Möt Norrbottens UF-företagare

Här kan du ta del av några historier från de elever som drev UF-företag läsåret 2020-2021. De delar sina erfarenheter av att driva ett UF-företag och därigenom lära sig samarbeta, lösa problem och tänka kreativt i en värld i förändring.

Julia Eriksson bor i Gällivare och har precis tagit studenten. Under det sista läsåret var hon VD för Världens Djur UF som hon drev tillsammans med tre klasskompisar.

"jag har upptäckt hur roligt det är att komma på idéer och jobba med problemlösning"

Klara Pasma och hennes två kompisar på estetprogrammet i Luleå ville göra en produkt som främjar livet i Tornedalen. Resultatet blev Tornelife UF och Meänkoppi.

"Tack vare UF har jag fått en stärkt självkänsla"

 Idén till Digital-Auto UF föddes faktiskt bakom ratten. I augusti förra året tog Ludvig körkort och så märkte han att ett felmeddelande började lysa. Då köpte han en felkodsläsare för att förstå vad som var fel.

"Mina bästa tips är att vara målmedveten och att ha koll på sina grejer!"

Mahdi Rajabi har precis gått ut tredje året på teknikprogrammet och under det sista läsåret drev han Phoenix Production UF tillsammans med två andra.

"Man måste fånga deras intresse"

My Åberg fick idén om att skapa egna ljus av återvunnet material från en video på Facebook. Hennes pappa och farfar hade också experimenterat lite med att göra egna ljus på fritiden, så när det var dags att starta UF valde hon att köra vidare på den idén.

"ta alla chanser som finns"

Robin Larsson, Axel Kuoppa, Max Olofsson och Niko Klein startade Power & Restart UF och tillsammans tillverkade de egna powerbanks under sitt UF år.

"Mitt tips är att du verkligen sätter dig in i det du ska göra och tar reda på den kunskap du behöver"

Torous Bagdasarian i Luleå drev Hello Barbra Productions UF och på grund av corona var han tvungen att ändra hela sin affärsidé.

"Den största utmaningen har varit att försöka öppna ett nytt fönster när en till dörr stängs igen"

Viktor Nilsson går andra året på handels- och administrationsprogrammet i Piteå. Tillsammans med en kompis har han drivit Norrcollection UF.

"För ett bra samarbete krävs det att man möts på mitten och lyfter varandras bra idéer"