprenörskap får vi fler entreprenörer, sa näringsminister Mikael Damberg (s) under Ung Företagsamhets 35-årsjubileum i Stockholm.

2015-11-05

Sverige

I början av 60-talet bodde de två svenska företagarna Robert Grubbström och Jan Ekermann i USA, när några ungdomar knackade på deras dörr för att sälja en produkt de tillverkat. De presenterade sig som representanter för organisationen Junior Achievement. Jan och Robert tyckte att det lät intressant och kände att det saknades i Sverige. På grund av politiska strömningar och världsläget under 60- och 70-talen dröjde det ända fram till 1980 innan de kunde starta en motsvarighet i Sverige.Näringsminister Mikael Damberg (s) talade på Ung Företagsamhets visionsdag.

Det är i år 35 år sedan och under åren har mer än 300 000 gymnasieungdomar fått möjlighet att starta och driva UF-företag. Detta firades under torsdagen i Stockholm med näringsminister Mikael Dambergs (s) tal om entreprenörskapets vikt för Sverige och besök av Prins Daniel som också sitter i styrelsen för Ung Företagsamhet i Sverige. Självklart var även organisationens grundare Robert Grubbström och Jan Ekermann på plats.

- Det har aldrig varit så enkelt att starta företag i Sverige. Det finns idag tekniska och digitala möjligheter att nå ut över hela världen som inte fanns för 10 år sedan, sa Mikael Damberg.
Han påpekade även att kommuner idag tävlar om att var bäst bland företagande och att Ung Företagsamhet borde passa på att rida på den vågen. Han vill även se att fler svenska företag expanderar utomlands.


Ung Företagsamhets grundare Robert Grubbström och Jan Ekermann var på plats tillsammans med styrelseledamoten Prins Daniel och styrelsens ordförande Kenneth Bengtsson.

Under dagen beslutades även nya mål för Ung Företagsamhet för de närmaste fem åren. Bland annat ska 33 procent av en årskull nationellt få möjlighet att driva UF-företag och på grundskolan ska Ung Företagsamhet växa med 5 procent per år fram till läsåret 2020/2021.


Ung Företagsamhets vd Cecilia Nykvist.

Senare på kvällen hölls ett mindre mingel för att fira organisationens 35-åriga verksamhet i Sverige.

Nyheter