Den här sidans innehåll kommer från region Stockholm. Välj Stockholm som din region här eller välj en annan region här.
Lena Landberg Lillqvist med Mathias Åström, förhandlingschef Lärarförbundet

Årets UF-lärare vågar utmana sina elever

Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet, så heter Årets UF-lärare 2015. Och det är ingen nykomling i UF-sammanhang, med ett dussintal år som UF-lärare har fler än 700 UF-företagare lärt känna sina styrkor, under hennes vingar.

2015-02-26

Stockholm

– Att vara UF-lärare ger mig oerhört mycket inspiration tillbaka, man får utmana eleverna på ett annorlunda sätt, i och med att de får ta ansvar för utvecklingen i sina egna företag. De lär sig verkligen att man behöver varandras kompetenser för att kunna bli starka tillsammans, säger Lena Landberg Lillqvist.

Att vara tydlig och rak är en grundpelare.

– Alla elever tycker inte att skolan är stimulerande, men UF-företagandet ger dem en positiv upplevelse som gör att de kommer till skolan. För mig handlar det om att få eleverna att överträffa sina mål. Jag försöker lyfta varje individ från den nivå de tror att de är på, till en eller flera nivåer högre. Att våga ställa krav har också gett mig otroligt goda relationer med mina gamla elever, menar Lena Landberg Lillqvist.

Lena har jobbat i Järfälla i fem år, och är som oftast med och drar i trådarna.

– Jag är glad över det gensvar som finns inom kommunen. Vi samarbetar med fastighetsbolaget Citycon som driver Järfälla centrum och upplåter lokaler för vår lokala UF-mässa, och så har jag ett jättebra samarbete med näringslivschefen Kjell Barkman och näringslivsstrategen Niklas Paulsson, som stöttar.

Framåt då?

– Jag tycker att entreprenörskap ska få större plats, alla borde få möjlighet att välja det som individuellt val. Min förhoppning är att fler program och skolor i Järfälla hoppar på tåget nästa år. Jag vet också att det finns intresse för mer entreprenörskap även i grundskolan. När man ser att andra elever både når framgångar och har roligt och utvecklas så väcker det lusten hos många fler, avslutar Lena Landberg Lillqvist.

Vi gratulerar Lena för ett fantastiskt jobb och önskar fortsatt lycka till med arbetet, nu som Årets UF-lärare i Stockholmsregionen!

Fakta om Årets UF-lärare

 • Lena Landberg Lillqvist, 48 år
 • Handleder detta år 14 UF-företag med 71 elever på Mälargymnasiet.
 • Undervisar i entreprenörskap och företagande på Ekonomiprogrammet, Handelsprogrammet och Hotell- och Turismprogrammet.
 • På skolan integreras UF-företagandet i ett dussin kurser, Branschkunskap inom handel och administration, Entreprenörskap, Entreprenörskap och Företagande, Gymnasiearbetet, Handel – specialisering, Ledarskap och Organisation, Marknadsföring, Marknadsföring och försäljning, Praktisk Marknadsföring 1-2-3.

Motiveringen lyder:
Årets UF-lärare vågar ställa tuffa krav på sina elever och får genom aktiv stöttning dem att överträffa sina mål. Med avstamp i programmålen skapar hon en röd tråd och integrerar flera ämnen samtidigt som hon involverar kollegor, skolledning, näringslivet, politiker och allmänheten. Vi ser en tydlig utveckling på skolan, där hennes engagemang har lett till att fler elever än tidigare är engagerade i UF-företagande. Årets UF-lärare 2015 – Lena Landberg Lillqvist, Mälargymnasiet

Nominerade till priset Årets UF-lärare var även Anne Alsén, Hersby Gymnasium samt Kamilla Roos, Didaktus skolor Liljeholmen

 

 

Nyheter

 • Årets UF-skola 2017 öppnar upp för förändringsledarskap

  Stockholm Vinnarna av Årets UF-skola, Hersby gymnasium, får ta emot sitt pris av IHM Business School i form av en hel dags utbildning med tema förändring.
 • Registreringsbevis - det du behöver veta

  Stockholm Vi får många frågor om registreringsbeviset. Vad är det och hur får man som UF-företagare tag i det. Här kommer svaren!
 • Nytänkande idéer av grundskoleelever på Södertälje Science Week

  Stockholm Den 27-29 september arrangerade Södertälje Science Park halvdagsaktiviteter på teman som innovation, forskning och högre utbildning. Alla teman hade koppling till hållbarhet, teknik och naturvetenskap. Ung Företagsamhet faciliterade workshopparna och träffade över 1000 grundskoleelever i årskurs 7. Ett nytt koncept, som visade sig bli framgångsrikt.
 • Sommaravslutning för UF-lärare 13 juni

  Stockholm Nu är det dags att avrunda läsåret! Som tack för ditt värdefulla engagemang vill vi bjuda på en sista fortbildning och fylla på med ny energi och nya tankar inför sommaren och hösten. Välkommen till en dag som bjuder på god mat, en internationell utblick och ett möte med glädjeentreprenören Stefan Rapp. Dagen inleds med lunch och programmet tar plats på Skeppsholmen i ljuvlig försommarskrud.
 • Günther Mårder avslöjar framgångstips till unga ledare

  Stockholm Sverige behöver fler unga människor med intresse för ledarskap. Därför tog Företagarna i Stockholms län chansen att uppmärksamma just detta genom hedersutmärkelsen Årets unga ledare. För pristagaren Johanna Gojam väntade en spännande vecka bredvid Företagarnas VD Günther Mårder och med det samtal om drivkrafter, ledarskap och framtid.